REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PERICOL în CENTRUL VECHI din cauza unei CLĂDIRI care stă să CADĂ

PERICOL în CENTRUL VECHI din cauza unei CLĂDIRI care stă să CADĂ

Replica API 6 noiembrie 2020 | 00:00 2744

Clădirile din centrul vechi al Constanţei se degradează tot mai mult pe zi ce trece, şi asta sub ochii constănţenilor care sunt neputincioşi în ceea ce priveşte salvarea acestor imobile şi a trecutului lor istoric. Nu de puţine ori aceştia au semnalat stadiul avansat de degradare în care se află aceste clădiri de patrimoniu, al cărui istoric este unul tumultuos. Proprietarii care au în posesie aceste imobile au uitat de responsabilităţile pe care le au, acelea de a le reabilita ori de a le conserva şi pare că nu dau doi bani nici pe legislaţie. Aceasta, din urmă, îi obligă să ia măsuri urgente pentru a evita eventualele accidente întucât zona este una intens circulata atât de constănţeni, cât şi de turisţi. Viaţa acestora este tot timpul pusă în pericol pentru că oricând se poate desprinde vreo bucată de tencuială şi poate “pica” în capul trecătorilor.

Constănţenii sau arătat nemulţumiţi de situaţie şi, mai ales, de ignoranţa autorităţilor locale şi cer să fie luate măsuri drastice pentru a rezolva această problemă majoră. Se ştie că proprietarii sunt cei care ar trebui să pună în siguranţă aceste clădiri şi să ia, în acelaşi timp, şi măsuri de protejare a cetăţenilor, însă cum aceştia nu dau doi bani, autorităţile locale ar trebui să intervină şi să aplice sancţiuni drastice. Este şi cazul unei clădiri din centrul vechi care reprezintă un pericol public şi care este împrejmuită cu gard de portecţie pe care este inscripţionat mesajul “pericol de desprindere a unor bucăţi de zidărie sau cornişe”. Cei care au trecut prin zonă au declarat ironic că cei în cauză “au rezolvat problema, au mutat gardul, au blocat jumătate de stradă şi au pus un mesaj. Acum bucăţile care se desprind din clădire au loc să cadă în voie”, au precizat cetăţenii.

Magdalena Ţiţă: “Proprietarii sunt obligaţi să implementeze aceste măsuri pe cheltuiala lor”

Magdalena Tiţă, directorul Direcției Județene pentru Cultură, a precizat pentru reporterii Replica faptul că Primăria este cea care cere proprietarilor să pună în siguranţă imobilele pe care le deţin. “Primăria cere acest lucru proprietarilor, iar Poliţia Locală este cea care verifică dacă condiţiile impuse, de către Primărie proprietarilor, sunt îndeplinite. Proprietarii sunt obligaţi să implementeze aceste măsuri pe cheltuiala lor”, a explicat Tiţă. În legătură cu măsurile de conservare aplicate în prezent clădirilor aflate în continuă degradare, directorul Direcției Județene pentru Cultură a declarat că acestea sunt luate în funcţie de stadiul în care se află acestea. “Măsurile trebuie luate punctual. Sunt proprietari diferiţi, iar pentru fiecare casă în parte trebuie să vedem care este situaţia, să analizăm dosarele depuse de proprietari şi proiectele pe care aceştia le au în plan”, a mai explicat Magdalena Tiţă.

Amintim că Legea nr. 166/2016, cunoscută şi sub denumirea de “Legea faţadelor” îi obligă pe proprietarii clădirilor dărăpănate să cureţe faţadele, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor. Pe lângă toate acestea, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor şi împrejmuirilor.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Veniti pe strada ion corvin, sunt cele 2 cladiri ruine in care stau boratii de tigani abuziv, pentru ca acolo se va intampla ceva tragic in viitorul apropiat deoarece cladirile sunt la nici 10 m de liceul NICOLAE ROTARU, unde zilnic trec pe langa ele zeci de elevi!! Sa se dea o lege ca statul sa poata demola aceste cotete ,si cheltuielile sa le suporte proprietarii!!
4
1
Cladirea despre care se vorbeste este in proprietatea Primariei, mai exact RAEDPP. Ce tupeu are Primaria sa amendeze privatii, cand da un astfel de exemplu?
10
3
Fata lu mazare
7
3
noua lege adoptata de parlament da posibilitatea primariei sa faca curat in casele pe care le vor considera ei pe cheltuiala proprietarului.Ce tunuri imoblliare vor iesi din aceasta afacere.Nici n a fost promulgata si deja ceva baieti mai instariti au inceput sa si ameninte vecinii mai saracani . multi ziceau ca s a terminat ce fura pe aici.,dar vom vom inventa metode sa scoatem si aerul din cel mai neputiincios
8
1
Acele cladiri au fost lasate in mod clar,pentru a se deteriora sa puna mana pe ele alte specimene.Se lungeste ani cu procese.Si au reusit indivizi cu bani negri sa le cumpere pe nimic si sa le administreze.Sa cada la urmatorul 77 sa-i sature de bani si afaceri ilicite pe toti.Stim toti ce se intampla cu cladirile din centrul vechi.Constantenii nu sunt orbi si nici surzi,vad si aud numele celor care au cumparat acele cladiri. Daca erau cladiri din UE erau in puscarii mult timp. Trebuiau restaurate nu lasate in paragina.Asta este istoria noastra,a constantenilor.La noi totul se distruge.
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102