REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Peripeţiile unei vizite la Microrezervaţia din Constanţa

Peripeţiile unei vizite la Microrezervaţia din Constanţa

Replica API 25 aprilie 2018 | 00:00 1000

O după-amiază însorită de primăvară, timpul perfect pentru o vizită la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Puştiul poate vedea de aproape animalele din Microrezervaţie – asta este, nu toţi avem rude la ţară! -, se poate minuna de giumbuşlucurile delfinilor şi poate admira papagalii ara, de care este fascinat. Ceea ce ar fi trebuit să fie o după-amiază liniştită a lăsat, însă, un gust amar...

Nici nu ajungi bine în zona Delfinariu, că întâmpini prima problemă: unde parchezi maşina? Precum în toată Constanţa, locurile de parcare sunt o raritate şi aici. Într-un final, dibuieşti un loc de parcare lângă gardul complexului muzeal, imediat în spatele staţiei de taxiuri. E drept, însă, îţi trebuie niscaiva îndemânare pentru a evita gropile din carosabil, semn că porţiunea respectivă de drum nu a mai fost reabilitată din Cretacic! Cu copilul în braţe, printre taxiuri şi autoturisme înghesuite pe un petic de aşa zisă parcare, ajungi într-un final la intrarea în complexul muzeal.

La casa de bilete este coadă. Nu pentru că ar fi aşa mulţi doritori să viziteze Microrezervaţia sau să vadă delfinii, puţin după ora 16,00. Ci pentru că un vizitator indignat încearcă să o convingă pe casieriţă să îi returneze banii: „Pe afiş scrie că în preţul de 12 lei pot vizita Delfinariul, Microrezervaţia şi Planetariul. Uşile la Delfinariu sunt închise, trag de ele ca prostul. De ce nu faceţi preţuri special pentru fiecare componentă a complexului?”, se răsteşte vizitatorul. Într-un final, după o lungă discuţie în termeni nu tocmai cordiali, casiera este convinsă şi îi returnează omului banii, cu îndemnul să nu o mai deranjeze altă dată: „Să nu mai veniţi pe aici!”, se aude femeia din gheretă.

Printre oameni este rumoare: fiind după ora 16,00, mai poate fi vizitată doar Microrezervaţia. Expoziţia de păsări exotice este închisă, Delfinariul la fel, de echitaţie nici nu se mai poate pune problema. „Este scump, în cazul acesta!”, vociferează un alt tătic. Este de înţeles, în condiţiile în care preţul de la Delfinariu – cum este cunoscut, printre constănţeni şi nu numai, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – concurează cu cel de la alte grădini zoologice, mult mai extinse, cu mult mai multe specii de animale.

De exemplu, la Grădina Zoologică din Bucureşti (Băneasa) un adult plăteşte 13 lei pe un bilet, iar un copil 6,5 lei. La Grădina Zoologică Ploieşti – unde, se impune precizat, parcarea nu este o problemă (!) şi costă şi aceasta 5 lei – preţul unui bilet pentru adulţi este 10 lei, pentru copiii între 5 şi 14 ani se scoate din buzunar 5 lei, şi sunt puse la dispoziţie tot felul de oferte: un adult cu doi copii plăteşte 17 lei, doi adulţi cu doi copii plătesc 20 lei, iar în anumite zile ale săptămânii copiii şi pensionarii au intrarea gratuită.

La Complexul Muzeal al Naturii din Constanţa, un adult scoate din buzunar 12 lei, pentru elevi şi studenţi preţul unui bilet este de 3 lei, iar copiii mai mici de şapte ani au intrarea gratuită. Preţurile sunt valabile până în luna iunie a.c., potrivit reprezentanţilor complexului.

Preţul, la nivelul grădinilor zoologice din ţară

Potrivit directorului Adrian Bâlbă, nemulţumirile vizitatorilor care au ajuns după-amiază la complex şi au constatat că nu pot vizita Delfinariul vor lua sfârşit începând de sâmbătă, 28 aprilie a.c.. „În luna aprilie a fost o extindere a programului până la ora 18,00, pentru Microrezervaţie, pentru că era o vreme frumoasă şi am primit cereri. De pe 28 aprilie a.c. se modifică însă programul”, a arătat reprezentantul complexului.

Astfel, la Acvariu, Delfinariu, Microrezervaţie şi Păsări exotice, programul de funcţionare va fi, de luni până duminică, în intervalul 8,00 – 20,00. La Delfinariu, demonstraţiile cu public vor fi la orele 11,00, 15,00 şi 19,00. La Planetariu, programul de lucru va fi de luni până duminică, între orele 10,00 – 18,00, iar publicul va putea intra la spectacole la orele 10:15, 11:45, 13:00, 14:15, 16:00 şi 17:15.

Însă, în ceea ce priveşte stabilirea unui tarif pentru fiecare compartiment în parte, astfel încât să ofere vizitatorilor posibilitatea să plătească numai pentru ceea ce sunt interesaţi, Adrian Bâlbă ne-a declarat: „Dacă vrei să vezi doar calul, mergi la herghelie. La noi plăteşti să vezi totul. Este imposibil altfel, ar trebui să pun gardieni peste tot. Nu am cum, costă 20 lei/oră un gardian, este neeconomic. Tariful actual, de 12 lei, este cel de Microrezervaţie, la care se beneficiază şi de spectacole cu delfinii. De sâmbătă, 28 aprilie a.c., programul va fi până la 20,00 şi va fi spectacol cu Delfinii şi la 19,00, astfel că nu vor mai fi astfel de probleme semnalate”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ultimile scursuri ale societatii.
0
0
parcurile tematice,rezervatiile micro au un program.la muzeu e program.problema aluia e alta ca i s-a parut mult 3 euro biletul,dar zilnic da 5 euro pe tigari si daca le frige mai da si pe bautura 5 euro.cand mergi o data pe luna nu e o avere sa dai un banut mai vede si copilul o bucatica de natura se bucura se joaca in aer curat.Mi se pare singura oaza de natura microrezervatia ramasa in oras in rest e iadul pe pamant praf tigani gunoaie aglomeratie.Copii mai au unde se juca?Nu.A mai ramas parcul Tabacarie,o bucatica stai sa vedem pana cand ca am inteles ca e vandut si ala pentru constructii
3
1
Complexul este ok...din toate punctele de vedere
1
0
R-ati ai dracu de pesedisti !!! Pai de aia nu merge nimic bai animalelor in tara asta !!! Pai ce,am furat acei doi lei ca voi mey papagalilor ?
5
1
va caliciti pentru 2 lei si dupaia tot voi incepeti sa tipati ca animalele nu sunt crescute corespunzator...
1
4
Cu delfinariul este OK , dar capre , oi , cai in mijlocul orasului , cu niste mirosuri de-ti stramba nasul , mai ales vara...?!?
6
1
Frate s a dus de mult ala care va dadea de pomana. Daca 2 euro e mult pentru un bilet stai frate la moldova de unde ai venit si violeaza ti sora in continuare.
12
5
Titlu de cacat, oameni de ..... va pup
5
3
daca va caliciti pentru 5 lei mai bine stati in pula mea acasa , saracilor
12
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218