REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Petre, despre Mişcarea Populară şi listele comune cu UNPR: "unde-s doi puterea creşte"

Petre, despre Mişcarea Populară şi listele comune cu UNPR: "unde-s doi puterea creşte"

Replica API 27 februarie 2012 | 00:00 186

Preşedintele de la tineret,

Preşedintele de la tineret,

Consilierul judeţean Mihai Petre continuă să-şi înfrunte, vorbind frumos şi elegant, şefii pe linie de partid. Posibil însă ca în scurt timp tinerii de la PDL Constanţa să "coacă" o nouă acţiune de schimbare din funcţie a lui Petre, însă, între timp, am dorit aflăm cum anume se "tranşează" listele de candidaţi. Ne referim la cele legate de desemnarea unor tineri pe listele de candidaţi, având în vedere că de la centru mesajul a fost acela de promovare a "sângelui proaspăt".

Reporter: PDL vorbeşte în ultima perioadă de întinerirea clasei politice. Care este proporţia stabilită pentru tineri pe listele de consilieri locali şi judeţeni?

Mihai Petre: Nu a existat niciodată o proporţie clară, ci doar o recomandare ca 30% din liste să fie alcătuite din tineri. Aşa cum era de aşteptat, acest lucru s-a materializat de cele mai multe ori prin participarea tinerilor pe liste, însă pe lângă locurile eligibile. Anul acesta mi-am propus o schimbare radicală. Obiectivul meu este susţinerea şi promovarea a cel puţin unui tânăr pe minim un loc eligibil pentru toate consiliile locale şi minim doi tineri pentru Consiliul Judeţean. În acest sens, Biroul Permanent Judeţean al Organizaţiei de Tineret a adoptat, cu unanimitate de voturi, o decizie prin care solicită Biroului Permanent Judeţean al partidului să susţină întinerirea listelor de aleşi locali, în formula pe care v-am enunţat-o mai sus. În ultima şedinţă a BPJ, am prezentat decizia organizaţiei de tineret şi am cerut Biroului şi preşedinţilor de organizaţii locale să dea curs propunerii noastre de promovare a tinerilor pe locuri eligibile la alegerile locale. 2012 este anul schimbării în politică, este anul oamenilor noi, este anul tinerilor. Iar acesta este motivul pentru care mă voi bate ca la Rovine ca pe fiecare listă de consilieri locali să existe cel puţin un tânăr pe un loc eligibil şi cel puţin doi la Consiliul Judeţean.

Rep.: Pentru acei tineri care ar urma să fie promovaţi pe liste, care sunt criteriile de desemnare a lor?

M.P.: Educaţia, experienţa profesională, un minim de exerciţiu în administraţia publică locală, caracter, onestitate, moralitate şi misiunea asumată de a se subordona celor care îi vor alege. La acestea se adaugă susţinerea Birourilor Permanente Locale de tineret şi a Biroului Permanent Judeţean. Dorinţa mea este de a promova tineri care deja se pot uita în urmă cu mândrie, pentru care calitatea de ales local să nu fie doar o ucenicie banală în administraţia publică, ci să se constituie într-o rampă de lansare.

Rep.: Există discuţii privind desemnarea candidaţilor la Parlament. Dintre toţi cei anuntaţi până acum ca potenţiali candidaţi, nu am sesizat nici un tânăr. Să înţeleg că tinerii au acces doar până la nivelul de consilier?

M.P.: Primul obiectiv al organizaţiei de tineret este legat de alegerile locale: promovarea pe liste pe locuri eligibile. Nu ne grăbim ca fata mare la măritat. În plus, cei care şi-au asumat recent responsabilitatea pe Colegiile parlamentare nu sunt bătuţi în cuie. După luna iunie vă voi prezenta mai multe nume noi, de tineri capabili să candideze la alegerile parlamentare.

Rep.: Tot legat de Parlament, din discuţiile cu USL-iştii rezultă că ei mizează pe 12 dacă nu 13 din mandatele de parlamentar. Stă PDL chiar atât de prost? Întreb, că doar aveţi prieteni la USL şi ştiţi ceva şi pe ce se bazează şi ei, dar şi PDL.

M.P.: Vă corectez : am prieteni peste tot, nu numai la USL, pentru că politica nu se face între patru pereţi sau dintr-un birou. Eu îmi aduc aminte că PSD visa la 7 deputaţi şi 3 senatori şi la alegerile parlamentare din anul 2008. Au obţinut 5 cu 2. Aşadar, în politică, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Este dreptul celor de la USL să îşi dorească, să intre şi să stea în transă. PDL poate să obţină numărul de parlamentari din anul 2008, însă este nevoie de multă muncă, dar mai ales de candidaţi noi, în special de tineri.

Rep.: Având în vedere discuţiile privind Mişcarea Populară, ar fi inspirate candidaturile pe liste comune PDL/UNPR?

M.P.: Eu sunt adeptul principiului - "unde-s doi puterea creşte". Chiar dacă PDL poate câştiga alegerile locale la nivel naţional pe propriile forţe, cred că este nevoie urgentă de o coagulare a tuturor forţelor de dreapta, ca alternativă doctrinară închegată la USL.

Rep.: Se mai "coace" schimbarea dvs.?

M.P.: Când mi-am anunţat candidatura la funcţia de primar al municipiului Constanţa, mi-am asumat tot felul de "coaceri", din toate părţile. Ca atare, nu m-ar mai mira absolut nimic. Oricum, astfel de momente îţi arată, în toată splendoarea lor, "prietenii" de peste tot.

Rep.: V-aţi împăcat cu domnul Chiru?

M.P.: Nu sunt certat cu domnul Chiru. Avem doar viziuni diferite despre cum şi cine poate câştiga Primăria municipiului Constanţa, precum şi despre manifestarea politică a partidului. Însă şi eu şi dânsul ne dorim acelaşi lucru, să câştigăm alegerile.

Rep.: De ce insistaţi să candidaţi la Primărie, când ştiţi că nu aveţi nici o şansă?

M.P.: Dacă nu credeam în şansa mea, dacă nu aveam 10 ani de experienţă în administraţie, dacă nu aş fi performat managerial în calitate de director al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa şi dacă nu eram tânăr, sigur îmi vedeam de treabă. Rămân la convingerea că numai un om nou, născut şi crescut în Constanţa, care reprezintă noua generaţie de tineri politicieni, educat, cu experienţă semnificativă atât în administraţie, cât şi managerială, curat, moral, credibil, subordonat constănţenilor şi nu intereselor, are şanse majore să câştige Primăria municipiului Constanţa.

Rep.: Ce aţi face dacă aţi fi preşedinte al PDL Constanţa? Cine ar fi primul mazilit?

M.P.: Eu aş încerca să coagulez toţi colegii de partid sub un singur deziderat: performanţa politică. Astfel, nu va fi nevoie să mazilesc pe nimeni. Sita se va cerne singură.

Rep.: Aveţi vreun mesaj pentru cei care vă injură pe forumuri?

M.P.: Nu sunt forumist, nici măcar cititor de forumuri. Şi nici timp nu am pentru aşa ceva. Dar dacă mă înjură, le doresc numai bine.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218