REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Pescadorul turcilor care braconau în Marea Neagră, RIDICAT de procurori

Pescadorul turcilor care braconau în Marea Neagră, RIDICAT de procurori

Replica API 22 aprilie 2016 | 00:00 283

În valoare de 25.000 de euro

În valoare de 25.000 de euro

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de Teodor Niţă, procurorul investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au definitivat cercetările în cazul pescadorului neinscripţionat surprins la braconat în apele Mării Negre, ridicându-l în vederea confiscării, alături de mai multe plase de pescuit în lungime totală de 2.480 metri. De asemenea, la propunerea procurorului investit în cauză, Teodor Niţă, instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a doi dintre marinarii turci, membri ai echipajului, Huneryan Alen Zaven şi Celikkiran Cemil.

Potrivit probatoriului administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că la data de 17 aprilie 2016, lucrătorii poliţiei de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Grup Nave Constanţa au depistat în zona economică exclusivă a României pescadorul sub pavilion turcesc „Pasam”, la bordul căruia se aflau proprietarul navei, Huneryan Alen Zaven, comandantul de fapt al navei, Celikkiran Cemil, precum şi alte şapte pescari, toţi cetăţeni turci. La momentul depistării, o altă navă a reuşit să se sustragă controlului Gărzii de Coastă şi să fugă în apele internaţionale.

Pe pescadorul turcesc au fost descoperite o instalaţie de ridicat plase tip setci, peste 27 plase de pescuit lungi de 70 de metri folosite, alte 40 de plase nefolosite, viscere şi alte piese de peşte (calcan) prelucrate, 120 de saci cu gheaţă, iar din apele mării au fost recuperaţi 1200 metri de plasă întinsă pentru braconaj piscicol. Din relatările membrilor de echipaj a reieşit că vasul lor avea misiunea de a strânge marfa recoltată din mare de alte nave, aspect ce a explicat cantitatea mare de material de răcire găsit pe pescador.

S-a constatat că pescadorul nu avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, în perioada 01 aprilie – 30 iunie 2016 în zona depistării navei respective funcţionează interdicţia de a pescui. Din relatările celor şapte pescari a rezultat că nu cunoşteau despre inexistenţa licenţei de pescuit şi că fuseseră angajaţi fără forme legale de proprietarul pescadorului, cu promisiunea de a primi 40 % din peştele recoltat.

Echipaj fără calificare să navige în siguranţă

La control s-a mai constatat că pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, că inculpatul Huneryan Alen Zaven, ca proprietar, îi încredinţase conducerea navei coinculpatului Celikkiran Cemil, care însă nu avea brevet de comandant de navă, pentru a putea exercita legal o asemenea funcţie. Pe de altă parte, s-a mai constatat că nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenţie în cazul unor evenimente de navigaţie, iar că aşa-zişii membrii de echipaj erau de fapt pescari angajaţi fără forme legale de către proprietarul pescadorului.

Imediat după depistare, a fost luată măsura sechestrului asigurator asupra pescadorului depistat, iar la data de 20 aprilie 2016 procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaţi, pentru următoarele 30 de zile, propunere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218