REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Petiție pentru salvarea nămolului din Techirghiol!

Petiție pentru salvarea nămolului din Techirghiol!

Replica API 30 mai 2017 | 00:00 2047

Agenţia Naţională pentru Reusrse Minerale a aprobat licenţa de explorare, respectiv exploatare a nămolului din lacul Techirghiol, pe un perimetru considerabil, creându-se astfel o concurenţă care ar putea avea consecinţe devastatoare, în viitor, pentru turismul românesc! O firmă din Germania ar putea exporta nămolul extras din lac, situaţie care ar putea pune în dificultate Sanatoriul Techirghiol, renumit pentru tratamentele sale, nu doar în ţară, cât şi în străinătate. Firma din Germania care şi-a adjudecat o parte din nămol ar putea, pe de altă parte, să ridice la Techirghiol un complex hotelier, unde ar urma să exploateze şi celebrul nămol, cu proprietăţi terapeutice. Primarul se teme însă că cea mai importantă resursă a oraşului va fi vândută peste hotare: „Dacă vom lăsa ca aceasta resursă să ajungă şi în alte zone ale ţării, ce rost ar mai avea ca turiştii să vină să beneficieze de această resursă? Motiv pentru care ne vom zbate pentru referendum. Clar. În momentul acesta, doar un referendum poate să clarifice această situaţie”, a declarat Soceanu. Dacă investiţia ar fi acceptată, primarul vrea ca în contract să apară clauze speciale: nămolul să nu fie luat din localitate şi să se asigure regenerarea lui.

Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, locuitorii din Techirghiol au elaborat o petiție. „Primăria şi locuitorii oraşului Techirghiol au nevoie de sprijinul românilor pentru ca în viitoarea licenţă de exploatare, care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricţii prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol. Prin interzicerea exportului în afara ţării şi a comercializării doar în zona de coasta a Mării Negre, nămolul rămas în urmă tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapidă a acestei resurse minerale. De asemenea, dorim ca exploatarea să se facă cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu în vigoare astfel încât apa şi micro organismele din lac să nu fie afectate. Este foarte important de ştiut faptul că datorită acestor micro organisme care se regăsesc în Lacul Techirghiol există nămolul sapropelic cu proprietăţile sale terapeutice. Dorim ca toate aceste restricţii să fie impuse de Guvernul României în textul viitoarei licenţe de exploatare, foarte explicit pentru a nu lasă loc interpretărilor”, se arată în petiție. Petiția a fost semnată de aproximativ 200 de persoane.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ca pe timpul razboiului cand se incarca in saci pamant si il lua nemtii,asa si acum vor sa ne ia si namolul. Cum sa se imbogateasca unii! Dand bogatia tarii pentru a-si umple buzunarele lor.
1
0
nu ar fi mai indicata o petitie cu schimbarea acestor nemernici, deja firea nu accepta semnaturi pentru inlocuirea ei, dar de ce a fost de acord cu cele pentru si cu cele contra, nu?
1
1
Barbatu meu de cate ori se da cu namol i se scoala pula. E foarte bun namolu
1
2
SA NU DISPARA SI NUDISTELE CARE SE UNGE CU EL PANA LA BUZELE PIZDII SI MARGINEA LINDICULUI CA TARE ESTE BUN PT UNII PROSTI
0
3
Roexit! Iesirea din mUE ultima solutie.
1
3
Nu sunt de acord !!!!
0
1
CAND VA FURA PAINEA ,SANATATEA,INVATAMANTUL,VIITORUL SI MURITI DE FOAME , NU VA MAI SUPARATI..... EEEE CU NAMOLUL E ALTA POVESTE.... SA NE IA INDUSTRIA RESURSELE .....DA NU NAMOLUL... CU NAMOL SE DAU MULTI LA C.RUL GOL.
8
1
Domnilor GUVERNANTI PLECATI NAIBII DIN TARA ASTA CA ATI DISTRUSO AJUNGE CAT ATI FURAT ATI VANDUT AUURUL VERDE ACUL IL VINDETI SI PE CEL NEGRU .... AVEM SI NOI NEVOIE DE EL ....!
10
1
Gabriele , tata....ma ta aia dobitoaca trebuie executata! Pentru ca a fatat un avorton!
0
7
Criminalii care vand resursele naturale ale Romaniei trebuie incarcerati pe viata sau executati ! Militati pentru Nationalizare totala,iesirea din UE FMI Nato BM si alte capuse care vor sa ne termine ca natie si stat ! Asa respecati Constitutia art 1,2si 3 Criminalilor ???
8
1
Vad ca sunt tot felul de redusi mintali care se baga in seama Chestiunea cu namolul e serioasa .Repet asa s a facut si cu GEROVITALUL L au luat bulgarii pe nimic si ne fac concurenta DEja printre turisti circula zvonul ca si bulgariii folosesc namolul de Techirghiol Faceti rapid opozitie .
9
1
fira i al dracu primare te zbati pentru tine si Tariceanu ca doar ati pierdut contractul. daca l castigati nu mai era atata dezbatere
4
2
Lasati namolul la locul lui si nu-l exportati peste hotare, pentru ca avem si noi nevoie de el !
13
1
Pis-am-as in namolu vostru ca sa va mazgaliti cu el si sa spuneti ca va simtiti mai bine!!Da tre' sa beau numai bere de peste 6la suta vol alc!Sa va treaca durerea de oase si sa va apuce aia de cap
1
16

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614