REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Persoanele care găsesc mistreţi morţi primesc un stimulent de 225 de lei; pentru porcii domestici, 65 de lei

Persoanele care găsesc mistreţi morţi primesc un stimulent de 225 de lei; pentru porcii domestici, 65 de lei

Replica API 19 octombrie 2018 | 18:03 247

Petre Daea

Persoanele care găsesc cadavre de mistreţi şi oferă autorităţilor astfel de informaţii primesc un stimulent de 225 de lei, iar pentru porcii domestici stimulentul este de 65 de lei, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, scrie Agerpres.

"Este în vigoare o asemenea măsură, se operează cu ea de către ANSVSA, instituţia care răspunde de acest mecanism, ca să fim acoperiţi cu toate măsurile posibile, pentru a pune stavilă unui asemenea virus. Este vorba de un stimulent de 225 de lei pentru mistreţi morţi şi de 65 de lei pentru de anunţul pe care îl dau pentru porcii domestici morţi. Adunând este o medie de un milion de lei şi ceva (lei vechi n.r.). Iată, la Teleorman, într-o pădure s-au găsit aceste resturi de animale şi nu este deloc bine.(...) Există suspiciunea că a fost ceva intenţionat, dar organele abilitate vor analiza şi vor comunica opiniei publice atunci când vor avea rezultatul anchetei" , a spus Petre Daea, prezent la o conferinţă pe teme agricole organizată la ASAS.

Întrebat dacă nu vin prea târziu aceste măsuri, ministrul a răspuns: "Nu. Nu vin deloc târziu aceste măsuri".

Ministrul a precizat că este îngrijorat de evoluţia pestei porcine africane, nu numai de situaţia din România ci şi de ceea ce se întâmplă în ţările din jur.

"Sunt îngrijorat nu numai de cazurile acestea din ţară ci şi de ceea ce apare şi în altă parte. Mă îngrijorează şi situaţia din Ungaria, pentru că este aproape de graniţă, si sunt focare, cum şi de prezenţa virusului din Bulgaria, Ucraina. Este o îngrijorare generalizată şi o luptă grea cu acest virus", a mai spus Daea.

Pe de altă parte, şeful de la Agricultură a reamintit că a început repopularea cu porci santinelă în judeţele Buzău, Satu Mare, Bihor şi Brăila şi "încet, încet se va relua activitatea", dând din nou asigurări că "nu vom întrerupe creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei".

În privinţa despăgubirilor acordate crescătorilor de animale afectaţi de virusul pestei porcine africane, ministrul Agriculturii a anunţat că s-au plătit peste 7.500 de dosare din cele peste 8.100 de gospodării afectate, urmând ca şi restul gospodăriilor să primească banii. "Banii ajung unde trebuie să ajungă. Sunt despăgubiţi toţi cei care au fost în situaţia aceasta mai grea", adăugat Daea.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, la această dată, în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrat un număr de 1.021 de focare, din care 15 în exploataţii comerciale, arată datele actualizate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), date joi publicităţii.

Conform informaţiilor centralizate, au fost consemnate şi 107 cazuri la mistreţi, iar numărul total al porcilor eliminaţi afectaţi de boală se ridică la 353.914 exemplare.

Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima oară pe data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367