REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost restrânse excesiv în pandemie

Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost restrânse excesiv în pandemie

Replica API 6 mai 2021 | 00:00 745

Cincizeci şi opt la sută dintre locuitorii democraţiilor lumii se declară mulţumiţi de modul în care guvernele statelor lor au reacţionat la pandemia COVID-19, chiar dacă mai mult de jumătate cred că libertăţile le-au fost restrânse în mod exagerat, relevă rezultatele unei anchete la nivel global publicate miercuri, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI) este cel mai amplu studiu anual care monitorizează atitudinile faţă de democraţie în întreaga lume.

Ancheta a fost întreprinsă de Fundaţia Alianţa Democraţiilor, în colaborare cu compania Latana, şi, potrivit autorilor, este reprezentativă pentru mai mult de 75% din populaţia lumii.

Din cei peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări, puţin peste jumătate au fost de părere că ţara lor este democratică, dar mulţi văd în inegalitatea economică şi puterea companiilor Big Tech ameninţări la adresa democraţiei.

Deşi majoritatea aprobă felul în care guvernele lor au reacţionat la pandemie, 53% cred că libertăţile personale le-au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.

'Trebuie acum să ieşim din pandemia COVID-19 prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate', a afirmat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi ex-premier danez.

Dintre cei chestionaţi, 64% au indicat inegalitatea economică drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie. Respondenţii din Statele Unite au fost cei mai preocupaţi de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei.

La nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că Statele Unite ameninţă democraţia din ţările lor, în vreme ce 38% se tem de influenţa Chinei şi 27% de cea a Rusiei.

Odată cu alegerea preşedintelui Joe Biden, percepţia privind influenţa Statelor Unite asupra democraţiei la nivel global s-a ameliorat faţă de perioada administraţiei Donald Trump. Cu toate acestea, în Europa, Rusia şi China, influenţa SUA este în continuare percepută mai ales ca negativă.

Per total, 62% dintre respondenţi consideră că reţelele sociale au un impact pozitiv asupra democraţiei în ţara lor. Acest procent este de 76% în Venezuela şi de 72% în Hong Kong, unde reţelele sociale au fost folosite pentru organizarea de proteste şi ulterior interzise. În Statele Unite, procentul respectiv a fost de doar 42%.

Majoritatea celor 53 de state incluse în anchetă sunt democraţii pluripartite, dar printre ele se află şi China, Venezuela, Vietnam şi Arabia Saudită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367