REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Peste 90% din locuitorii teritoriilor ocupate în Ucraina s-au pronunţat pentru aderarea la Rusia

Peste 90% din locuitorii teritoriilor ocupate în Ucraina s-au pronunţat pentru aderarea la Rusia

Redacție 29 septembrie 2022 | 00:00 703

Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea covârşitoare a locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia, a anunţat marţi agenţia de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, după ce aşa-zisele "referendumuri" au fost denunţate de Kiev şi Occident ca o farsă.

 Peste 90% din locuitorii teritoriilor ocupate in Ucraina s-au pronuntat pentru aderarea la Rusia

Votul a avut loc pe parcursul a cinci zile în patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, citează Agerpres.

El deschide calea preşedintelui Vladimir Putin de a anexa cele patru zone, după care ar putea să prezinte orice încercare ucraineană de a le recuceri ca un atac asupra Rusiei însăşi. El a spus la 21 septembrie că pentru a apăra "integritatea teritorială" a Rusiei ar putea folosi şi armele nucleare, notează Reuters.

Ucraina a avertizat în mod repetat că anexarea de către Rusia a unor noi teritorii ar distruge orice şansă de negocieri de pace.

Potrivit RIA, numărătoarea iniţială arată o majoritate variind de la 96,97% în regiunea Herson pe baza a 14% din voturi numărate, la 98,19% în Zaporojie pe baza a 18%.

France Presse informează pe de altă parte, citând agenţiile de presă ruse RIA, TASS şi Interfax, că comisia electorală din Rusia a susţinut că votul "da" a obţinut între 97 şi 98% din sufragii după numărarea a între 20 şi 27% din voturi în secţiile de votare din Rusia, în timp ce numărătoarea a început în regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei.

Comisia electorală a deschis secţii de votare pentru sute de mii de persoane venite în Rusia din aceste regiuni pentru a scăpa de războiul din Ucraina.

Adresându-se presei ruse, şeful administraţiei de ocupaţie din Herson, Vladimir Saldo, a revendicat deja victoria în acest vot organizat în regim de urgenţă pe parcursul a cinci zile, în ciuda bombardamentelor şi în prezenţa forţelor armate ruse.

"Este deja clar că majoritatea covârşitoare a oamenilor a susţinut părăsirea Ucrainei şi unirea cu Rusia", a declarat el, citat de AFP, despre zona sub controlul său.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe a respins valoarea acestor voturi.

"Aceasta nu va schimba nimic în politica noastră, diplomaţia noastră şi acţiunile noastre în domeniul militar", a declarat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă la Kiev cu omologul său francez, Catherine Colonna.

În Crimeea, peninsulă anexată în 2014 de Rusia, secţiile de votare erau deschise pentru refugiaţii de război din regiunea Doneţk (est), controlată parţial de Moscova şi aliaţii săi separatişti.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scrutin cu arma la ceafa, tipic sistem NKVD.
0
2
O mare tragedie pentru Ukraina.
1
2
O mare tragedie pentru Ukraina.
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367