REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Persoanele cu membre amputate nu vor mai fi chemate la comisie. Video

Persoanele cu membre amputate nu vor mai fi chemate la comisie. Video

Replica API 1 iunie 2022 | 12:15 3178

Persoanele cu dizabilităţi fizice care au cel puţin un membru amputat nu vor mai fi obligate să se prezinte constant la comisia de specialitate pentru prelungirea certificatului de handicap, din data de 29 martie 2022. Odată cu această decizie, iau sfârșit și nemulțumirile celor care trebuiau să se prezinte în fața comisiei de evaluare a gradului de handicap, chiar dacă le lipsea o mână sau un picior. Reporterii Replica au vorbit pe acest subiect cu doctorul Iolanda Dinu, președinta Comisiei de Evaluare pentru Persoane cu Handicap Constanța.

An de an, persoanele cu dizabilităţi fizice care au cel puţin un membru amputat erau puse pe drumuri în fața comisiei de evaluare a gradului de handicap pentru prelungirea certificatului. Ei bine, legea s-a schimbat, iar situația acestor pacienți s-a simplificat.

Hotărârea a intrat în vigoare începând cu 29 martie 2022, și conform acestor prevederi legale, amputația membrelor superioare sau inferioare se încadrează ca și termen permanent, de la prima evaluare. Până la acest moment, termenul permanent se acorda la a doua evaluare, deoarece după prima evaluare, se acorda un grad superior, tocmai pentru a da posibilitatea pacientului să se recupereze, să se protezeze, să reînvețe să meargă. De exemplu, o amputație de coapsă, la prima evaluare, după o amputație recentă, primea gradul grav sau gradul cu asistent persoanal, iar la a doua evaluare după 12 luni, primea gradul accentuat în urma protezării sau nu.” a declarat doctorul Iolanda Dinu, pentru Replica.

Doctor Iolanda Dinu

Persoanele cu mastectomie nu beneficiază de această hotărâre

În privința confuziei că de această hotărârea ar beneficia și persoane cu mastectomie (operație de îndepărtare a unui sân), Iolanda Dinu a fost categorică: ”Nu știu de ce a existat această confuzie, nu se referă la alte organe, interne sau externe, sau excizii de organe, această hotărâre venind în completarea legii care tratează amputația.„ a mai spus aceasta.

DGASPC Constanța

Și pacienții post COVID, dependenți de oxigen, sunt beneficiari

Ca și noutate, tot începând cu 29 martie, se încadrează ca handicap, pacienții cu afecțiuni respiratorii severe, dependenți de oxigen. Până acum se încadrau doar persoanele cu debut până în vârsta de 26 de ani. Acesta este ca un beneficiu pentru pacienții post COVID, care au rămas dependenți de oxigen.„ a ținut să sublinieze medicul.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102