REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PESTA PORCINĂ SE EXTINDE! Porcii din Cernavodă, Capidava şi Tudor Vladimirescu, UCIŞI în urma confirmării virusului!

PESTA PORCINĂ SE EXTINDE! Porcii din Cernavodă, Capidava şi Tudor Vladimirescu, UCIŞI în urma confirmării virusului!

Replica API 31 august 2018 | 00:00 184

Alertă în alte trei localităţi din judeţul Constanţa! Potrivit autorităţilor judeţene, virusul pestei porcine a fost confirmat în alte trei localităţi din judeţ, iar în cursul zilei de joi, 30 august a.c., începând cu ora 14.00 au acţionat pentru uciderea porcilor domestici. Situaţia a fost discutată la sediul Prefecturii Constanţa în cursul dimineţii unde s-a organizat o şedinţă la care au participat şi primarii localităţilor afectate.

La sediul Instituției Prefectului – Județul Constanța a avut loc joi, 30 august, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanța (CLCB), convocată de prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, la propunerea directorului executiv la Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Diana Cristescu.

În urma confirmării prezenței focarelor de PPA în localitatea Capidava, comuna Topalu, localitatea Tudor Vladimirescu, oraș Băneasa și în Cernavodă, s-au prezentat de către DSVSA, Notele de fundamentare și Planurile de măsuri. De asemenea, în urma analizei acestora, DSVSA a propus aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din două localități (Capidava și Tudor Vladimirescu), iar în cea de-a treia, Cernavodă, doar pentru exploatația din extravilan in care este localizat focarul.

Totodată, DSVSA a supus aprobării prin vot deciziile de aplicare a măsurii excepționale de ucidere preventivă și Planurile de măsuri ce trebuie adoptate, care cuprind responsabilități concrete pentru toate instituțiile sau forțele implicate. La ședință au fost invitați primarii localităților afectate. Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin pentru derularea în bune condiții a măsurilor dispuse, iar Comitetele locale de sprijin, conduse de primarii localităților afectate, vor participa la activitatea de ecarisare.

Prefectul județului, Dumitru Jeacă a convocat totodată și Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice li a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci.

De joi, 30 august, începând cu ora 14.00, DSVSA și celelalte instituții cu atribuții și responsabilități vor pune în aplicare deciziile adoptate în cadrul ședinței pentru localitățile Tudor Vladimirescu și Cernavodă.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că, la începutul sesiunii Legislativului, liberalii vor cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili persoanele care se fac vinovaţii în gestionarea crizei pestei porcine, scrie mediafax.ro.

Ludovic Orban susţine că este inadmisibil ca nimeni să nu răspundă pentru răspândirea pestei porcine, care a dus la sacrificarea a zeci de mii de porci din România, deşi primul caz de pestă porcină în ţară a apărut încă din anul 2017.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
oare porcarul familiei dragnea va fi despagubit ? nu cred . . . . .
1
0
O sa mancam carne de imporc.
2
0
Nu exista boala doar inventie . S a inventat boala
4
1
Nu va credem ca e pesta pana cand nu va fi confirmata si de laboratoarele din strainatate. Va rugam sa publicati raportul de analiza facut si in alte tari a UE. Va rugam sa se autosesizeze DNA, SRI, CSAT. Se pare ca nu e pesta, ci se acopera niste falsuri pt ca au luat bani din UE pt un nr inexistent de animale.
7
1
Pe porcu de necoita cand il ardeti,???auzi tu, imprumuta bani sa faca drum , facea rai drum la groapa necoita ...
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102