REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Peste 1000 de persoane interesate de ‘Campionatul Național de Coci’. Organizatorul: ‘Totul a pornit de la o glumă’

Peste 1000 de persoane interesate de ‘Campionatul Național de Coci’. Organizatorul: ‘Totul a pornit de la o glumă’

Replica API 20 aprilie 2018 | 14:59 987

Campionat COCI

Campionat COCI

În urmă cu o săptămână și puțin, cotidianul ”Replica” anunța organizarea ”Campionatului Național de Coci - Cupa Litoral", eveniment organizat pe Facebook, la inițiativa unui constănțean. În urma mediatizării acestui concurs, în 9 zile, numărul persoanelor interesate a depășit 1000, iar până la data desfășurării acestuia, adiică peste o lună, este posibil să se mai strângă încă pe-atât. Organizatorul ne-a mărturisit că numărul persoanelor interesate a depășit cu mult așteptările sale.

Cum a început totul

Partea funny în toată această poveste este faptul că organizatorul, Demirel Hașim, un constănțean în vârstă de 40 de ani, a pus bazele concursului la nivelul unei glume între prieteni și nici nu s-a gândit vreodată că va trebui să facă față valului mare de oameni interesați să participe, în calitate de concurenți sau ca simpli spectatori. ”Inițial, acest concurs a fost conceput pentru mine și pentru câțiva prieteni, a fost mai mult ca o glumă. Stăteam cu ei la bar, la o cafea, și povesteam despre jocurile noastre din copilărie, eram nostalgici. La un moment dast le-am zis că o să fac un campionat de coci, la misto, că o să-i dau drumul pe Facebook, iar care vrea să vină, să se înscrie”, ne-a declarat Demirel Hașim.

Se îngroașă gluma

Zis și făcut. A fost creat evenimentul, dar inițial avea caracter privat, pentru cel care l-a făcut și pentru prietenii lui.

”Au fost câțiva prieteni interesați iar alții s-au înscris.După care am făcut evenimentul public, dar tot în spirit de glumă. Mă gândeam să strâng maxim 20-30 de prieteni, să jucăm coci și să bem bere. Când m-am uitat peste 2 zile și am văzut câteva sute de persoane interesate să participe, am râs maxim. Dar dacă a luat amploare toată treaba asta, pornită de la o glumă, acum trebuie să mergem mai departe. Dacă ar veni 40 la sută din numărul total al celor care și-au anunțat prezența, tot e ceva. Mă aștept să fie câteva sute de oameni care să joace coci”, ne-a mai declarat organizatorul.

Organizare

Mai departe, dacă tot s-a îngroșat gluma, va fi nevoie și de o bună organizare, în ceea ce privește iolurile (terenurile de desfășurare a jocului, n.r.), locația, comisia de evaluare, premiile. Constănțeanul ne-a precizat că s-a gândit și la aceste aspecte.

”Inițial mă gândisem la un singur iol, pentru noi, dar dacă am văzut că vor să vină mai mulți, va trebui să fac rost de un teren unde să amenajăm 4-5 ioluri, să se joace simultan, ca să nu ne întindem pe mai multe zile cu acest concurs, dacă vin mulți. Dar sunt în stand-by deocamdată, pentru trebuie să caut un astfel de teren mai mare, am înțeles că pentru astfel de evenimente, unde vin peste 100 de persoane, trebuie aprobare de la primărie, am mai auzit că trebuie și ambuanță, jandarmi, că este nevoie de finanțare pentru închiriat terenul, dacă este un teren privat.

Am auzit tot felul de chestii de-astea. Până la urmă jucăm coci, nu fotbal, ce se poate întâmpla ca să-mi trebuiască ambulanță, să-mi rup degetul în bilă? Până la urmă, dacă tot ne-am încurcat, o să-l fac așa ca la carte. Poate găsesc și niște sponsori, o lansare pe undeva. Nu vorbim de premii, vor fi simbolice. Cumpărăm niște cupe și gata”, susține organizatorul.

Unde, când și cum?

”Mi-ar fi plăcut să găsesc un teren pe malul Ghiolului, în Mamaia, și să-l fac cu bannere, cu tot ce trebuie, exact ca un concurs. O să caut un teren, zilele astea, sper să și găsesc unul bun. Inițial stabilisem data evenimentului pe 15 mai, dar când am văzut câți s-au înscris, l-am mutat în weekend, pe 19 mai, ora 14:00. Pe 19 jucăm cu bile metalice, iar pe 20 mai cine vrea să joace cu limonine (bile din sticlă, n.r.). Se va juca pe came (capace metalice de sticle, n.r.), nu vom juca pe bani ca să nu o dăm în altele.

O să fac un tutorial pentru cei mai tineri, care nu știu despre ce este vorba, o să-l postez pe pagina campionatului, ca să vadă cum se joacă. Dar, totuși, nu știu de unde o să găsim bile. Când eram copii, găseam chiar și pe stradă rulmenți de utilaje, pe care îi spărgeam și le scoteam bilele. Acum nu știu unde mai pot fi găsiți. Trebuie să găsim neapărat rulmenți, altfel nu o să putem face nimic. O să caut prin service-uri auto, pe la firme”, a mai declarat, pentru Replica, Demirel Hașim, organizatorul concursului.

După cum precizam la început, concursul este dedicat, în mare parte, constănțenilor, întrucât acest joc a fost inventat în Dobrogea. Vârsta participanților nu este relevantă, însă cei care știu cu adevărat ce înseamnă COCI și cum se joacă acesta sunt persoanele trecute de 30 de ani. Generațiile mai tinere sigur nu ar știi cum să țină bila și cum să nimerească ”ținta”, doar dacă, cumva, acest joc ar apărea sub forma unei aplicații pentru smartphone.

Daniel ALBU

Citiește și: Campionat de COCI la Constanța

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tu esti ofticat ca esti prea prost
0
0
Bai asta Rulment ! ia lasa tu aici un nr de tel sa te gasim sa vedem daca mai esti tare in gura ! Ca la taste sunteti viteji toti ! Sobolanilor de birou !
0
0
Cel mai bun iol e stadionul de rugby in paragina de la badea cirtan
0
0
Cred ca dupa coci poti sa mergi la furat ca mergemana in mana cu cociu profesionist.
4
0
Pe langa rulmenti si limonine erau si bile de ceramica. Si pentru ca se juca pe bani, era interzis de scoala. Si inca o amintire: cal de rege, cal de print.
0
3
Succes continua la anul va deveni COCISEA
6
0
Ba fratilor!ce e rau in toata treaba asra cu cociul?e rau sa ti aduci aminte de copilarie?e rau sa inveti si generatiile noi sa lase calculatorul si sa iasa pe maidan sa joace coci sau alte jocuri?si daca ai 40 de ani ce?e bine sa fi copilaros toata viata ca daca iei viata prea in serios mai ales in tara asta risti sa o dai in depresii.fi copil,joaca coci,bea o bere cu prietenii ca nu faci rau nimanui ba
2
4
Cred ca de profesie esti cocicar nu?
9
1
urmeaza campionatul national de barbut, hai care se inscrie ?? finala judeteana in Piata Chiliei,..
10
1
Bai rulment , esti prost ! Tu vroiai sa faca unul de mancat hamburgeri si baut bere,este ? Prostul scolii ce esti !
3
9
Bravo. Asta inseamna progres.Oameni de 100 kg. cu limonine in maini jucand coci.Pe copii ii trimitem la munca. Ha ja ha Sa nu va bateti .Sa va jucati frumos. 40 ani limonine coci. Eu organizez ascunsa in parcarea de la mol si lapte gros . Dupa aceeea mergem la furat de struguri . Asa faceam nu?
15
4
Ce tare!!!! Nu pot sa cred !!! Jocul copilariei noastre !!! Ce idee.....Succes
7
5
ATENTIE CA CAUTA hasim RULMENTI . VIN MAGNETII !
9
5
Ti-e lene sa citesti? Citeste in plm ce scrie acolo si o sa afli. scrie destul de clar, dar daca esti prost si citesti doar titlul, normal sa pui intrebari stupide
9
1
cand va avea loc? si unde???
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614