REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Pericolele monoxidului de carbon asupra sănătății

Pericolele monoxidului de carbon asupra sănătății

Replica API 15 februarie 2021 | 00:00 960

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid și foarte periculos, care se formează în urma arderilor incomplete ale combustibililor fosili. Acesta este mai ușor decât aerul și se poate elibera în mod natural, cum ar fi în urma incendiilor forestiere sau a erupțiilor vulcanice, sau poate fi o consecință a acțiunii umane. Printre acestea se numără emisiile din vehiculele de transport, cuptoare, șeminee și sobe.

Sursă foto: Shutterstock

Cum ne afectează sănătatea monoxidul de carbon?

Monoxidul de carbon poate fi foarte periculos pentru sănătate, afectând metabolismul celulelor și cauzând reacții ce duc la privarea celulelor de oxigen. Toate acestea efecte provin din capacitatea monoxidului de carbon de a adera la hem, un compus de fier ce se regăsește în hemoglobină, care transport oxigenul către țesuturile din corp. Acest proces este cu atât mai îngrijorător cu cât capacitatea de aderență a monoxidului de carbon la hemoglobină este de 200 de ori mai mare față de cea a oxigenului, scrie doc.ro.

Atunci când monoxiful de carbon aderă la hem, se formează carboxihemoglobina (COHb), care duce la scăderea capacității sângelui de transportare a oxigenului în organism. De asemenea, carboxihemoglobina intervine în procesul de eliberare a oxigenului atașat hemoglobinei, așa încât acesta nu mai poate pătrunde corespunzător în țesuturi.

O altă modalitate prin care monoxidul de carbon afectează funcțiile corpului este prin diminuarea depozitării de oxigen în celulele mușchilor. Toate părțile și organele corpului suferă în urma acestui proces toxic, dar cele mai vulnerabile țesuturi la sufocarea cu monoxid de carbon sunt cele care au nevoie cel mai mult de oxigen, adică plămânii, creierul și inima.

Sistemul nervos aflat în dezvoltare este în mod special afectat de acțiunea nocivă a monoxidului de carbon. La fel, persoanele cu probleme respiratorii sau cardiovasculare pot fi extrem de afectate de expunerea la monoxid de carbon.

Nu în ultimul rând, monoxidul de carbon poate crea și alte consecințe, în afara celor legate de transportul și furnizarea de oxigen. În industria de procesare a cărnii pentru consum, monoxidul de carbon interacționează cu mioglobina (proteină cu rol de legare a oxigenului, regăsită în mușchii scheletici și în inimă) și formează carboximioglobina, ceea ce oferă cărnii o nuanță mai puternică de roșu.

Cu toate acestea, cantități limitate de monoxid de carbon pot fi utile în anumite sectoare de activitate, cum ar fi cele de mai jos.

Când este folosit monoxidul de carbon?

Monoxidul de carbon este folosit în industria chimică, agricolă, medicală și alimentară.

1. Industria chimică

Monoxidul de carbon este utilizat pentru producerea de hidrogen, catalizatori eterogeni, acid formic, metale pure, acid propanoic și altele. De asemenea, acesta este folosit pentru a crea alte substanțe chimice, cum ar fi metanolul, un compus esențial în producția de combustibili și solvenți, sau fosgenul – o substanțe chimică industrială utilizată în producția de pesticide și materii plastice. În industria chimică, monoxidul de carbon poate fi utilizat și pentru producerea de acid acrilic, ce se regăsește în scutecele de unică folosință și textile.

2. Sectorul medical și farmaceutic

Monoxidul de carbon poate fi utilizat și pentru crearea de clorură de aluminiu, o substanțe chimică des întâlnită în medicamentele pentru afecțiuni ale pielii. De asemenea, acest gaz este utilizat ca marker pentru respirație în testele de spirometrie, prin care se monitorizează funcțiile plămânilor. În aceste teste, o cantitate foarte mică de monoxid de carbon este inhalată de către pacient, pentru că are capacitatea de a imita comportamentul oxigenului în corp. Astfel, medicul poate afla cât de eficienți sunt plămânii pacientului în transferul de oxigen către fluxul sanguin și restul corpului.

3. Procesarea de alimente

Cantități mici de monoxid de carbon sunt utilizate ca aditivi alimentari, pentru a menține culoarea roșie a cărnii mai mult timp. Aceștia sunt aprobați de autoritățile alimentare, în cantitățile recomandate, și trebuie mereu specificate pe ambalaj de către producători.

Monoxidul de carbon poate menține culoarea cărnii stabilă pentru aproximativ 20 de zile, ceea ce contribuie la prevenirea risipei alimentare – consumatorii se feresc, de obicei, de carnea mai închisă la culoare, pentru că e un indicator de vechime.

4. Sectorul agricol

O altă întrebuințare a monoxidului de carbon este drept fumigant, pentru exterminarea rozătoarelor, în industria agricolă. Monoxidul de carbon ucide rozătoarele prin reducerea cantității de oxigen asimilată de către acestea.

Riscurile utilizării monoxidului de carbon

Monoxidul de carbon este otrăvitor și foarte toxic și, în anumite cantități, poate duce la deces. De asemenea, este foarte flamabil, prin urmare este foarte periculos dacă nu e manipulat de persoane autorizate. Așadar, intoxicația cu monoxid de carbon poate duce la numeroase afecțiuni și e cu atât mai periculoasă cu cât acest gaz nu are miros, gust sau culoare, motiv pentru care e greu de depistat. An de an se raportează foarte multe decese în somn în urma intoxicației cu monoxid de carbon.

Nivelul de intoxicație este măsurat pe o scară numită părți la un milion (PPM), iar atunci când nivelul de monoxid de carbon ajunge la 150 ppm, persoanele intoxicate devin dezorientate și leșină.

Acumularea de monoxid de carbon poate surveni în foarte multe ipostaze și nu este mereu cauzată de o defecțiune a unui aparat. Uneori, poate fi vorba de un spațiu foarte mic și fără ventilație, unde monoxidul nu se poate disipa, ceea ce duce la intoxicație. Acest fenomen se poate întâmpla într-un garaj închis sau într-o casă cu sobă și horn ce nu ventilează aerul în mod corespunzător.

Printre simptomele intoxicației cu monoxid de carbon se numără:

- Dureri de cap

- Stare de amețeală și slăbiciune

- Dureri de stomac

- Dureri în piept

- Stare de greață și vărsături

- Stare de confuzie

Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, se pot lua anumite măsuri de precauție, și anume:

- Instalarea unui detector de monoxid de carbon la domiciliu

- Asigurarea unui sistem de ventilație corespunzător în casă și aerisirea frecventă a căminului

- Verificarea anuală a instalațiilor de încălzire din casă

- Evitarea dispozitivelor portabile de încălzire pe bază de gaz

- Curățarea frecventă a hornului și a sobei

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614