rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Peste 50 de oameni ai străzii, adăpostiţi în Spital. Unul dintre ei stă DE O LUNĂ în unitatea medicală

Persoanele fără locuință au intrat în atenția autorităților locale constănțene. Acestea beneficiază de sprijinul autorităților locale constănțene și sunt ajutați să treacă cu bine de urgia albă abătută peste Constanța, să se ferească de ger și greutățile iernii. Dacă nu sunt cazați la adăpost, aceștia sunt internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru a fi tratați de diversele afecțiuni pe care le pot suferi.

Oamenii străzii sunt adunați de autoritățile locale de pe străzile din municipiul Constanța. Aceștia beneficiază de îngrijiri medicale, iar după sunt cazați la un adăpost special amenajat, unde primesc masă și haine de schimb. Din cauza gerului aceștia sunt găsiți căzuți sau în altfel de circumstanțe pe străzile orașului de alți constănțeni care sună la numărul unic de urgență 112 solicitând Serviciul de Ambulanță Județean din Constanța. Astfel, medicii îi trasnportă la spital acolo unde li se fac investigații medicale prin care se decide dacă sunt sau nu duși la adăposturile sociale ale Prămăriei Constanța. În cazul în care au nevoie de tratament medical, aceștia sunt internați și tratați în spital, apoi externați pe semnătură și îndrumați către adăposturi, pentru cei care vor.

Există constănțeni care condamnă faptul că oamenii străzii beneficiază de internare în secțiile din Spitalul Județean de Urgență Constanța, evocând faptul că ei ocupă locurile din spital pe perioade lungi, iar alții sunt trimiși acasă pentru că nu ar fi loc și pentru ei. “Nu pot externa oamenii străzii internați... și nici nu mai pot interna oameni bolnavi că nu mai au paturi... Este cu două tăișuri... vai, cum să dăm oamenii în frig? Deja unul dintre ei are o lună de internare, le este frică să îi dea afară, să nu fie criticaţi de presă. Vă place situația actuală?”, a precizat un cititor al ziarului „Replica” de Constanta.

Reprezentanții SCJU Constanța spun însă că există locuri pentru toți cei care au nevoie de internare și că nu există om care reprezintă caz social care să fi stat o lună de zile internat în spital. “Acestea sunt cazurile sociale, iar în funcție de afecțiune, persoanele sunt internate sau trimise la adăposturile sociale. Cei care sunt sănătoși după ce sunt supuși investigațiilor în UPU sunt trimiși la adăpostul social, dacă starea lor de sănătate este bună. Dacă starea lor de sănătate nu este bună și au diverse afecșiuni sunt internați în funcție de afecțiunile pe care le au în secția respectivă. Nu avem cum să-i trimitem undeva dacă suferă de vreo afecțiune., au declarat, pentru „Replica”, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța.

Potrivit acestora, la acest moment sunt internați în SCJU Constanța un număr de 86 pacienţi reprezentând cazuri sociale. Aceștia s-au prezentat la UPU în perioada 5-20 ianuarie 2017. “Toţi au fost supuşi investigaţiilor de specialitate. Cei a căror stare de sănătate nu a ridicat probleme, au fost transferaţi la adăpostul social. Este vorba despre 58 de persoane. 8 dintre cei care s-au prezentat la UPU au plecat din Unitate pe propria răspundere. Ceilalţi, care aveau probleme de sănătate au rămas internaţi şi au primit tratament de specialitate. Este vorba despre 14 pacienţi reprezentând cazuri sociale şi care au primit tratament de specialitate în cadrul SCJU.”, au mai precizat aceștia.

De asemenea, aceștia sunt internați în funcție de afecțiune. “În momentul de faţă mai sunt sub tratament, internaţi, 7 pacienţi. Aceştia sunt în grija personalului medical din secţiile: Chirurgie Plastică (2), Ortopedie (1), secţia exterioară TBC Agigea (2), Neurologie (1), Secţia de Recuperare medicală de la Eforie Sud (1).”, ne-au relatat reprezentanții SCJU Constanța.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au menționat reporterilor Replica faptul că toţi aceşti pacienţi primesc îngrijiri de specialitate şi sunt externaţi în momentul în care starea de sănătate permite acest lucru. Prezenţa pe secţii a persoanelor defavorizate nu afectează activitatea medicală.

Cazare, masă gratuită și haine pentru oamenii fără adăpost

Potrivit reprezentanților SPAS Constanța zeci de oameni ai străzii sunt cazați în adăposturile special amenajat de autorități în municipiul Constanța. Aceștia beneficiază de toate condițiile inclusiv baie, trei mese pe zi și haine de schimb.

Urgia albă i-a luat prin surprindere și pe oamenii străzii. Mulți dintre cei care, din nefericire, nu beneficiază de un acoperiș deasupra capului sunt nevoiți să îndure toate fenomenele naturii. Asta se întâmplă mai ales în zilele și nopțile de iarnă, când gerul îngheață tot și norii își scutură zăpada, parcă uneori fără milă. În acest sens autoritățile locale constănțene îi sprijină pe cei care nu au un adăpost și le oferă cazare și mâncare gratuită. Pe lângă cele de bază, aceștia primesc și haine de schimb, dar și periuțe și pastă de dinți, săpun și cele necesare pentru igiena personală, inclusiv o baie caldă.

Statistica la data de 11 ianuarie

Din cei 61 de oameni cazați la data de 11 ianuarie., 25 de persoane sunt la sediul amenajat de Serviciul Public de Asistență Socială Constanța, pe Șoseaua Mangaliei nr. 86A, iar 36 sunt cazate la Liceul cu program sportive “Nicolae Rotaru” din Constanța. “Pe lângă cei menționați, urmează să ajungă la adăpost încă două persoane. Așa am fost anunțați de cei de la spital.”, au menționat reprezentanții SPAS. De asemenea, aceștia spun că de pe data de 6 ianuarie a.c. și până la această dată (11 ianuarie a.c.), s-au cazat la adăposturile puse la dispoziție de Primăria Constanța un număr de aproximativ 80 de persoane. “Din 6 ianuarie a.c. și până la această dată, s-au cazat cu aproximație un număr de 80 de persoane. Am avut cazuri multe când oameni care au plecat din adăpost s-au întors înapoi la noi. Cel mai probabil aceștia au fost determinați să plece crezând că vremea s-ar ameliora, însă când au văzut că nu se schimbă, au decis să se întoarcă. Cei care doresc să părăsească adăpostul pleacă pe semnătură, și sunt primiți înapoi numai prin apel către ambulanță. Oamenii străzii sunt cazați în adăpost numai prin apel 112 la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, după un control în prealabil, apoi sunt cazați pe baza fișei medicale. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că adăpostul nu reprezintă un pericol de îmbolnăvire pentru cei care sunt cazați la noi. Astfel ne luăm măsuri de protecție pentru persoanele care vin aici.”, au declarat pentru “Replica” de Constanța, reprezentanții SPAS Constanța.

Cei de la Serviciul Public de Asistență Socială Constanța sunt mai mult decât bine organizați. Pe lângă serviciile pe care le oferă oamenilor străzii, asociațiile și diverse fundații din municipiul Constanța vin în sprijinul celor cazați în adăpost și le oferă haine, dar și alte lucruri necesare lor. “Menționăm că în cursul zilei de astăzi (11 ianuarie a.c.) . la ora 14.00, reprezentanții unei fundații vin să îi tundă.”, au mai precizat aceștia la acea dată.

Oamenii străzii cazați în adăposturile oferite de Primăria Constanța sunt, în mare parte, persoane trecute de vârsta de 55 de ani.

Paula SOLOMON

luni, 23 ianuarie 2017195
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Ultimele clipe de viață ale polițistei care s-a împușcat în cap! Ce a pățit, de fapt, Adela
Comentarii

01BOBY VEGAS(23 ian 21:50)
Acesti gainari ordinari nu vor sa munceasca nici k pistolul la tampla ..asa au fost invatati de autoritatile locale k pomeni ..totul ptr. voturi si nu numai acesti sacaly ci jumatate din constanta in frunte cu cei 3000 de hoituri umane de la HENRI- COANDA ...primesc tot ce vor ajutor social ..mancare la cantine sociale ..ajut caldura ..lemne ..butelii etc. CINE PLATESTE TOATE ACESTE daruri ceresti ..NOI narodul care munceste pe un salariu de mizerie si care ne platim taxele si imozite ..ei nu platesc nimic nici asig. de sanatate spitaul fol. banii nostri ..
00solutie(23 ian 11:19)
sa fie cazati pe holurile sau in birourile primariei ! sa-I dea foc !
12Gigi(23 ian 11:04)
Astia , boschetarii sunt iubitori de PSD . Au si carnete PSD , au si apucaturi PSD , adica sunt infractori notorii , vor sa nu fie pedepsiti si sa traiasca pe spinarea poporului muncitor ...
02zek(23 ian 10:03)
o fi normal, in creierul primarului. De aceia platim sanatate, sa stea boschetarii si coloratii gratis...
00Sebastian(23 ian 02:38)
Asta este craciunul lor o cazare si o mancare calda asta cat tine cat tine frigul
mai mult...Replica
19 ian 22:12ReplicaȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani

Țifui Ștefania Teodora, din Mangalia, în vârstă de 20 de ani, diagnosticată cu o boală rară, a pierdut lupta cu...454

19 ian 21:54ReplicaSALARII NESIMȚITE pentru BOȘII NEȘTIUTORI de la ANRE, care ne-au LOVIT cu FACTURI URIAȘE921
19 ian 19:24ReplicaTERASA lui GIURGIUCANU, de pe PLAJA MODERN, a luat FOC! VIDEO3886
19 ian 14:10ReplicaATENȚIE, constănțeni, la ÎNȘELĂCIUNILE prin metoda COVID!

Escrocii s-au adaptat și, automat, și-au adaptat și metoda de a vă atrage în plasă. Prin urmare, dacă primiți...3165

19 ian 22:14ReplicaEA este POLIȚISTA care s-a ÎMPUȘCAT cu arma din dotare5403
19 ian 00:28ReplicaVIDEO! Un MANIAC SEXUAL ATACĂ FETE pe STRADĂ, ZIUA în AMIAZA MARE. CINE-L OPREȘTE?!4884
19 ian 00:49ReplicaCUM a ajuns un CONCURENT de la PUTEREA DRAGOSTEI îmbrăcat în POLIȚIST LOCAL!

George Diaconu, alias Baxter, a devenit cunoscut în 2019, atunci când s-a înscris la o emisiune unde ar trebui să...4158

19 ian 00:48ReplicaFostul consilier Marian GUȚĂ, de la SIMPA TRANS, și-a cerut FALIMENTUL3830
19 ian 00:47ReplicaCIUCĂ al nostru, BĂIAT BUN! Ne PLĂTEȘTE GAZUL cu BANII NOȘTRI2612
19 ian 00:45ReplicaSindicatul POLIȚIȘTILOR cere PRESEI să OPREASCĂ LINȘAJUL MEDIATIC! Video

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Constanța, Vasile Zelca, a...3948

19 ian 13:38ReplicaImportanța bateriei unei mașini!627
19 ian 00:40ReplicaAMBULANȚIERUL găsit MORT în MAȘINĂ era în DEPRESIE?!2127
Vremea
-0.8°-0.8° - 0.8° miercuri, 19 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 58%
Vânt: 5.13 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/49134240143723
5/408136172338
joker456108296
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 ian 01:19SportTenis: Brazilianca Beatriz Haddad Maia, adversara Simonei Halep în turul al doilea la Australian Open

Jucătoarea română de tenis Simona Halep o va înfrunta pe brazilianca Beatriz Haddad Maia în runda a doua a...526

19 ian 00:00SportFotbal: Paco Gento, legenda clubului Real Madrid, a încetat din viaţă la 88 de ani

Real Madrid a anunţat marţi dimineaţă decesul lui Francisco "Paco" Gento, legendă a clubului de fotbal din capitala...262

19 ian 00:00SportFotbal: Messi nu va juca pentru Argentina în următoarele meciuri din preliminariile CM 2022

Starul Lionel Messi nu se va alătura la finele acestei luni selecţionatei Argentinei, în vederea meciurilor din...276

19 ian 00:00SportTenis: Organizatorii Australian Open 'regretă profund' impactul afacerii Djokovic asupra turneului

Federaţia australiană de tenis, organizatoarea turneului Australian Open, şi-a exprimat marţi "regretul profund"...591

Local
19 ian 00:06LocalSurplusul de cablu de pe stâlpii de iluminat va fi înlăturat

Reprezentanții Primăriei Constanța și operatorii rețelelor de comunicații au avut o primă întâlnire pe acest an...690

19 ian 00:05LocalPrimăria Constanța va începe autorizarea comercianților de mărțișoare

Serviciul Autorizare Activități Economice din cadrul Primăriei municipiului Constanța aduce la cunoștința...316

19 ian 12:07LocalLiceul TRAIAN va fi REABILITAT de o FIRMĂ din PLOIEȘTI

799

19 ian 23:59LocalCoronavirus: 2.769 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...363

19 ian 23:59LocalCoronavirus la Constanța: 74.245 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 74.245 de persoane...428

19 ian 00:04LocalMINORĂ DISPĂRUTĂ! Dacă ați VĂZUT-O, sunați la 112!

Polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au fost sesizați marți, 18 ianuarie a.c., în jurul orei...862

19 ian 12:36LocalDe la un timp..., în MAMAIA, se CIRCULĂ pe CONTRASENS. Video

Un Opel Insignia a fost surprins, zilele trecute, având ‘apucături’ de pieton. Mai exact, în zona Satul de...1141

19 ian 00:05LocalHAI-HUI prin HÂRŞOVA, chiar dacă erau CARANTINAŢI

La data de 17 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Hârșova au desfășurat activități pentru...490

19 ian 00:06LocalCONDAMNAT pentru PROXENETISM, ÎNCARCERAT la POARTA ALBĂ

1223

Politică
19 ian 23:03PoliticăCiucă a discutat pachetul de măsuri din energie cu furnizorii și producătorii: Au agreat noile măsuri

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut marți o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor...336

19 ian 23:03PoliticăNicușor Dan: 'Tupeu incredibil. A dat bani pe târguri, concerte şi tot felul de prostii'

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a răspuns, marţi, acuzaţiilor aduse de Gabriela Firea, privind riscul de a pierde...706

19 ian 23:03PoliticăGabriela Firea: 'Strigător la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiară unică'

495

19 ian 23:03PoliticăNicolae Ciucă respinge acuzațiile de plagiat: „Nu se pot susține științific”

Publicația PressOne susține într-un material publicat marți că premierul Nicolae Ciucă și-a plagiat lucrarea de...390

19 ian 00:11PoliticăDacian Cioloș îi cere DEMISIA lui Nicolae Ciucă: Klaus Iohannis trebuie să ia atitudine

Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că în cazul în care se verifică informațiile conform cărora Nicolae...454

19 ian 23:01PoliticăPremierul Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și la gaze, de la 1 februarie

1164

Interviuri
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3475

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5119

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

4078

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3449

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a...8441

10 dec 00:32InterviuriÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

4535

Monden
19 ian 00:00MondenPamela Anderson, de nerecunoscut fără machiaj

Actriţa Pamela Anderson (54 de ani) era îmbrăcată în alb, elegantă, dar purta şlapi, deşi afară era o...368

19 ian 00:00MondenSinead O'Connor, gest bizar la înmormântarea fiului. Ce i-a lăsat în sicriu

Sinead O’Connor (55 de ani) și-a înmormântat fiul pe 15 ianuarie, după ce Shane a fost găsit mort pe 8 ianuarie....563

19 ian 00:00MondenGala Premiilor Gopo anunţă înscrierile pentru categoriile de documentar şi scurtmetraj ale ediţiei din aprilie

162

19 ian 00:00MondenPoliţia scoţiană nu va continua cercetările după ce adresa scriitoarei J.K. Rowling a fost dezvăluită pe Twitter

Un mesaj publicat pe Twitter de activişti trans şi care o viza pe scriitoarea J.K. Rowling nu va fi tratat drept o...221

19 ian 00:00MondenAverea cântăreţului Prince, evaluată la 156,4 milioane de dolari

După şase ani de procese în mai multe instanţe americane, părţile implicate în evaluarea averii cântăreţului...221

19 ian 02:16MondenPrinţesa Eugenie va lansa un podcast

194

Mapamond
19 ian 00:00MapamondCoreea de Nord a confirmat că a tras două rachete luni

Coreea de Nord a anunţat marţi că a tras cu o zi înainte două rachete tactice ghidate pentru a verifica precizia...201

19 ian 00:10MapamondCutremur puternic soldat cu cel puțin 26 de morți, în Afganistan

Cel puțin 26 de persoane au fost ucise după ce un cutremur a lovit regiunea vestică din Afganistan, relatează presa...430

19 ian 00:06MapamondTrupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă

507

19 ian 00:05MapamondUn medic din Italia riscă să fie suspendat după ce a tratat mii de bolnavi de COVID-19 la domiciliu

Un medic din regiunea Campania (sudul Italiei) este anchetat pentru a fi tratat aproape 3.000 de pacienţi cu COVID-19...606

19 ian 00:08MapamondCu cât a crescut averea lui Bill Gates de când a început pandemia

Pandemia i-a făcut și mai bogați pe cei mai bogați oameni din lume și a crescut numărul celor care se zbat în...669

19 ian 00:08MapamondÎn timp ce Guvernul britanic impunea restricții, șefa unității privind Covid organiza petreceri private

444

Sănătate
19 ian 00:05SănătateStudiu din Israel: Cea de-a patra doză de vaccin este aproape ineficientă împotriva Omicron

Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai...622

17 ian 23:27SănătateApare VACCINUL ANUAL UNIC anti-Covid și gripă: Va fi gata anul viitor

Compania Moderna își propune ca până în toamna anului 2023 să dispună de un singur vaccin pentru Covid-19 și...1517

19 ian 00:05SănătateFauci speră ca pandemia de COVID-19 să scadă din intensitate

519

19 ian 00:00SănătateRegretul îți afectează sănătatea - află ce e de făcut

Sentimentele de regret sunt legate, prin definiție, de emoții negative, cum ar fi tristețea, remuşcarea şi...218

19 ian 00:00SănătateInstitutul 'Marius Nasta' ar putea avea în toamnă un spital modular - pacienţi cu COVID şi sindroame post-COVID

Institutul "Marius Nasta" ar putea avea, din toamna acestuia an, un spital modular cu 15 paturi de terapie intensivă...164

19 ian 00:00SănătateINSP anunță câți dintre români care au murit de COVID în prima săptămână din 2022 erau vaccinați

Un procent de 83.1% din decesele înregistrate în prima săptămână din an au fost la persoane nevaccinate, conform...193

19 ian 00:05SănătateIndienii produc vaccinul care neutralizează tulpina Omicron

Compania indiană Gennova Biopharmaceuticals lucrează în această perioadă la un vaccin specific împotriva variantei...389

19 ian 00:08SănătateCoronavirus: Datele despre vaccinul Moderna adaptat la Omicron vor fi disponibile în martie

Vaccinul dezvoltat de Moderna împotriva variantei Omicron a noului coronavirus va intra în etapa testelor clinice în...349

19 ian 00:06SănătateGripa revine în forță în Europa și aduce amenințarea unei „duble pandemii” prelungite

557

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT