REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PERICOLUL medicamentelor fără rețetă! Unele nu pot fi combinate cu ciocolata sau cafeaua!

PERICOLUL medicamentelor fără rețetă! Unele nu pot fi combinate cu ciocolata sau cafeaua!

Replica API 27 mai 2019 | 00:00 1796

Laura Condur

Medicamentele care pot fi achiziționate de la farmacie fără prescripție medicală – altfel spus, fără rețetă de la medic! – pot avea reacții neprevăzute și chiar pot pune viața bolnavului în pericol! Motivul: chiar și pentru aceste medicamente sunt anumite condiții în care pot fi administrate, nu pot fi combinate cu alte tratamente sau chiar cu anumite alimente! Nu mai departe, săptămâna trecută o femeie a ajuns la Spitalul Județean Constanța, în șoc anafilactic, după ce, după cum au aflat medicii, ar fi luat furazolidon, un medicament ce poate fi cumpărat „la liber”.

Românii aleg, în numeroase împrejurări, să caute simptomele pe internet sau să întrebe o amică ori o vecină cam de ce boală ar putea să sufere, în loc să consulte medicul. Iar dacă medicamentele de care au nevoie le pot obține de la farmacie fără prescripție medicală, cu atât mai bine, sunt mulți de părere! Scutesc un drum la doctor, banii de consultație - și, trebuie să admitem, costurile sunt destul de ridicate pentru buzunarul multora! – dar se tratează.

Dar faptul că anumite medicamente pot fi luate din farmacie fără a fi nevoie de rețeta eliberată de un doctor, fie că este vorba despre un medic de familie sau un medic specialist, nu înseamnă că administrarea lor este lipsită de riscuri.

Vă prezentăm, în următoarele rânduri, sfatul dr. Laura Maria Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis” Constanța – medic primar medicina de familie, medic specialist geriatrie gerontologie, cu competență în urgențe prespitalicești: „Medicamentele eliberate fără prescripție medicală – specialiștii le numesc OTC – over the counter – sunt, de multe ori, utilizate în exces și incorect de către pacienți. Acest lucru poate să ducă la reacții neprevăzute care, uneori, pot pune chiar viața în pericol. Automedicația este, în realitate, de multe ori periculoasă, de aceea este important ca oamenii să știe la ce se expun atunci când își administrează singuri medicamente, fără consiliere medicală în prealabil. Prezentarea întârziată la medic în cazul unei urgențe reale, alegerea incorectă a dozelor administrate, lipsa de cunoaștere a reacțiilor adverse sunt doar câteva dintre riscuri. Periculoasă este și „autodiagnosticarea”, consumul de medicamente având la bază informații obținute de cele mai multe ori pe Internet. Este bine de știut că ceea ce funcționează pentru un pacient, pentru altul s-ar putea să nu fie la fel de eficient. În alegerea medicamentelor trebuie să se țină cont de vârsta pacientului, patologia asociată și de medicația concomitentă pe care pacientul o primește pentru diferite boli cronice. Trebuie știut, de asemenea, că asocierea medicamentelor cu alcoolul sau cu anumite alimente pot duce la reacții adverse, uneori severe, chiar, prin interacțiunile care se produc.

Spre exemplu, paracetalomul, atât de des folosit, nu se asociază cu alcoolul, deoarece crește toxicitatea hepatică.

De asemenea, asocierea alcoolului cu sedative, anxiolitice, antidepresive, antiepileptice, unele antibiotice sau antihistaminice (antialergice) este interzisă. Există, de exemplu, medicamente care în combinație cu alcoolul pot produce o reacție aparte, foarte severă, numită de tip „disulfuram”, care determină greață, vărsături, stare de rău generală (de exemplu, Furazolidon, Metronidazol, Doxiciclină, Tinidazol)”.

Fără cașcaval, ciocolată sau cafea dacă luați Furazolidon

La începutul săptămânii trecute, elicopterul SMURD a fost solicitat să intervină în localitatea Nicolae Bălcescu pentru a prelua o femeie care era în șoc anafilactic după ce – conform informațiilor oferite cadrelor medicale – ar fi ingerat Furazolidon. Un medicament banal, în mod aparent, atât de folosit în rândul populației. Pe de altă parte, medicii spun că în prezent nu mai prescriu atât de frecvent acest medicament.

Cât privește modul în care trebuie administrat acest preparat farmaceutic, dr. Laura Condur spune că nu trebuie asociat cu salam, carne sau alte produse care presupun fermentare, cașcaval sau ciocolată, cafea sau chiar alcool. Efectele adverse asupra organismului pot duce la consecințe grave.

„În cazul Furazolidonului, de exemplu, consumul de alcool este interzis în timpul tratamentului și încă patru zile după încetarea sa. Important de știut este și faptul că Furazolidonul interacționează și cu alimentele care conțin tiramină – de exemplu, brânza fermentată -, ceea ce generează „cheese effect”, tradus prin creșterea tensiunii arteriale.

Pentru siguranța tratamentului, recomandările sunt ca pe toată perioada administrării Furazolidonului, plus încă două săptămâni, a se evita consumul de cașcaval, pește, salamuri, carne sau alte produse care presupun fermentare. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de cafea, cacao, ciocolată și trebuie cunoscute și interacțiunile și cu alte medicamente, cum ar fi antipireticele, antialergice, contraceptive orale. Iată cum un medicament aparent banal, luat cu multă ușurință de pacienți, eliberat fără prescripție medicală, necesită o mulțime de precauții de administrare care ignorate pot duce la accidente grave”, a arătat dr. Laura Condur.

Riscul în cazul alergiilor la diverse medicamente

„Multe medicamente pot provoca alergii. Cele mai frecvente semne de alergie la medicamente sunt: urticaria, erupțiile cutanate sau febra. Foarte important de știut este faputl că o persoană poate manifesta oricând o reacție la un medicament, chiar dacă în trecut nu a manifestat nicio reacție alergică la același medicament. Multe dintre reacții debutează la câteva minute după ce a fost administrat un medicament. Cu toate acestea, este posibil ca o persoană să prezinte manifestări alergice la o substanță medicamentoasă chiar și la câteva săptămâni după ce a utilizat-o.

Simptomele care evidențiază o alergie la medicamente sunt: erupție cutanată, urticarie, prurit sau edem facial, dificultăți în respirație, anafilaxie (șoc anafilactic)”, a mai precizat dr. Laura Condur.

Anafilaxia este o urgență majoră, a subliniat dr. Condur, care poate pune în pericol viața dacă nu se intervină la timp. „Clinic, se caracterizează prin: dificultăți în respirație, amețeală sau vertij, puls slab și rapid, scăderea bruscă a tensiunii arterială, convulsii, pierderea cunoștinței. În această situație, apelul la 112 și solicitarea de urgență a ajutorului medical este esențială”, a afirmat dr. Condur.

„Mai trebuie știut că orice medicament poate declanșa o reacție alergică, de aceea este important de a lua toate măsurile de precauție atât de pacienți cât și de medici, când aleg un medicament pentru a evita astfel de situații extrem de periculoase. Atunci când a apărut o reacție alergică chiar minoră, la un medicament, primul pas este renunțarea definitivă la acel medicament.

În concluzie, pentru a utiliza corect și în siguranță medicamentele fără prescripție medicală este necesară informarea corectă și din surse sigure asupra beneficiilor, dar și a riscurilor. Doar medicul este cel care vă poate da toate răspunsurile de care aveți nevoie, vă poate face recomandarea cea mai bună, evitând astfel expunerea la riscuri inutile și periculoase”, a atras atenția dr. Laura Maria Condur.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E nasa lui Iorgus si barbasu amiral ia pensie nesimtita abia asteptam rascoala
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218