REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Peste 10 statui emblematice pentru staţiunea Mamaia vor fi reamplasate

Peste 10 statui emblematice pentru staţiunea Mamaia vor fi reamplasate

Replica API 3 decembrie 2016 | 00:00 1246

sursa foto info sud-est

Direcția Județeană pentru Cultură a comunicat Primăriei Constanța punctul de vedere privind reamplasarea unor statui din stațiunea Mamaia. Astfel, cel mult până la vară cele 12 statui emblematice ale stațiunii Mamaia vor fi repuse în loc. Mai multe opere de for public încă figurează în Lista Monumentelor Istorice (LMI), reactualizată la începutul anului 2016 la mai bine de 10 ani de la dispariția acestora. Însă, iată că acum municipalitatea face demersuri pentru a repune statuile la locul lor.

Mai exact, este vorba despre statuia „În Soare”, zona Hotel Dacia – necesită reamplasare în centrul unui pateu verde din zona platformei dintre Hotel Select și Complex Perla. Un al doilea monument este grupul statuar „Maternitatea” din zona Hotel Select, care poate rămâne pe amplasament, dar necesită lucrări de reparații la soclu și restaurare a sculpturii. Și Statuia „Sirena și Delfinul”, care a fost situată în zona Hotelului Doina, în fostul bazin spre Promenadă, actual în depozit la Biobază – necesită reamplasare în bazinul existent în zona NV a Restaurantului Meridian.

Statuia „Nufărul”, din zona Hotel Sulina, în bazinul spre Promenadă – poate rămâne pe amplasament, în bazinul existent la Est de Terasa Restaurantului Sulina. Mai necesită reparații și reamplasări și Grupul statuar „Confidenta”,care poate rămâne pe amplasamentul actual, în fața restaurantului Victoria, dar necesită reparații la soclu (dispărut în prezent) și restaurată, dar și statuia „Jucătoarea de tenis”, consemnată la Hotel Sulina necesită reamplasare în vecinătate, în fața Hotelului Tomis, în spațiul verde mai larg și vizibil, în pereche cu statuia „Canotaj” existent în vecinătate.

Statuia „Pe valuri”, Hotel Iaki, în curtea interioară spre Promenadă, poate rămâne pe amplasament, în bazinul existent, acutal pe terasa restaurantului Hotelului Iaki, iar statuia „Fată la mare”, la Est de Restaurant Central, spațiul verde spre Promenadă poate rămâne și ea pe amplasament. Statuia „Răsăritul”, la Est de Hotel Pelican, pe spațiul verde spre Promenadă – poate rămâne pe amplasament sau poate fi mutată lângă statuia „Fata la mare”, într-o zonă verde mai vizibilă din vecinătate, iar statuia „Foca”, (fostă în fostul bazin din zona Hotel Perla) actual în Parcul Hotelului Rex – se propune reamplasarea în vecinătate, în bazinul istoric existent la vest de Hotel Rex, în fostul parc, după reamenajarea acestuia.

Statuia „Muzica Mării”, în zona Hotelului Aurora – necesită reamplasare în centrul unui spațiu verde existent în vecinătate. Grupul statuar „Tinerețe” (Fete șezând), fost pe Promenada Cazinoului din Constanța, actual în depozit la Biobaza – necesită reamplasare în zona platformei de Promenada dintre Hotel Select și Complex Perla, în mijlocul unui pateu verde. Proiectul se desfășoară în două etape: Etapa I: proiectare - este necesar un proiect întocmit de un arhitect: a) memoriu tehnic; b) certificat urbanism; c) propunere și solicitare aviz de la Ministerul Culturii. Etapa II: execuție lucrări de reamplasare - demararea procedurii de achiziție după obținerea C.U. și avizul de la Ministerul Culturii. Valoare estimată este de 300.000 lei cu TVA. Termenul de realizare este de 3 luni, iar deocamdată se fac demersuri pentru întocmirea documentației.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369