REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Petiţie online pentru reducerea impozitelor pe clădirile nerezidenţiale sau mixte

Petiţie online pentru reducerea impozitelor pe clădirile nerezidenţiale sau mixte

Replica API 14 ianuarie 2016 | 22:09 242

Mobilizare online

Mobilizare online

Nemulţumiţi de cuantumul impozitelor şi taxelor, în ceea ce priveşte clădirile nerezidenţiale sau mixte, contribuabilii au decis că este necesar să facă o petiţie online. Prin intermediul acesteia se urmăreşte reducerea impozitelor pentru clădirile, pe motiv că „nu ţin cont de realităţile economice şi sociale“. Petiţia lansată pe 13 ianuarie a.c. a strâns zeci de semnături, până la momentul redactării acestei ştiri, cei mai mulţi semnatari fiind din Constanţa. „Considerăm că impozitele şi taxele stabilite nu ţin cont de realităţile economice şi sociale, astfel încât prin cotele de impozitare maxime stabilite prin Hotărâre de Guvern în mod nejustificat, contrar expunerii de motive prezentate şi deci nelegal! A fost ridicată la maximum valoarea impozitelor în dezavantajul contribuabilului. Nu a fost realizat nici o prezentare a nivelului impozitelor şi taxelor în comparaţie, cel puţin cu anul 2015, şi nici un studiu de impact”.

Cum se stabileşte impozitul pentru clădirile nerezidenţiale sau cu destinaţie mixtă

În categoria clădirilor rezidenţiale sunt incluse clădirile folosite pentru locuit şi clădirile-anexe. Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei construită desfăşurată exprimată în mp cu valoarea impozabilă pe mp. Valoarea impozabilă este ajustată în funcţie de următoarele criterii: rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie; anul finalizării construcţiei: cu 50% pentru clădirea cu o vechime de peste 100 de ani, cu 30% dacă are o vechime între 50-100 ani, inclusiv şi cu 10% dacă are o vechime între 30 şi 50 de ani, inclusiv. În categoria clădirilor nerezidenţiale sunt incluse: clădiri folosite pentru activiati administrative, comerciale, de agrement, cult, cultură, educaţie, financiar-bancare, sociale, turistice, de sănătate etc; structurile de primire turistice; clădiri sau spaţii unde se înregistrează sedii secundare şi puncte de lucru; clădirile în care nu se desfăşoară nicio activitate dar destinaţia rezultată din autorizaţia de construire este de nerezidenţială. Care este modul de calcul? Impozitul se va calcula prin aplicarea, după caz, a unei cote de 1,5% stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 312/2015 privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2016 asupra uneia dintre următoarele valori: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă. În cazul unei clădiri cu destinaţie mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfăşoară o activitate economică, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeţei folosite în scop rezidenţial, cu impozitul aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial. Contribuabilii care care se regăsesc în această situaţie au obligaţia să depună declaraţii fiscale pentru stabilirea impozitului/ taxei pe clădiri până la dată de 31 martie 2016. În categoria clădirilor mixte sunt incluse cele utilizate atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218