REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Personalul medical vrea TICHETE DE MASĂ! Scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății

Personalul medical vrea TICHETE DE MASĂ! Scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății

Replica API 19 noiembrie 2018 | 00:53 348

Personalul din sistemul sanitar, prin intermediul Federației Sanitas, solicită guvernanților renunțarea la indemnizația de hrană și revenirea la tichete de masă. „În momentul în care am declanșat acțiunile revendicative în 2017, principalul obiectivul SANITAS a fost ca niciun membru de sindicat să nu aibă venitul net diminuat. De la această cerință au început negocierile cu Guvernul României, sub această limită nu am fost și nu suntem de acord să negociem.

Având în vedere că O.U.G. nr. 91/2017 pentru corectarea inechităţilor din sistemul sanitar a fost emisă la presiunile Federaţiei SANITAS, iar indemnizaţia de hrană a fost introdusă tocmai pentru a înlocui tichetele de masă, astfel încât salariaţii din sistemul sanitar să nu înregistreze pierderi de venituri, iar în discuţiile avute cu Premierul României și Ministrul Sănătății am fost asiguraţi că impozitarea va fi de 10%, astfel încât suma primită pentru indemnizaţia de hrană să nu fie mai mică decât tichetele de masă, cerem insistent Guvernului României să reglementeze impozitarea indemnizației de astfel încât să nu avem pierderi de venituri față de anul 2017, sau să revenim tichetele de masă.

Noua impozitare de 41,5%, diminuează foarte mult veniturile angajaților din sistemul sanitar, mai ales pentru cei care nu au beneficiat de majorare reală în 2018”, a precizat Nicolae Manea, lider sindical Sanitas Constanța.

Redăm, în continuare, scrisoarea transmisă de reprezentanții Sanitas, Ministerului Sănătății:

„Sistemul sanitar din România reprezintă de mulți ani, cel putin declarativ, o prioritate pentru România în orice program politic prezentat de partidele din România.

Dacă, declarativ, toate partidele politice – de stânga, de dreapta sau centru – au ca preocupare sănătatea românilor, mijloacele și modalitățile prin care ar trebui ca noi, personalul din sănătate, să simțim efectele acestei preocupări nu au fost întotdeauna cele mai bine alese.

După cum știți, sănătatea din România a fost zguduită în această perioadă de efectele unor modificări ale legislației în materie salarială și nu numai. Modificările, chiar dacă au fost realizate – sperăm noi – cu intenția de a oferi acestui sistem esențial al societății românești – cel de sănătate, un fundament sănătos, nu au reușit deloc acest lucru.

Pentru personalul din sistemul sanitar, anul 2018 a adus printre altele și schimbarea radicală a regimului alocației individuale de hrană, tichetele de masă fiind înlocuite după aproape 20 de ani de așa-numita indemnizație de hrană, conform legii salarizării unitare. După 11 luni în care am experimentat noul regim, concluzia nu poate fi decât una singură: se impune revenirea de urgență la sistemul tichetelor de masă, pe care angajații din sistemul public de sănătate îl cunosc foarte bine și îl apreciază.

Spre deosebire de tichetele de masă, pentru care se plătea doar impozitul pe venit (10%), indemnizația de hrană este supusă impozitării complete (41,5%), ceea ce reprezintă o scădere semnificativă a veniturilor personalului din sistemul sanitar. Așa cum am mai spus-o, ne simțim trădați de actualul guvern, care în octombrie anul trecut promitea că indemnizația de hrană va fi impozitată doar cu 10%, pentru ca în a doua jumătate a acestui an să fie reținute din urmă și contribuțiile sociale pe primele 6 luni ale anului aferente indemnizației de hrană. Cerem așadar acordarea indemnizației de hrană sub formă de tichete de masă, în paralel cu eliminarea ei din plafonul de 30% impus sporurilor (art. 25 al Legii-cadru nr. 153/2017).

În raport cu tichetele de masă, indemnizația de hrană (impozitată integral) reprezintă nu numai o scădere a veniturilor angajaților din sistemul sanitar, ci și, mai ales, scăderea puterii lor de cumpărare pentru alimente și chiar îndepărtarea de la însuși scopul pentru care se acordă alocația individuală de hrană. Rațiunea de a fi a tichetelor de masă, care nu pot fi folosite decât pentru achiziționarea de alimente, a fost dintotdeauna aceea de a asigura servirea unei mese, pe cât posibil calde, în timpul orelor de program. Scopul pentru care au fost acordate în toți acești ani a fost tocmai acela de a menține sau a îmbunătăți starea de sănătate a angajaților, calitatea vieții lor la locul de muncă și implicit productivitatea muncii lor. Acest obiectiv de politică socială pare să fi fost uitat complet de guvernul social-democrat actual când a decis să elimine un tip de alocație individuală de hrană dedicată exclusiv achiziționării de alimente (tichete), și care și-a dovedit utilitatea în ultimii 20 de ani, pentru a-l înlocui cu o „majorare” salarială care nu este „țintită” pe hrană, putând fi folosită pentru orice tip de cheltuială, și care reprezintă de fapt o reducere de venit pentru personalul din sistemul sanitar. Cerem așadar revenirea la sistemul anterior și acordarea indemnizației de hrană sub forma tichetelor de masă.

Este de menționat faptul că același guvern care a propus înlocuirea tichetele de masă din sistemul sanitar (și sectorul public în general) declara public susținerea sistemului voucherelor de vacanță și decide să prelungească acordarea acestora în sectorul public pentru încă doi ani. Este o măsură pe care o salutăm de altfel ca pe un exemplu de politică publică inteligentă și eficientă de stimulare a unui sector de activitate și de ameliorare a sănătății fizice și psihice a salariaților. Care sunt motivele din spatele acestei decizii? E foarte simplu.

Voucherele de vacanță garantează că beneficiarii vor utiliza sumele aferente exclusiv pentru concedii de odihnă, pentru a se relaxa și a-și reface forța de muncă. Indemnizația în bani nu poate garanta așa ceva, putând fi folosită pentru orice tip de cheltuială.

Voucherele de vacanță garantează și că sumele respective vor fi injectate direct și integral în turismul românesc (nu pot fi folosite la plata ratelor sau în afara României), cu impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului și a sectoarelor conexe, a creării de locuri de muncă, a stimulării economiei și deci a generării de venituri bugetare suplimentare. Indemnizația în bani nu poate garanta această direcționare exclusivă a fondurilor.

În fine, voucherele de vacanță sunt folosite într-un circuit complet fiscalizat, care mai și scoate la lumină o parte importantă din economia gri vehiculată în turism (a crescut semnificativ numărul cererilor de autorizare a spațiilor de cazare raportat la anul trecut). Indemnizația în bani nu poate garanta că aceste sume vor rămâne integral în economia formală.

Dacă guvernul a avut toate motivele să prelungească acordarea voucherelor de vacanță în tot sistemul bugetar, de ce nu aplică același raționament și în privința tichetelor de masă, dat fiind că este fundamental același sistem, cu aceleași beneficii?

Tichetele de masă nu pot fi folosite decât pentru achiziția de produse alimentare, servind astfel pe deplin scopul pentru care sunt acordate, în timp ce indemnizațiile de hrană în bani pot fi folosite pentru orice tip de cheltuială.

Spre deosebire de indemnizațiile de hrană, tichetele de masă nu pot fi economisite sau folosite în afara teritoriului național, valoarea lor fiind injectată direct și integral în economia locală, ceea ce generează consum, activitate economică, locuri de muncă și deci venituri bugetare suplimentare. Performanța lor economică a fost de altfel reliefată și de un studiu recent al Academiei Române.

Tichetele de masă sunt utilizate într-un circuit 100% fiscalizat, care garantează colectarea de taxe și impozite la bugetul public. Indemnizațiile de hrană în bani nu comportă această garanție împotriva economiei subterane.

Așadar, de ce nu alege guvernul să investească în sănătatea oamenilor printr-un sistem complet fiscalizat, dedicat exclusiv achiziționării de alimente și remarcat de Academia Română pentru eficiența sa în generarea de consum, locuri de muncă și venituri bugetare?”, se arată în scrisoarea deschisă.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta este domnul manea, seful sanitas constanta, care vrea bonuri de masa. nu ii mai ajunge indemnizatia de hrana. la ultima sedinta, managerul grasa ameninta personalul cu procese, iar domnul manea...tacea din gura! asta reprezinta sanitas constanta.
1
0
cadrele medicale de la urgenta au cu toate sporurile 7000 roni si tot te trateaza cu sictir si asteapta atentiii cand ai nevoie de ajutor, nu mai vorbim de medici care iau spaga prin intermediul brancardierului, si vor mai mult ,
0
1
Ti ale dreaq de paparude mooye . Nesimtite arogante si incapabile. Huo fi miar scarba de voi
3
1
dar sa cumpere doar tigari si cafele...din acest motiv sunt revoltati indivizii...tigari,,,tigari...tigari...sunt distrusi fara tigari...
2
2
eu am tichete de masa, putem face schimb, dar vreau si eu 30000 salariu pe luna, nu este echitabil?
5
2
caractere nepermise in conceptia slugilor puscariasului draknea- se obtin mai usor pensiile speciale, nimicurile astea nu constituie interes ptr aceste nulitati
2
2
Da,se vede ca romanii se pot trata singuri si efectiv nu au nevoie de medici si asistente. Oricine poate ajunge sa cunoasca medicina,asa ca toti care injura cadrele medicale au dreptate. Toti cei din sistem sa plece in strainatate cat mai urgent,pana nu vor fi atacati de interlopi si de hastagi,pana cand cei cu mai putina carte dar foarte intelepti ca si comentatorii de mai jos nu vor da afara pe cei ce nu accepta sa faca medicina pe salarii minime,asa cum merita. Romania autosalvata fara doctori si asistenti! Si SMURD-ul sa se care afara! Avem Facebook,e suficient!
4
3
Nu va e rusine citi bani luati din salariu ? si ne tratati ca pe niste gunoaie --Mai lucrati si in privat pe bani buni !
6
7
aveti salariile triplate, mama voastra de jigodii ordinare, nu va mai satura nici dracu de bani
11
7
Au uitat ca din incompetenta lor unii au primit tichete de ...stat pe masa???Cu ce obraznicie cer tichete de masa,de sub masa,de concediu...Tichete de garda nu vreti? Tichete de calatorie nu vreti? Bolile nosocomiale cum sau inmultit la locul vostru de munca? De bine ce v-ati respectat regulile de igiena.Mai aratati si in foto cum intrati in saloane cu parul atarnand latze,si vopsite chimical,si parfumate cocalar...Putina decenta,daca se poate,si aratati ca va respectati meseria si regulamentul interior.
9
8
Mergeti mai oameni buni la vraci, sa va trateze vracii . Cine va obliga sa mergeti la ordinarii, spagarii astia. Exista medicina pe internet. Aveti solutii. Da am si eu o intrebare, voi ce faceti bun pentru societate? Unii ca voi, care striga tare , au lasat un om cu infarct pe strada ,singur, dupa ce se prabusise in autobuz. Nu era singur. Era cu nepotica de 5 ani, speriata. Unul nu s-a dat jos. Sa le fie rusine tuturor animalelor din autobuz ca asta au fost. Ambulanta a venit , omul a fost salvat.
7
6
Ordinarilor
10
10
Da cu spaga cum ramane ..o mai vreti nu o refuzati etc. sacalilor ..va imbuibati pe seama bolnavilor !
20
9
Personalul medical vrea tichete de pat. Personalul medical vrea mesaje ca la iordache la poarta.
17
14
Muie nu vreti.
18
13

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920