REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PERICOL PUBLIC pe şoselele din Constanţa! La un pas de tragedie pe DN3 din pricina unei căruţe nesemnalizate!

PERICOL PUBLIC pe şoselele din Constanţa! La un pas de tragedie pe DN3 din pricina unei căruţe nesemnalizate!

Replica API 18 octombrie 2016 | 10:56 337

Legi blânde?

Legi blânde?

Atelajele hipo continuă să fie o problemă majoră pentru participanţii la trafic, aceştia considerând că reprezintă un pericol. Iar când o căruuţ nesemnalizată poate fi întâlnită noaptea pe un drum naţional chiar putem vorbi despre o posibilă tragedie. Prin această experienţă nefericită a trecut un şofer care a fost la un pas de tragedie pe DN3. Însă, din păcate, legile sunt prea blânde. Spre exemplu, cum un căruţaş nu e obligat să aibă permis de conducere şi asta pentru că nici nu are voie să circule pe drumurile publice, dacă este totuşi prins sub influenţa băuturilor alcoolice nu primeşte decât o amendă. Pe care, cel mai probabil, nici nu o va plăti vreodată.

Căruţele au intrat în atenţia administraţiei locale cu mai mulţi ani în urmă când, prin hotărâre a Consiliului Local, s-a stabilit să fie confiscate. Şi au tot fost acţiuni ale Poliţiei Locale, care a dat amenzi şi a reţinut atelajele hipo. Dar fenomenul încă există şi încă putem spune că îl întâlnim în trafic destul de frecvent. Din păcate, căruţe sunt întâlnite şi pe drumurile naţionale, noaptea, nesemnalizate, atunci când putem discuta deja despre posibile tragedii. Un şofer de la malul mării a trecut printr-o astfel de experienţă vineri seara, 14 octombrie anul curent, pe DN3. Acesta rula dinspre Constanţa către Valu lui Traian şi, la un moment dat, a întâlnit o căruţă care circula în aceeaşi direcţie, nesemnalizată.

"Am văzut căruța în ultima clipă, când m-am apropiat. Am tras de volan și am frânat brusc. În spate aveam o altă mașină care a fost la un pas de a intra în mine. Apoi un alt vehicul s-a băgat în spatele atelajului și așa a mers până în Valu pentru a înlătura pericolul. Mi se pare incredibil din ce motive se pot produce tragedii. Noapte, drum național, carosabil umed, căruța nesemnalizată – chiar că reprezintă o combinație fatală", a spus, pentru "Replica", șoferul.

Potrivit art. OUG 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, actualizată, sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului. În cazurile prevăzute la alin.(1), autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să amenajeze drumuri laterale destinate circulaţiei acestora, potrivit competenţelor stabilite prin lege. Pentru a circula pe drumurile publice pe care accesul le este permis, animalele, vehiculele trase sau împinse cu mâna, animalele de povară, de tracţiune şi de călărie vor avea câte un conducător, iar vehiculele cu tracţiune animală vor fi echipate şi cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente, în conformitate cu prevederile regulamentului.

În plus, potrivit regulamentului de aplicare a legii, conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat: a) să cunoască şi să respecte semnificaţia semnalelor, indicatoarelor şi marcajelor rutiere; b) să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic; c) să oprească sau să staţioneze numai pe acostament, iar în lipsa acestuia, în afară părţii carosabile. Pe timpul opririi sau staționării, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă.

Căruțașul conduce și beat pe drumurile publice și... primește o amendă

De asemenea, potrivit Art. 202. din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 - se interzice conducătorului vehiculului cu tracţiune animală: a) să circule fără să aibă asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul aplicată plăcută cu numărul de înregistrare; b) să conducă în timp ce se găseşte sub influenţă băuturilor alcoolice; c) să schimbe direcţia de mers fără a semnaliza cu braţul şi a se asigura că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţă deplasării;

d) să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără că vehiculul să aibă în faţă un dispozitiv cu lumina albă sau galbenă şi în spate un dispozitiv cu lumina roşie, amplasate pe partea laterală stânga, ori un dispozitiv cu lumina vizibilă din ambele direcţii; e) să părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului; f) să transporte obiecte care depăşesc în lungime, lăţime sau înălţime vehiculul, dacă încărcătură nu este semnalizată ziua cu un steguleţ de culoare roşie, iar noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii;

g) să circule cu animale ce însoţesc vehiculul, dacă acestea nu sunt legate la partea din spate a vehiculului sau cât mai aproape de partea dreapta a acestuia; h) să între cu vehiculul murdar de noroi pe drumurile modernizate sau pietruite; i) să transporte în vehicule persoane aflate în picioare; j) să abandoneze vehiculul pe drumurile publice. Însă, câte dintre acestea sunt respectate? Mai mult decât atât, un căruțaș aflat sub influența băuturilor alcoolice, depistat pe drumurile publice, se alege doar cu o amendă. Pentru că așa este legea.

Liliana CHIRU

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=mR2hQ4SENp4&feature=youtu.be

Citește și: http://www.replicaonline.ro/scene-socante-la-constanta-carutas-beat-urmarit-de-politisti-dupa-ce-si-a-batut-calul-video-292710/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367