rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

PET/CT cu FDG: Investigaţie utilă pentru depistarea şi stadializarea cancerului

PET/CT este o metodă de explorare imagistică hibridă care combină două principii diferite, independente, dar ale căror rezultate se procesează prin fuziune într-o singură imagine precisă ce conţine informaţii detaliate și cu valoare sporită. PET (Positron Emission Tomography) este folosită pentru obţinerea de date funcţionale celulare și metabolice ale leziunii și ale întregului organism. CT (Computed Tomography) este folosită pentru obţinerea de date morfologice legate de localizare şi de raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate ale regiunii examinate, precum și la distanță.

În afecțiuni este utilă examinarea de tip PET/CT?

Examinarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiuni oncologice diverse, în evaluarea unui anumit tip de patologie neuronale, în diagnosticul diferențial al anumitor afecțiuni inflamatorii și al unor boli cardiace. Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral care au pe suprafață receptori pentru glucoză, iar scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. Examinarea PET/CT, obţinută prin "fuzionarea" celor două scanări, oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale şi la metabolismul acestora.

Ce poate să evidențieze PET/CT?

În multe afecţiuni şi, în special în cazul tumorilor maligne –diverse forme ale cancerului, investigaţia PET/CT poate evidenția anumite schimbări subtile metabolice cu câteva luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţiile tradiţionale ( Ecografie, Radiografie, Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Datele cumulate prin analize comparative din toată lumea ne arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratamentul oncologic în multiple cazuri prin stadializarea corectă și monitorizarea terapiei.

Cum se efectuează pregătirea pacientului pentru PET/CT?

În vederea efectuării investigației este necesară pregătirea pentru examinare care constă în prezentarea la centrul la care a fost programat.

Cu 24 ore înaintea examinării, pacienții trebuie să consume doar alimente cu un conţinut scăzut de carbohidraţi (fără dulciuri, fără pâine sau paste făinoase, și fără mazăre, fasole, sucuri, diverse gustări care conțin forme de carbohidrați). Pacienții nu trebuie să consume alcool sau cafea şi este utilă consumarea de 1,5 – 2 l de apă plată.

Cu 6 ore dinaintea examinării, pacienții nu trebuie să mănânce sau să consume lichide bogate în calorii (cafea, ceai negru, alte băuturi îndulcite), pentru a nu altera sensibilitatea examinării printr-un nivel ridicat de glucoză în sânge. În cazul în care examinarea este programată în a doua parte a zilei, pacientul poate lua un mic dejun cu 6 ore înainte de ora prezentării la clinică (slab caloric și de preferat cu conținut cât mai redus de carbohidrați). Pentru tratamentele curente, acestea trebuie administrate, dar poate fi util și consultul medicului curant, mai ales dacă pacientul are diabet pentru că glicemia trebuie să se mențină la valori sub 150mg/dl. Sunt interzise munca fizică şi activităţile sportive cu cel putin 72 ore înainte de examinare.

Cum se desfășoară examinarea?

Faza iniţială a investigaţiei presupune o discuţie cu medicul specialist și cu personalul din laboratorul de medicină nucleară. Întâlnirea este necesară pentru selectarea datelor importante din istoricului medical, precum şi măsurarea înălțimii, greutății şi nivelului glicemiei în dimineața examinării. După ce un operator specializat în realizarea investigaţiilor PET-CT informează pacientul asupra procedurii de examinare, pacientul este introdus într-o cameră de aşteptare, se va schimba într-un halat medical pentru a nu avea asupra sa corpuri străine generatoare de artefacte, iar, apoi, asistenta medicală va injecta intravenos, o cantitate de substanţă radioactivă (10 mCi FDG).

După administrarea acesteia, pacientul va aștepta aproximativ 60 minute într-o încăpere special amenajată, pentru ca substanţa radioactive să se distribuie în organism și să se fixeze în regiunile de interes. În acest interval de timp, se va administra și substanţă de contrast orală, dizolvată în aproximativ 1 litru de apă. Aceasta este necesară pentru o mai bună vizualizare a cavităţii abdominale și a anselor digestive.

Pacientul trebuie să se relaxeze în intervalul cuprins între injectare și examinare, nu trebuie să facă niciun fel de efort fizic sau să vorbească pentru a nu influența distribuția radiotrasorului, dar și ca să nu induce rezultate patologice false produse de contracția musculară și consumul direcționat de glucoză. Tot în aceste încăperi trebuie menținut confortul termic adecvat pentru a împiedica apariției contracturii musculare și a activării grăsimii brune care induc zone false hipercaptante. După aproximativ o oră de la injectare şi după perioada de pregătire, pacientul va fi însoțit în sala unde se găsește echipamentul de examinare. Scanarea propriu-zisă poate varia între 15 si 30 de minute, timp în care pacientul va sta întins pe patul de examinare şi va fi în legătură permanentă cu operatorul medical.

La finalul examinarii, pacientul rămâne sub observaţie medicală pentru un interval variabil. Uneori poate fi necesară și injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast iodate și examinare CT cu contrast și fuzionarea imaginilor, însă această procedură suplimentară poate fi evitată dacă pacientul prezintă un dosar complet cu alte rezultate ale unor examinări imagistice premergătoare cu injectare de contrast. Această procedură de examinare PET-CT cu CT fără contrast injectat intravenos și, eventual cu doză cât mai mică de radiație, reduce riscurile aferente iradierii pacientului.

Când este recomandată efectuarea de examinări PET/CT la pacienții cu tratamente complexe?

Terapia oncologică sau adjuvantă maladiei oncologice poate produce modificări metabolice care pot influența fixarea radiotrasorului în zona tratată. Din acest motiv examinarea PET-CT se poate face aproximativ:

După un interval variabil de minimum 2-3 luni după radioterapie;

După 2-3 săptămâni de la finalizarea chimioterapiei;

După minimum 6 săptămâni după o intervenţie chirurgicală.

Examinarea PET-CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt însărcinate.

Dacă există suspiciunea stării de graviditate, pacienta trebuie să informeze personalul medical la sosirea în departamentul PET-CT. Toate datele amănunțite referitoare la aceste proceduri terapeutice trebuie prezentate medicilor care vor interpreta imaginile PET/CT în context terapeutic complex.

Rezultatul investigaţiei PET-CT

Rezultatul investigaţiei va fi oferit pacientului sau persoanei delegate pentru ridicarea acestuia sub formă iar imaginile aferente examinării pe suport optic (CD) și în format special DICOM. Este foarte importantă păstrarea imaginilor pentru o eventuală comparație și urmărire a evoluției maladiei. Rezultatul trebuie de asemenea prezentat medicului care a solicitat examinarea.

Principiul metodei PET-CT

Captarea substanței radioactive la nivelul celulelor neoplazice este posibilă deoarece metabolismul multor celule canceroase este intens, şi, prin urmare, acestea se hrănesc cu glucoza radioactivă care este injectată în corpul pacientului înainte de examinarea tomografică. Zonele care au absorbit intens glucoza radiomarcată sunt identificate prin anumite coduri de culoare și prin măsurarea intensității fixării în imaginea obținută prin PET, spre deosebire de imaginile scanate CT (tomografia computerizată) sau explorate prin IRM (imagistica prin rezonanţă magnetică), care pun în evidenţă doar structura anatomică şi nu pot identifica tumorile active și care evalueză doar anumiți parametrii ai fiziologiei tumorale.

Câteva principii care stau la baza stabilirii indicațiilor PET/CT

-Dacă este identificat precoce, cancerul poate fi tratat eficient și vindecat.

O scanare PET/CT poate fi folosită în diagnosticul precoce pentru a-i ajuta pe medici să determine cea mai bună metodă de tratament. O scanare PET/CT a întregului organism poate detecta, înainte de a fi adoptat un anumit tip de tratament, dacă tumora este izolată într-o anumită zonă sau dacă s-a extins şi spre alte organe- dacă există metastaze.

-Tumorile maligne sunt tumori canceroase.

Celulele din tumorile maligne sunt anormale şi se înmulţesc anarhic. Aceste celule pot invada şi distruge ţesuturile din jurul lor. În procesul denumit metastazare, celulele canceroase migrează de la organele din care se dezvoltă şi ajung în alte părţi ale corpului, unde continuă să crească.

-Care sunt indicațiile și limitele examenului PET/CT

Deoarece este o metodă care iradiază organismal cu o doză de risc cu posibile consecințe asupra pacientului, examenul PET/CT se efectuează doar la solicitarea unui medic specialist care poate oferi o justificare în beneficiul sănătații pacientului. Indicația pune în balanță riscul iradierii față de beneficiul examinării.

-Scanarea PET/CT este un examen esențial pentru identificarea tumorilor canceroase primare și a tumorilor metastazate.

-Înainte de existența PET și a PET/CT, era extrem de dificilă monitorizarea pacienților pentru a vedea dacă tumoarea a recidivat sau dacă au apărut metastaze.

Principalele leziuni pentru care este foarte utilă examinarea PET/CT sunt:

Cancerul de sân;

Cancerul ovarian;

Cancerul de col uterin;

Cancerul tubului digestiv;

Cancerul pulmonar;

Cancerul la cap și gât în regiunea cervicală;

Cancerele organelor parenchimatoase abdominale (ficat, pancreas);

Limfoame;

Cancerul vezicii urinare și rinichilor;

Cancerul tiroidian;

Cancerul de piele – melanomul;

Cancerul osos- sarcomul;

Tumori cu origine necunoscută;

Alte indicații la cererea oncologului.

Tumorile maligne pot invada și infiltra toate zonele organismului uman. Celulele canceroase se înmulțesc fară niciun control, ele invadează și distrug țesuturile din jurul lor, întrerupând activitatea în condiții normale ale organismului prin compromiterea funcționalității organului afectat.

-Analizele post-tratament

Este important să identificăm masa de celule tumorale înainte de tratament sau dacă au mai ramas active celule canceroase în organism după ce s-a încheiat tratamentul oncologic. Scanner-ul PET/CT permite ca aceste tratamente să fie particularizate și dozate conform nevoilor individuale ale pacientului, determinate de localizarea și răspândirea celulelor tumorale.

-Scanarea PET/CT poate vizualiza și evalua matematic prin indicatori de radioactivitate răspunsul tumorii la terapie și pentru a identifica recidiva tumorală.

Dacă celulele canceroase au fost inactivate sau distruse prin tratament, acestea nu vor mai absorbi glucoza radioactivă care este administrată pentru examinarea cu scanner-ul PET/CT. După tratament, chiar dacă masele tumorale pot fi încă prezente și vizibile CT și identificate dimensional prin scanarea imagistică prin rezonanța magnetică IRM sau CT, ele s-ar putea să nu mai fie active metabolic, fapt care poate fi evidențiat prin scanarea cu emisie pozitronică PET. În cazul în care celulele canceroase au reapărut local sau la distanță de tumora primară, fie în ganglionii limfatici, fie în zona restantă tratamentului chirurgical sau în alte regiuni, scanarea PET poate observa acumularea de substanță radioactivă, iar tratamentul poate fi reînceput precoce.

Limitele metodei de scanare PET/CT cu FDG – fluorodesoxiglucoză

Există anumite limite pentru anumite tumori cum sunt tumorile maligne ale prostatei, anumite tumori digestive cu conținut crescut de mucină sau tumorile cerebrale neuroendocrine, anumite carcinoame bronhoalveolare, limfoamele de tip non-Hodgkin, astrocitoamele, anumite tumori hepatice bine diferențiate. Aceste tumori pot capta în grad redus FDG și pot oferi rezultate fals negative legate de activitatea metabolică tumorală care necesită interpretare în contextul clinic și anatomopatologic.

Inflamația și procesul de vindecare celulară, abcesele, tumorile tisulare, sarcoidoza pot capta deasemenea FDG în grade diferite, astfel încât explorarea PET –CT are anumite limite care pot fi depășite și transformate în examen util prin cunoașterea dosarului complex al pacientului și prin analize complementare și personalizate.

Aspectele fiziopatologice și biologice ale tumorilor maligne și diagnosticul și urmărirea terapeutică a tumorilor maligne este un proces extrem de complicat.

Indicațiile de efectuare ale unui examen PET-CT se stabilesc doar pe baza unor criterii clinice și paraclinice personalizate și conform unor proceduri aplicate în timpul unei consultații clinice de către medicul specialist.

Metoda de examinare PET-CT necesită colaborare multidisciplinară, iar interpretarea rezultatelor se face în echipa de medici specialiști de medicină nucleară și radiologi interpretând aspectele particulare fiecărui pacient.

Există în alte clinici din lume o diversitate de substanțe radioactive și de radiotrasori care pot fi utilizați în practica clinică cu indicații pentru care scanarea PET-CT cu FDG este limitată și în anii care vor urma acestea vor fi utilizate și în țara noastră, notează doc.ro

vineri, 14 februarie 2020379
Comentarii
mai mult...Sănătate
26 feb 07:34SănătateGuvernul a aprobat constituirea la nivelul DSU a unui grup de comunicare integrat pe tema coronavirusului

Guvernul a aprobat constituirea un grup de comunicare integrată la nivelul Departamentului pentru Situaţii de...349

26 feb 00:00SănătateRaed Arafat face anunțul mult așteptat de români: Când am putea avea un vaccin pentru coronavirus375
26 feb 00:00SănătateADRFR: Farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta243
26 feb 00:00SănătateCancer360 – platforma online de suport pentru pacienții cu cancer

Să afli un diagnostic de cancer poate fi o veste tulburătoare. Cu toții avem un prieten, un coleg sau o rudă care a...272

26 feb 00:00SănătateÎn plină epidemie de coronavirus, Consiliul Concurenței anchetează scumpirea măștilor medicale230
26 feb 17:01SănătateLipsa de OMENIE nu are LIMITE la români: măștile medicinale se vând, pe internet, la prețuri exorbitante/ In Italia, procurorii fac ANCHETĂ401
26 feb 17:01SănătateCoronavirusul s-a extins în sudul Italiei: A fost raportat primul caz la Palermo, în Sicilia

Autorităţile italiene au informat marţi despre primul caz de coronavirus înregistrat în sudul ţării, la o femeie...439

26 feb 17:01SănătateAdrian Streinu-Cercel: Copiii sunt mai puţin expuşi la coronavirus; atacă în special persoanele în vârstă571
26 feb 17:01SănătatePlan de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu Coronavirus, la Tulcea598
26 feb 17:02SănătateCare sunt cele 10 sfaturi ale Ministerului Sănătății, pentru a ne feri de coronavirus

Ministerul Sănătății a publicat, pe site-ul instituției, o listă cu 10 sfaturi principale care trebuie urmate de...554

25 feb 00:00SănătateCum să limitezi gustările nesănătoase atunci când ești obosit305
25 feb 16:48SănătateUn ou, consumat pe zi, nu crește riscul de boli de inimă388
Vremea
8.8°8.8° - 11.7° miercuri, 26 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 78%
Vânt: 6.18 m/s
Presiune: 1000 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 feb 00:00SportNapoli - Barcelona 1-1. Mertens a devenit cel mai bun marcator din istoria italienilor

La primul meci din carieră în Champions League, Quique Setien, antrenorul Barcelonei, a avut parte de o partidă...383

26 feb 00:00SportChelsea - Bayern 0-3. Gnabry, în istorie cu recorduri fantastice, Lewandowski a strălucit şi el

Bayern Munchen i-a predat o adevărată lecţie de fotbal lui Chelsea, pe care a învins-o chiar pe Stamford Bridge,...382

26 feb 23:50SportProgramul sferturilor de finală din Cupa României a fost stabilit

Cupa României revine la începutul lunii martie, cu duelurile din sferturile de finală. Partidele se dispută într-o...480

26 feb 00:00SportItalianul Fabio Fognini, cap de serie nr. 4, eliminat la Dubai (ATP)

Jucătorul italian de tenis Fabio Fognini, locul 11 mondial şi favorit nr. 4, a fost eliminat marţi în primul tur al...304

Local
25 feb 00:07LocalUn șofer CERTAT cu LEGEA și-a DAT foc la MAȘINĂ în fața Poliției Rutiere din Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 4, marți, în jurul orei 13.15, au fost sesizați cu privire la faptul că pe...4141

26 feb 00:00LocalCerșetorii din Constanța, în atenția polițiștilor locali

Polițiștii locali acționează în mod constant atât în sensul prevenirii acesteia, cât şi în sensul diminuării...473

26 feb 00:00LocalInvestiții de peste 1 milion de euro la Școala Gimnazială nr.38!

Primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare...1790

26 feb 00:00LocalAutocar sosit din Turcia, verificat la intrare în Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche au descoperit zeci de perechi de...534

26 feb 00:00LocalMuzeul de Artă Populară Constanța devine destinația iubitorilor de handmade

Joi se dă startul Târgului de Mărțișoare, care se va desfășura pe platoul din fața instituției, în perioada 27...344

26 feb 00:00LocalPavilionul comandamentului I.J.J. Constanța, MODERNIZAT cu fonduri europene

Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, locotenent colonel Ferencz Daniel Mihai, marți,...397

26 feb 00:00LocalMARFĂ CONTRAFĂCUTĂ din CHINA, în portul Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...497

26 feb 11:07LocalMai multe zone din Constanța, în plin proces de modernizare

Conform graficului de lucru, în această săptămână, continuă procesul de modernizare a traseelor pietonale pe...437

26 feb 00:00LocalPrimăria Hârșova face angajări. Se caută mediator sanitar

Au cunoștințe în domenii medicale? Primăria Hârșova organizează concurs pentru ocuparea unui post contractual...365

25 feb 00:00LocalExpiră termenul pentru depunerea dosarelor pentru locuințele ANL, la Cernavodă

Primăria orașului Cernavoda a anunțat, încă de luna trecută, că, în perioada perioada 28 ianuarie -28 februarie...515

Politică
26 feb 00:00PoliticăKlaus Iohannis a anunțat programul consultărilor pentru un nou premier

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Klaus Iohannis a...285

26 feb 00:00PoliticăBarna: Propunerea Alianţei USR PLUS pentru funcţia de premier este Dacian Cioloş

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a precizat că reprezentanţii Uniunii vor participa miercuri...249

26 feb 00:00PoliticăTurcan, despre formarea unei majorităţi parlamentare: Nu vom negocia nimic cu PSD

Vicepremierul interimar Raluca Turcan afirmă că PNL nu va negocia nimic cu PSD în privinţa formării unei...300

26 feb 00:00PoliticăPonta: Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid

Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid, a anunţat, marţi, liderul formaţiunii, Victor...268

26 feb 00:00PoliticăTomac, despre consultările cu Iohannis: Vom merge cu un mandat clar, de a crea o majoritate cât mai rapid

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat marţi că va merge la consultările de la Cotroceni cu un mandat clar, acela...260

26 feb 00:00PoliticăIohannis: Am convocat consultări cu partidele parlamentare pentru miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări după ce a...239

26 feb 00:00PoliticăALDE: Protocol de colaborare cu Partidul Neoliberal; finalizarea procedurilor va consta într-o fuziune prin absorbţie

ALDE a agreat, marţi, un protocol de colaborare cu Partidul Neoliberal, condus de Cătălin Beciu, ce are ca scop...271

26 feb 00:00PoliticăIohannis: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat; am acceptat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că...296

26 feb 00:00PoliticăDircă (USR) cere ANPC să combată practicile abuzive în comercializarea măştilor sanitare

Senatorul USR George Dircă îi cere preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduardt...240

26 feb 00:00PoliticăIon Ştefan: Unii parlamentarii PSD se opun anticipatelor pentru că nu o să mai beneficieze de pensii speciale

Ministrul interimar al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a susţinut, marţi, la Alba...252

Monden
26 feb 00:00MondenAndreea Bălan divorțează. Viciile soțului George Burcea, adevăratul motiv al despărțirii

Problemele grave din cuplul Andreea Bălan - George Burcea au ieșit la iveală și par să confirme iminentul divorț....739

26 feb 00:00MondenIrina Loghin, sărbătorită ca o regină, la Constanța. Surprizele de pe scenă au copleșit-o!

O petrecere demnă de o regină, așa cum este supranumită binecunoscuta interpretă de muzică populară Irina Loghin!...591

26 feb 20:46MondenSoțul Andreei Bălan, prins drogat la volan. Testat de polițiști, George Burcea a ieșit pozitiv la cocaină

Andreea Bălan (35 de ani) trece prin momente cumplite. Asta după ce soțul ei, George Burcea (32 de ani), s-a ales...471

26 feb 00:00MondenAnamaria Prodan, sexy, pe tocuri de 15 cm. Cum a reacționat când fanii au rugat-o să stea la poze

Anamaria Prodan are, la 47 de ani, o siluetă de invidiat, păstrată cu sport şi dietă. Gazda reality-show-ului...598

26 feb 00:00MondenPlacido Domingo şi-a recunoscut faptele de hărţuire sexuală. Le-a cerut scuze celor 27 de femei agresate

Placido Domingo, în vârstă de 79 de ani, a fost găsit vinovat de hărţuire sexuală în urma unei investigaţii...325

26 feb 00:00MondenHarvey Weinstein, transportat la un spital newyorkez din cauza unor palpitaţii cardiace

Producătorul de film Harvey Weinstein, găsit vinovat luni în instanţă pentru comiterea a două infracţiuni...254

26 feb 00:00MondenFilmările la următorul lungmetraj din seria 'Mission: Impossible', întrerupte din cauza coronavirusului din Italia

Producţia următorului film din saga "Mission: Impossible", cu actorul american Tom Cruise în rolul principal, a fost...234

26 feb 00:00MondenActriţa Elisabeth Moss a impresionat pe covorul roşu la premiera noului său film, 'The Invisible Man'

Actriţa Elisabeth Moss, protagonista filmului "The Invisible Man", nu a trecut neobservată, contrar personajului...296

26 feb 00:00MondenŞase fotografii din circa 74.000, în finala competiţiei World Press Photo of the Year

Protestele de stradă, războiul şi drama refugiaţilor se numără printre subiectele abordate de nominalizaţii la...286

25 feb 00:00MondenCizmele Adelinei Pestrițu costă cât o mașină și cântăresc 7 kg. Vedeta, senzație la Milano în ținută de 13.000 de euro

Adelina Pestrițu continuă parcursul ascendent ca influencer și reușește să bifeze contracte dintre cele mai...1009

Mapamond
26 feb 00:00MapamondMichel Barnier: UE nu va încheia „cu orice preţ“ un acord post-Brexit cu Londra

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a avertizat marţi că Uniunea nu va încheia ''cu orice preţ'' un acord...258

26 feb 00:00MapamondConducerea creştin-democraţilor germani vrea ca Angela Merkel să rămână cancelar până la sfârşitul mandatului

Conducerea Uniunii Creştin-Democrate din Germania vrea ca Angela Merkel să rămână în funcţia de cancelar până...243

26 feb 00:00MapamondA murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese...319

26 feb 00:00MapamondCoronavirus - Numărul cazurilor de contaminare în Italia a crescut la 322; 10 persoane au murit

Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus depistate în Italia a crescut la 322, iar dintre acestea...271

26 feb 00:00MapamondUngaria suspendă compensaţiile pentru deţinuţii din penitenciarele supraaglomerate

Printr-o lege adoptată marţi de Parlament, Ungaria a suspendat procesele intentate statului de deţinuţii care...254

26 feb 00:00MapamondPoliticieni britanici au închis ochii la abuzuri sexuale comise asupra unor minori de colegi ai lor

Politicieni britanici au închis ochii la abuzuri sexuale comise asupra unor minori de colegi de-ai lor şi au...259

26 feb 00:00MapamondGermania: 52 de răniţi, printre care 18 copii, după ce o maşină a intrat luni în mulţime la o paradă de carnaval

Numărul persoanelor rănite după ce o maşină a intrat în mulţime luni la o paradă de carnaval în oraşul german...250

26 feb 00:00MapamondConfruntări în insulele greceşti Lesbos şi Chios pe fondul controversei asupra noilor tabere pentru migranţi

Confruntări au avut loc marţi între sute de locuitori din insulele Lesbos şi Chios şi forţele anti-revoltă din...258

26 feb 00:00MapamondItalia a declanşat o investigaţie asupra preţurilor astronomice ale măştilor medicale după izbucnirea epidemiei

Autorităţile italiene au declanşat o investigaţie asupra preţurilor pentru măşti medicale şi geluri...241

26 feb 00:00MapamondCoronavirus: Elveţia confirmă primul caz, iar Spania raportează o nouă îmbolnăvire

Elveţia a confirmat primul caz de coronavirus (Covid-19) pe teritoriul său, a anunţat marţi Biroul Federal pentru...295