REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

PERICOL în ŞCOLI? Asociaţia Elevilor Constanţa trage un semnal de alarmă: este nevoie de pază!

PERICOL în ŞCOLI? Asociaţia Elevilor Constanţa trage un semnal de alarmă: este nevoie de pază!

Replica API 9 mai 2018 | 00:00 313

Elevii au dreptul să înveţe în condiţii de siguranţă, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Elevilor Constanţa. Dar, şi la această oră, în judeţul Constanţa sunt zeci de şcoli care nu au niciun fel de pază. Asociaţia Elevilor din Constanţa revine cu solicitarea către primarul Decebal Făgădău şi consilierii locali să-şi îndrepte atenţia către această problemă şi să înfiinţeze un grup de lucru, alături de reprezentanţi ai celorlalte autorităţi cu atribuţii în domeniu, iar până la începerea anului şcolar 2018 – 2019 să fie adoptate măsurile pentru ca toate şcoli din municipiul Constanţa să aibă pază asigurată.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat în repetate rânduri, în ultimii doi ani, ca administrația locală a municipiului Constanța să respecte legea și să asigure paza unităților școlare pe care le are în subordine. Cea mai recentă solicitare a fost în cadrul dezbaterii publice pe bugetul local, unde, în calitate de reprezentanți ai elevilor constănțeni, asociaţia a ridicat din nou această problemă.

„Primarul Decebal Făgădău a admis faptul că municipalitatea încalcă legea prin neasigurarea pazei unităților de învățământ și a dat asigurări că Primăria și Consiliul Local Constanța vor adopta măsuri pentru normalizarea situației și intrarea în legalitate, cel târziu la începutul anului școlar 2018-2019. Atragem atenția că până în prezent nu s-a făcut niciun progres în acest sens, iar în mai puțin de patru luni va începe un nou an școlar în care elevii constănțeni vor fi privați de dreptul de a învața în condiții de siguranță, care să nu le pună intregritatea fizică în pericol”, a afirmat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

Potrivit reprezentantului asociaţiei, conform art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local, organ al administrației publice locale, are obligația de a asigura paza clădirilor în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale. Totodată, art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația consiliilor locale de a aloca fonduri pentru “securizarea clădirilor unităților de învățământ”.

„În acest moment, având în vedere faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța aleg să ignore legea și să pună în pericol beneficiarii actului de educație, elevii și părinții Constanței au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur și simplu, acceptarea situației și participarea la cursuri într-o școală care nu le oferă garanția unui mediu sigur și prielnic învățării. Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiiilor condițiile optime pentru procesul de învățare. Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituția României consacrează și garantează dreptul la învățământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria și Consiliul Local Constanța le pun în sarcina elevilor și părinților pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat și o amenințare la supremația legii fundamentale.

Evenimente tragice în şcoli: copii ucişi!

Ne amintim cu tristețe de evenimentul petrecut iarna aceasta la o școală generală din centrul Constanței, când trei persoane din exterior au intrat în școală și au bătut cu bestialitate un elev. Inspirația de moment a personalului școlii a făcut ca acest eveniment nefericit să nu devină o tragedie, așa cum s-a întâmplat în Craiova - 2010, Râmnicu-Vâlcea - 2012 sau Târgoviște - 2013, unde elevii au fost uciși în unitățile școlare. Chiar dacă beneficiau de sisteme de monitorizare audio-video, acestea nu pot face nimic altceva decât să imortalizeze. Elevii constănțeni își doresc ca actele de violență să fie prevenite și împiedicate, nu doar ca dosarele penale care survin acestora să fie soluționate”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Elevilor.

În consecinţă, AEC solicită primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali ca în cel mai scurt timp să înființeze un grup de lucru, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănțeni să învețe în unități de învățământ în care intregritatea fizică nu le este pusă în pericol.

Câte şcoli au pază în judeţul Constanţa

Potrivit unei statistici prezentate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, la începutul anului şcolar 2017 – 2018, în judeţul Constanţa, sunt 153 de unităţi asigurate cu pază, dintre care cu pază proprie – 52, cu societăţi – 67 şi mixtă, adică şi pază proprie şi societăţi – 34. Cu supraveghere video sunt 243 de unităţi şcolare. Dintre acestea, 26 au în interior, 42 în exterior, iar 175 au şi în interior şi în exterior. Din totalul de 481 de şcoli, în jur de 80 de unităţi şcolare nu au pază.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce copii tarilor nordice , sunt cei mai cuminti si disciplinati ? Daca vezi ca , copilu este obraznic sau are tentative de aroganta fata de semeni te impui sau daca are cercuri de prieteni ciudati . Iar educatia moral etica superficiala , amestecata cu multa rasfatare....are efecte total negative .
1
0
sunteti niste papagali. cu siguranta veti deveni politicieni la cata gargara aveti in cap si veti face la fel sau mai rau.
1
1
portile incuiate la inceputul orelor:nu se intra nu se iese decat cu avizului unui supraveghetor:simplu:si :::educatie acasa:
3
0
Parinti de tot cacatul tin partea copiilor razgaiati acasa,in loc sa-i educe in spiritul respectului fata de tot ce inseamna cultura,cunoastere si dascali.Copii sunt din start handicapati psihic,nemaivorbind de societatea bolnava grav care-I influenteaza si ea. Da,e nevoie din pacate de jandarmi la scoli si la spitale,jandarmi sa insoteasca SMURD-ul . Si da,partea punitiva a legilor este foarte slaba.Profesorii predau material,nu pot tine loc si de parinti,si de psihologi pentru fiecare derbedeu in parte si familia lui dementa.
9
0
Si parintii nepasatori, multi. Se injura si se bat in fata copiilor.Ce sa invete.
7
0
CE PAZA MAI NENOROCITILOR CINE VA PLATI PAZNICII PARINTII TAI ..VOI TREBUIE SA VA DISCIPLINATI SI SA VA BAGATI MINTILE IN CAP NENOROCITILOR SUNTETI PRAF SI PULBERE ..VOI NU REPREZENTATI NICI UN VIITOR PTR ACEASTA TARA ..
6
1
In primul rand in scoli ar trebui sa se faca si scoala. Parerea mea e ca indolenta profesorilor a crescut an de an. Nu ii doare nici in .... Ei se fac ca predau, copiii se fac ca invata, mai fac cate un referat de pe net si uite asa se obtin notele care se vad la bac si admitere. Plata profesorilor ar trebui sa se faca functie de rezultatele scolii. Si ar trebui reintrodusa uniforma scolara
4
5
lic george calinescu este sat fara caini.intra cine vrea pe acolo,elevii chiulesc si sar gardul de zici ca e un camin de nefamilisti nu liceu.dupa ora 20 curtea liceului este plina de toti copiii din cartier de s a transformat in oraselul piticilor 2 .parintii stau si beau bere si urla pana la ora 23 .A devenit Calinescu maidanul si bataia de joc a cartierului t. nord. politia nu trece sa observe cum s a incalcat legea si s a patruns in curtea unei institutii publice,nu vede ca se consuma alcool. iar galagia facuta deranjeaza cel putin 30 familii din imediata apropiere.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218