REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Peste 700 de milioane, date unei firme sa cumpere din strainatate un aparat de masurat apa din carne

Peste 700 de milioane, date unei firme sa cumpere din strainatate un aparat de masurat apa din carne

Replica API 2 martie 2011 | 00:00 268

Cum se fac afaceri cu institutiile statului

Cum se fac afaceri cu institutiile statului

Două firme aflate în relaţie contractuală cu Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa nu-şi respectă obligaţiile faţă de instituţia deconcentrată, dar, cu toate acestea, nu există cale de reziliere a înţelegerilor. Directorul DSVSA, dr. Romeu Lazăr, spune că se află în impas, din cauza licitaţiilor câştigate de cele două firme. Banii au fost deja daţi, numai că reacţia şi onorarea contractelor întârzie să apară din partea celor două societăţi. Este şi cazul firmei SC Eco Proiect din Bucureşti, care s-a ocupat de montarea incineratorului de deşeuri şi care ar fi trebuit să doteze laboratorul de analize cu un aparat modern.

Eco Proiect a câştigat în urmă cu trei ani licitaţia organizată de ANSVSA prin SEAP pentru livrarea utilajului. "Incineratorul a ajuns la noi în 2008 şi a fost achiziţionat cu fonduri PHARE. De la început am avut probleme legate de bani, pentru că fondurile alocate acestui proiect au fost blocate un an mai târziu, iar după aceea firma s-a tot eschivat şi a amânat până luna aceasta punerea lui în funcţiune", a declarat directorul DSVSA. Deşi incineratorul ar fi trebuit să devină operaţional din septembrie 2010, firma SC Eco Proiect din Bucureşti, administrată de Sorin Păsat, a tărăgănat lucrurile. "În primă fază ne-au spus că întâi trebuie trase gazele. Luna trecută au venit şi au făcut bifurcaţia de gaze pentru centrală şi incinerator. Abia luna trecută au venit să ne aducă bazinul pentru instalaţia de gaze. După aceea, iar s-au făcut nevăzuţi, sub pretextul că pe viitor altcineva trebuie să vină şi să monteze ţeava până la arzător", a explicat Lazăr. Cea de-a doua societate cu care conducerea DSVSA are probleme este SC Redox Lab SRL din Cluj, administrată de Ioan şi Stela Trif. Această societate ar fi trebuit să livreze la finele anului trecut Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor un aparat care măsoară cantitatea de apă din carcasa de pasăre congelată. Din cauza absenţei unui astfel de aparat, aceste testări au fost efectuate prin alte metode. Între timp, specialiştii au fost instruiţi la Brăila şi cum să folosească respectivul aparat. Sesizaţi în legătură cu acest aspect, reprezentanţii Redox au spus că furnizorul nu a onorat comanda la timp şi că ei nu sunt producătorii aparatului, ci îl achiziţionează de peste hotare. Cu alte cuvinte, statul român şi instituţiile sale s-au specializat în "scărpinatul de-a inversul", pretextând "obligativitatea unor licitaţii", în loc să invite la licitaţii ori doar producători, ori să cumpere direct de la un producător, fără intermediar de genul Redox. "Aparatul a costat în jur de 71.000 de lei", a adăugat şeful DSVSA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614