REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Pericol iminent în insulele grecești: peste 40.000 de migranți, total expuși în fața COVID-19

Pericol iminent în insulele grecești: peste 40.000 de migranți, total expuși în fața COVID-19

Replica API 25 martie 2020 | 00:00 626

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a cerut luni evacuarea de urgenţă de către Uniunea Europeană a celor mai vulnerabili migranţi în faţa noului coronavirus în taberele suprapopulate din Grecia, avertizând împotriva "riscului de numeroase decese", potrivit AFP, scrie stiripesurse.ro.

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, preşedintele comisiei parlamentare LIBE, Juan Fernando Lopez Aguilar, a alertat asupra situaţiei a circa 42.000 de solicitanţi de azil înghesuiţi în insulele greceşti, unde "nu există nicio posibilitate de distanţare socială" şi unde "echipamentul medical necesar nu este disponibil".

"Este o urgenţă şi UE trebuie să reacţioneze în consecinţă cu un plan de acţiune care ar trebui cel puţin să includă o evacuare preventivă a populaţiei cu risc înalt, în special a persoanelor de peste 60 de ani şi a celor care suferă de probleme respiratorii, diabet sau alte boli care cresc riscul de simptome severe", scrie el în numele Comisiei LIBE, care reuneşte toate partidele.

"Dacă UE eşuează să acţioneze imediat, situaţia în insulele elene va scăpa de sub control, existând riscul de numeroase decese", a avertizat acesta.

Europarlamentarii mai cer pentru solicitanţii de azil un efort coordonat sporit din partea sistemelor de sănătate din statele membre, mai mult ajutor financiar pentru a creşte capacitatea de spitalizare şi de terapie intensivă.

În timp ce şapte ţări din UE s-au angajat la mijlocul lunii martie să primească aproximativ 1.600 de copii din insulele greceşti, aceşti eurodeputaţi invită să se acţioneze "continuu" pentru "relocarea lor rapidă".

Două cazuri de coronavirus au fost diagnosticate în insula Lesbos, dar până în prezent niciun alt caz de contaminare cu noul coronavirus nu a fost detectat în taberele pentru migranţi din insulele greceşti.

Pentru a evita răspândirea epidemiei, Atena a impus restricţii stricte asupra libertăţii de circulaţie a migranţilor în insulele din Marea Egee. Vizitele în tabără sunt, de asemenea, reduse la minimum.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218