REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

„Perspectiva unirii României şi Moldovei este apanajul exclusiv al oamenilor din cele două ţări”

„Perspectiva unirii României şi Moldovei este apanajul exclusiv al oamenilor din cele două ţări”

Replica API 18 noiembrie 2016 | 00:16 330

Interviu cu Excelenţa Sa, Vladimir Volkov, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa:

Interviu cu Excelenţa Sa, Vladimir Volkov, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa:

Excelenţa Sa, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Volkov

În continuare, Federaţia Rusă consideră nepotrivită prezenţa scutului antirachetă pe teritoriul României, însă, apreciază Excelenţa Sa, Vladimir Volkov, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, relaţiile dintre ţările noastre sunt normale. „Dar sunt otrăvite grav de valul de minciuni şi dezinformare, care uneori pot fi găsite în mass-media”, a adăugat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica” de Constanţa, E.S., Vladimir Volkov. În cadrul interviului, diplomatul a comentat situaţia Uniunii Europene, rezultatul alegerilor din Republica Moldova, precum şi tema unirii României cu Moldova. „În primul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru posibilitatea de a prezenta punctul de vederea rusesc asupra unui număr de întrebări importante de pe agenda internaţională şi de a transmite salutări cititorilor ziarului dvs.”, a transmis, în debutul discuţiei, E.S., Vladimir Volkov.

Reporter: Excelenţa Voastră, cum apreciaţi alegerea noului preşedinte al Statelor Unite ale Americii? Credeţi că, în actualul context, relaţii Rusia- SUA vor cunoaşte o schimbare semnificativă?

Excelenţa Sa, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Volkov: Evaluarea rezultatelor alegerilor este treaba americanilor. În ceea ce priveşte schimbările, Rusia speră să lucreze împreună cu SUA pentru depăşirea relaţiilor ruso-americane din criză, precum şi abordarea problemelor presante pe agenda internaţională, în căutarea unor răspunsuri eficiente la provocările de securitate la nivel mondial. Credem că stabilirea unui dialog constructiv între Moscova şi Washington pe baza respectului reciproc este în interesul ţărilor noastre şi a întregii comunităţi mondiale. Rusia este gata să construiască un dialog de parteneriat cu noua administraţie pe principiile egalităţii, respectului reciproc şi neamestecului în afacerile interne. În timpul unei convorbiri telefonice recente, Vladimir Putin şi Donald Trumpcau căzut de acord pentru a evalua actuala stare foarte proastă a relaţiilor ruso-americane în favoarea unei colaborări active pentru normalizarea şi îndepărtarea acestora în direcţia cooperării constructive pe o gamă largă de probleme. Preşedintele rus şi preşedintele american ales împărtăşesc aceeaşi opinie privind necesitatea de a-şi împreuna forţele împotriva inamicului comun nr.1 – terorismul şi extremismul internaţional. Rusia este gata şi doreşte să restabilească pe deplin relaţiile cu Statele Unite ale Americii. Suntem conştienţi de faptul că acest lucru nu va fi uşor, având în vedere degradarea în care, din păcate, sunt relaţiile bilaterale. La rândul său, Rusia va face tot posibilul pentru a reveni pe o cale durabilă de dezvoltare a dialogului bilateral. Acest lucru ar aduce beneficii atât poporului rus cât şi poporului american şi ar fi un impact pozitiv asupra climatului general în afacerile internaţionale ţinând cont de responsabilităţi speciale ale Rusiei şi Statelor Unite ale Americii pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii globale.

Rep.: Va cere Federaţia Rusă înlăturarea scutului antiaerian de la Deveselu?

E.S., Vladimir Volkov: De-a lungul anilor, partea rusă a atras atenţia în repetate rânduri asupra riscurilor la adresa securităţii internaţionale şi a stabilităţii strategice, care este creată din cauza desfăşurării unilaterale şi nestingherite a sistemului anti-rachetă al SUA. Am oferit diverse opţiuni pentru rezolvarea situaţiei din jurul sistemului anti-rachetă şi am fost gata să cooperăm îndeaproape, inclusiv să creăm în Europa, împreună cu NATO, o arhitectură antirachetă, construită pe principiul sectoarelor care ar putea proteja real regiunea de eventuale ameninţări cu rachete din afara zonei euro-atlantice şi care, prin urmare, nu ar submina paritatea strategică. Cu toate acestea, Statele Unite şi aliaţii săi au refuzat să se mişte în această direcţie. De asemenea, ei au refuzat să stabilească o formă juridică obligatorie, că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Nu putem să nu observăm o serie de alte aspecte problematice, care sunt asociate cu stabilirea zonelor de apărare antirachetă în Europa, totodată şi în România. Complexele anti-rachetă „Aegis Ashore” include lansatoare practic identice cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de interceptare şi rachete de croazieră cu raza medie de acţiune „Tomahawk”. Apariţia unor astfel de lansatoare pe uscat este în contradicţie cu una dintre dispoziţiile-cheie ale Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, 1987). Spun acest lucru în mod deschis, fără nici un limbaj diplomatic suplimentar. Fiecare stat suveran, desigur, are dreptul de a face alianţe, de a efectua o cooperare tehnico-militară, de a asigura teritoriul său pentru instalarea tehnicii militare ale aliaţilor. Dar, în acest caz, nu este necesar de a refuza dreptul altor state suverane de a-şi asigura securitatea, în cazul în care, în mod rezonabil, un stat crede că aceste obiective reprezintă o ameninţare la frontierele sale.

Rep.: Cum sunt relaţiile dintre România şi Rusia? Credeţi că pe parcursul anului 2016 ele s-au răcit sau, dimpotrivă?

E.S., Vladimir Volkov: Relaţiile dintre ţările noastre sunt normale. Dar sunt otrăvite grav de valul de minciuni şi dezinformare, care uneori pot fi găsite în mass-media. De exemplu, un activist local, care se consideră un istoric, susţine destul de serios că Germania lui Hitler şi aliaţii săi duceau popoarelor ţărilor ocupate, totodată şi ale Uniunii Sovietice, eliberarea de regimuri totalitare. Fără alt comentariu, las la latitudinea dvs. Dar aspecte pozitive sunt mult mai multe. Interesul faţă de ţara noastră, Rusia modernă, este în creştere. Acest lucru este vizibil mai ales în mediul de afaceri, în cultură, ştiinţă şi educaţie. Rusia este o piaţă imensă. Rusia îşi aminteşte bine vinurile româneşti, produsele agricole şi produsele industriei uşoare. Dar, din păcate, acest potenţial încă nu se poate deschide în actuala conjunctură politică. Vreau să privesc cu optimism la viitorul relaţiilor noastre. Sper că bunul simţ va prevala. În ultimul timp, deseori am am fost nevoit să zbor la Moscova. Locurile libere în avioane în ambele direcţii sunt practice absente. E un fapt plăcut.

Rep.: Cum apreciaţi rezultatul alegerilor din Republica Moldova şi cum comentaţi declaraţiile insistente ale unor lideri politici din România, pe tema unirii României cu Republica Moldova?

E.S., Vladimir Volkov: Rezultatele votului în Moldova indică un sprijin larg al alegătorilor liniei lui Igor Dodon de atingere a stabilităţii socio-economice şi construirea unor priorităţi echilibrate de politică externă. Guvernul rus este setat la un dialog constructiv şi la o colaborare pe termen lung privind dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse, în conformitate cu Tratatul de prietenie şi cooperare, dintre care a cincisprezecea aniversare este sărbătorită în aceste zile. Perspectiva unirii României şi Moldovei este apanajul exclusiv al oamenilor din cele două ţări. Nimic şi nimeni nu poate influenţa voinţa liberă a celor două popoare, care poate fi exprimată în cadrul referendumurilor naţionale.

Rep.: Credeţi că Uniunea Eropeană, în condiţiile politicilor actuale şi având învedere rezultatele alegerilor din Republica Moldova şi Republica Bulgaria, se va desfiinţa?

E.S., Vladimir Volkov: Lucrând la reprezentanţele diplomatice la Madric şi Roma, m-am ocupat destul de serios de problemele Uniunii Europene, de euro, de integrare europeană, şi de aceea aş dori să-mi exprim opinia mea, care este în mare măsura personală. În primul rând, este puţin probabil că rezultatele alegerilor în ţările sus-menţionate vor afecta rezistenţa UE. Brexit este cea mai mare lovitură la temelia UE. În al-doilea rând, fenomenele de criză în economiile Greciei, Spaniei, Portugaliei, Italiei, Irlandei, fluxurile de migraţie necontrolate, de asemenea ameninţă stabilitatea arhitecturii europene. Dar să pronunţăm verdictul Uniunii Europene ar fi prea devreme. Locomotiva franco-germană nu şi-a epuizat posibilităţile sale. În acelaşi timp, lovitura mortală asupra UE poate fi dată de Acordul de liber schimb între UE şi SUA. Cu toate acestea, după cum ştim, preşedintele ales al SUA nu intenţionează să se grăbească cu încheierea acestuia.

Rep.: Ce părere aveţi dumneavostră în legătură cu politica promovată de liderii UE, privind primirea migranţilor şi cotele de migranţi stabilite pentru ţările europene?

E.S., Vladimir Volkov: Considerăm că politica de migraţie a UE şi experienţa europeană în acest domeniu reprezintă exemplul unei construiri eşuate a relaţiilor interetnice, care ameninţă viitorul Europei. Migranţii generează în ţările europene o serie de conflicte şi probleme, iar ţările prospere sunt obligate să se elibereze de ei cu milioane de euro. Acesta este rezultatul erodării valorilor tradiţionale naţionale, insuficienţa organelor specializate de stat şi lipsa de specialişti pregătiţi şi profesionişti calificaţi în domeniul relaţiilor interetnice şi interconfesionale. Desigur, în Rusia există o mulţime de probleme cu migranţi străini, dar avem o experienţă de o mie de ani de construire a unui stat multietnic. Noi ştim cum să facem faţă acestor provocări. Un exemplu actual - Rusia a acceptat şi a distribuit fluxul în masă de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său şi le-a acordat sprijinul. 1,5 milioane de ucraineni au primit azil în Rusia şi circa zece mii de copii din familiile ucrainene au fost acceptate în universităţile din Rusia. Un alt exemplu - mii de refugiaţi din Africa de Nord, Siria, Irak, Pakistan şi Afganistan primesc îngrijiri medicale de înaltă calitate, în totalitate gratuit, în capitală şi în regiunile din Rusia. Sunt conştient de faptul că un număr mare de experţi europeni studiază politica rusă în domeniul migraţiei şi supraveghează deciziile luate de Guvernul nostru, precum punerea lor în aplicare şi rezultatele acestora. Chestiunea cotelor, aşa cum am înţeles, se decide la Bruxelles, cu acordul statelor membre. Nu mă simt îndreptăţit să comentez asupra acestor hotărâri.

Rep.: Cum vedeţi dumneavoastră dezvoltarea relaţiilor româno-ruse pe termen scurt şi mediu?

E.S., Vladimir Volkov: Sunt convins că, în ceea ce priveşte cooperarea reciproc avantajoasă comercial-economică, ştiinţifico-tehnologică, culturală şi umanitară, am putea fără îndoiala, deveni parteneri de încredere în bazinul Mării Negre. Ţările noastre au un mare potenţial de a merge mai departe. Există mai multe domenii în care putem extinde cooperarea noastră. Se implementează un număr mare de proiecte bilaterale. Este clar că nu există alternativă la relaţiile reciproc avantajoase şi de bună vecinătate. Din partea noastră, noi facem tot posibilul pentru a consolida această poziţie. Vorbind de Constanţa, potenţialul bogat de cooperare bilaterală fructuoasă pe termen lung poate fi urmărit într-o nouă rundă în dezvoltarea şi punerea în aplicare a acordului de înfrăţire cu oraşul St. Petersburg. În vara acestui an, în cadrul festivalului «Întâlnirii Sankt-Petersburgului cu Constanţa», o delegaţie a Comitetului pentru relaţii externe din Sankt-Petersburga vizitat Constanţa, însoţită de reprezentanţi ai instituţiilor culturale ale capitalei nordice.A avut loc o întâlnire cu primarul municipiului Constanţa, în cursul căreia, părţile au discutat perspectivele pentru reluarea întregului spectru de contacte între St. Petersburg şi Constanţa, în ajunul celei de a zecea aniversări a semnării Acordului de cooperare între cele două oraşe din 2 aprilie 2007. Sperăm la dezvoltarea şi în continuare a relaţiilor în această direcţie. Mai mult decât atât, ştim că multe companii româneşti, inclusiv cele care operează în Constanţa, sunt interesate în implementarea proiectelor concrete cu partenerii ruşi. Este vorba despre dezvoltarea relaţiilor în domeniul transportului maritim de mărfuri, proiecte comune în industria petrolului şi a gazelor etc. Mă repet, dar aş dori să privim la viitorul relaţiilor noastre cu un anumit optimism.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218