REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Peste 60 de gravide şi dializaţii, internaţi preventiv

Peste 60 de gravide şi dializaţii, internaţi preventiv

Replica API 25 ianuarie 2014 | 00:00 314

Zeci de pacienţi care au nevoie de dializă şi care ar risca să rămână blocati la domiciliu din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile urmează să fie găzduiţi în spital. 63 de gravide şi cei care locuiesc în zone cu risc de a rămâne izolate din cauza ninsorilor şi viscolului vor fi preluate de angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi internate la unităţile sanitare din Medgidia, Mangalia, Constanţa, Cernavodă şi Hârşova. "Sunt 63 de gravide în tot judeţul Constanţa. Majoritatea sunt în ultima lună de sarcină şi în orice moment există riscul să se declanşeze naşterea. Ele vor fi transportate la cea mai apropiată unitate sanitară, pentru a fi sub supraveghere medicală continuă, iar pentru pacienţii dializaţi s-a luat deja legătura cu toate centrele din Constanţa şi ne-au spus că ei pot să le asigure cazare", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Operaţiunea de preluare a început încă de vineri.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut prefecţilor din judeţele care se vor afla în următoarele două zile sub incidenţa codului portocaliu de ninsori şi viscol să fie mobilizaţi şi să nu plece în concedii sau alte deplasări. Comandamentul de iarnă a devenit operaţional de vineri. Coordonarea va fi făcută de prefectul Eugen Bola. El a precizat că prin înfiinţarea acestui comandament poate fi eficientizată intervenţia din teren, în zonele unde situaţia o impune. "Aşteptăm zăpada. Am vorbim deja să fie preluate toate gravidele cu risc, dar şi dializaţii", a declarat prefectul Bola. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că toate deconcentratele din Constanţa sunt pregătite să intervină în teren, dacă situaţia o va impune. "Suntem pregătiţi. Avem utilaje disponibile, oameni suficienţi, material antiderapant. Depinde cu ce forţă ne loveşte natura. Secretariatul Tehnic a fost activat şi va prelua sesizările. Judeţul Constanţa este pregătit să facă faţă unui val uriaş de zăpadă. Localităţile cele mai afectate din judeţul nostru sunt cele din Vest, de la Hârşova la Saraiu, Gârliciu. Vorbim de un relief accidentat şi pot să apară probleme. Zona aceasta, până jos la Ostrov, o să fie mai puternic afectată de viscol decât partea de litoral", a explicat Bola. Prefectul roagă cetăţenii să nu se aventureze la drum. "Drumurile sunt acoperite de polei. Dacă sunt situaţii extreme, situaţii deosebite, conducătorii auto sunt rugaţi să nu pornească la drum fără autoturisme echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă, lanţuri pentru roţi, lopeţi. Bine ar fi ca populaţia să nu se mai încumete să plece la drum. Este bine să vem o pâine în plus în casă. Faţă de acum 25 de ani este puţin mai altfel. Modul de viaţă s-a schimbat. Acum 25 de ani oamenii aveau murăturile în casă, existau cartofi, morcovi, făină. Pentru câteva zile aveau o rezervă de alimente. Acum le cumpărăm de la magazinul din colţul străzii. Câteva produse de strictă necesitate este bine să avem în casă, pentru că nu ştim ce forţă va avea vântul. ANM a pus problema că în partea de Sud a ţării s-ar putea să apară şi cod roşu", a declarat reprezentantul Guvernului Ponta în teritoriu.

Cât despre deranjamentele ENEL şi lipsa de reacţie imediată a angajaţilor, prefectul a menţionat că: "Avem o problemă. ENEL dispune de echipe închiriate prin contract de la terţi şi nu se poate interveni în timpul viscolului. Nu ai cum. Nimeni nu intervine în Europa în timpul viscolului. După ce viscolul va scădea din intensitate, atunci nu vor exista probleme şi toate echipele vor da curs solicitărilor". Toţi primarii şi viceprimarii din judeţul Constanţa au la dispoziţie trei numere speciale pentru a raporta problemele din teren. "Aşa cum primarul Constanţei, aşa cum preşedintele CJC formează un dispecerat, tot aşa trebuie să procedeze şi ceilalţi primari din judeţ şi să anunţe problemele din localitatea pe care o păstoreşte. În cazul în care primarii nu sunt în localitate, există viceprimarii sau secretarii, oameni din primării care au o anumită responsabilitate. Ei trebuie să ne raporteze tot ce se întâmplă în judeţ, să ştim ce străzi nu sunt alimentate cu energie electrică, dacă sunt stâlpi care stau să cadă peste casele oamenilor", a spus prefectul Bola.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218