REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Permise de conducere câştigate în instanţă şi amenzi ANULATE! Agentul răspunde pentru erori?

Permise de conducere câştigate în instanţă şi amenzi ANULATE! Agentul răspunde pentru erori?

Replica API 27 ianuarie 2017 | 00:00 744

Nu numai judecătorii greşesc

Nu numai judecătorii greşesc

Nimeni nu e mai presus de lege – este o vorbă care ar avea mare rezonanţă dacă ar fi pusă în aplicare. Însă, de multe ori, au fost înregistrate erori în aplicarea legii, şi aici ne referim la judecători ce au venit cu soluţii eronate sau chiar poliţişti ce au aplicat sancţiuni nefondate. A greşi e omeneşte, însă cine răspunde în cazul unei asemenea situaţii? În ultima perioadă, de când cu proiectele de ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, lumea a început să depună petiţii prin care cere ca magistraţii să răspundă pentru erori, la fel şi procurorii, chiar şi poliţiştii. „Dacă ar şti că sunt traşi la răspundere dacă greşesc, ar acorda o altă importanţă situaţiei”, susţin oamenii. Şi un exemplu este legat de amenzile rutiere, care, de multe ori, sunt anulate în instanţă. Agentul rutier răspunde pentru eroare?

Pe rolul Judecătoriei Constanţa sunt înregistrate dosare ce au ca obiect plângerile contravenţionale, unde intimat este IPJ - Biroul Rutier Constanţa. Este vorba despre situaţiile cu care anumiţi şoferi se întâlnesc în trafic, în sensul că sunt opriţi de oamenii legii pentru anumite abateri şi se aleg cu amenzi şi permisul reţinut. Acţiunile poliţiştilor rutieri sunt de lăudat întrucât prin acest mod se disciplinează participanţii la trafic, implict sunt prevenite şi nenorocirile. Însă, există şi categoria celor ce susţin că au fost „arşi” pe nedrept, iar acest lucru este întărit şi de deciziile instanţelor de judecată. Spre exempl, Ştefan T. a trecut printr-o asemenea situaţie, în sensul că a primind amendă şi a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile pentru neacordare de prioritate pietoni. Încă de la început omul s-a considerat nevinovat, motiv pentru care a depus o plângere în instanţă. După circa 6 luni de drumuri la Judecătorie, magistraţii au decis: „Admite plângerea. Anulează procesul verbal seria CP nr. 237…. întocmit de I.P.J Constanţa. Exonerează petentul de la executarea sancţiunilor aplicate”. Şi exemplele pot continua, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi Liviu Robert O., Ion F. cât şi alţii. „Sunt cazuri care necesită sancţiuni, sunt şoferi care merită să rămână fără permis, dar există şi situaţii în care poliţiştii rutieri nu-şi pot jusitifica faptele. Şi asta o stabilesc până şi instanţele. Spre exemplu: nu aţi acordat prioritate pietonului care aştepta, dar de fapt se angajase în tarversare, dar, de fapt, nici nu pusese piciorul pe trecere, dar merge de-o ciupeală de amendă şi permis luat pentru o lună. Foarte bine, dar dacă se dovedeşte că şoferul a fost sancţionat pe nedrept, agentul de Poliţie să răspundă. Că, până la urmă, sunt drumuri la instanţă, timp pierdut, stres şi bani cheltuiţi. Iar dacă agentul ar şti că trebuie să răspundă în cazul în care greşeşte, poate că nu ar mai abuza, ar gândi mai bine şi de zece ori înainte”, a spus un şofer. „Cetăţenii prejudiciaţi de deciziile, de multe ori greşite ale justiţiei, pot obţine despăgubiri de la stat, dar nu-i pot da în judecată pe magistraţii care emit sentinţe greşite cu sau fără voie. Teoretic, statul poate recupera paguba creată de judecători la buget. Astfel, contribuabilii care finanţează justiţia prin taxe şi impozite plătesc, în plus, şi greşelile instanţelor de judecată care nu-şi fac bine treaba fie pentru că nu ştiu, fie cu intenţie” - este scris în petiţiile depuse de oameni de-a lungul vremii. Potrivit informaţiilor noastre, poliţiştii rutieri care aplică astfel de amenzi sunt, în cel mai rău caz, mustraţi, în sensul să mai citească legislaţia şi să înveţe să completeze un proces verbal de contravenţie, pentru că, da!, în cazul în care nu trece data, numele sau orice câmp este lăsat necompletat, procesul este anulat din start.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
degeaba sanctioneaza politistii bizonii din trafic si bizonii se duc si depun la instanta contestatii si magistratii le dau dreptate, pe banda rulanta. Sa iasa magistratii pe strada, sa faca ce face politia rutiera, daca sunt asa experti. Asta pentru ca nu raspunde nimeni de erorile pe care le comite. O mizerie de legi degeaba, care costa doar cetateanul
1
2
Cindva am fost in aceiasi situatie, de a contesta P.V. Dar noroc ca avocata mi-a zis- " daca se judeca luni sau marti , pierdem. Miercuri , nu stim . Joi sau vineri , cistigam...Am renuntat...
0
1
va invat fratilor cum sa leo trageti la shoferi !
0
1
Eu din cauza ca nu am avut stare sa fac contestatie mi sa luat permisu 30 de zile pentru neacordare de prioritate la trecere , nici macar nu pasise omul pe trecere , este tristul adevar dar trebuie sanctionsti si ei in cZ ca se decide in instanta ca nu au avut dreptate !
0
0
DAR JUDECATOAREA GaSITaSI FILMATaRUPTa DE BEATa VaZUTaLATV DE O TARA INTREAGA SI APOI SCOASA NEVINOVATA SI POLITISTII PEDEPSITI
2
1
Cati la suta castiga ? Cati la suta sunt nevinovati ? Unii judecatori ar trebui concediati. URGENT !
3
2
Ba cu politisti. Dar cand gresesc, sa plateasca. Asa e normal, asa e la orice loc de munca.
5
0
MAI BINE FARA POLITIE! SA NE FACA NISTE STRUNGI SI NISTE STAULE SI NE DESCURCAM NOI, OILE SI BOII !
2
4
Astia de la rutira au bani de le pute gura, camioane care cara in port, vile pe numele bunicilor etc, etc..!
7
2
de ce sa nu raspunda? nu este greseala? atunci sa gresim cu totii sa vedem unde se ajunge! oricum am o parere foarte proasta despre acesti indivizi de la rutiera! si culmea nu le face nimeni nimic,nici macar un control la averile lor si sa le insceneze asa cateva flagrante si sa vezi atunci mirare si jale!
7
2
Are dreptate asta de mai jos cu Germania Austria ! Suntem pizdosi aici intre noi in tiganie! La tupeu nu ne intrece nimeni Smardoi parcam unde vrea pula noastra sarim la bataie indiferent ca avem sau nu dreptate ! Nimeni nu ne zice nimic ,poti sa faci ce vrei ca doar suntem romani nespalati. In Germania lingem semnele de circulatie citim legea ca aia se caca pe noi oameni de mana a 3a tigani cersetori sclavi pomanagii nespalati mirosind a transpiartie ne pute gura cand deschidem gura pe romaneste sau tiganeste
16
3
RO Tara politistilor sunt Bubu sa lege agaric unde vor ei , tu trebuie sa-I da in judecata tiate porcariile ce le fac ei. La Fel si cei de la Anaf spit etc .nu au constiinta la ei numai amenda exista - .
6
2
Cum platim noi sa plateasca si ei.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102