REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Petre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

Petre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

Replica API 25 iunie 2021 | 23:14 3963

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a reușit să se pună la curent, atât cu problemele, cât și cu moștenirea lăsată de vechea administrație. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, Enciu a vorbit detaliat despre aceste probleme, dar a vorbit și despre proiectele pe care CJ le are în desfășurare, mai ales pe partea de infrastructură rutieră, dar și pe partea de cultură. O noutate ar fi reabilitarea drumului Techirghiol, spre sudul litoralului.

În debutul interviului, Petre Enciu ne-a dezvăluit cum s-a acomodat la conducerea CJ, având în vedere că se află pentru prima dată într-o funcție publică de conducere. ”Pot considera că m-am acomodat cu această funcție și cred că sunt într-o fază finală. Cunosc foarte bine direcția pe care o coordonez în cadrul Consiliului Județean, adică Direcția Județeană de Proiecte. Cunosc proiectele aflate în derulare, cunosc personalul care lucrează la aceste proiecte și pot să zic că mandatul meu, începând din acest moment, o să înceapă să producă și efecte. Sper ca în curând să se vadă aceste rezultate”, a declarat Petre Enciu.

Vicepreședintele USR al Consiliului Județean a făcut o trecere în revistă a proiectelor lăsate de vechea administrație, dar și a problemelor.

Enciu: Toate proiectele au avut probleme, le-am preluat cu probleme

”Vorbim despre trei proiecte de reabilitare a trei drumuri județene, se află la finalizarea proiectării. Proiectanții au depus proiectele tehnice la CJ, urmează ca în perioada imediat următoare să dăm ordin de începere a lucrărilor. În județ avem peste 800 de kilometri de drumuri, iar noi, acum, reabilităm peste 100 dintre aceștia. Vorbim despre DJ 223, care leagă tronsonul din Cernavodă și Ion Corvin, DJ 226 care leagă Corbu de Mihai Viteazu și de DJ 226A, care leagă Histria de Tariverde. Însumat, aceste proiecte vor reabilita și vor moderniza peste 100 de km. Drumurile vor fi lățite, consolidate, reabilitate. Toate proiectele au avut probleme, le-am preluat cu probleme. Spre exemplu, drumurile județene nu aveau cadastrele terminate, drumurile județene administrate de CJ Constanța nu au cadastrele puse la punct. De ce? Pentru că nu s-a pus preț de către administrațiile trecute pe această problemă a cadastrărilor și a intabulării corecte. Ultimul drum reparat, cel care face legătura până la cetatea Histria, a fost anul trecut doar reparat și doar o porțiune mică pentru a se putea face accesul civilizat către cetatea Histria. Încercăm să reabilităm și să modernizăm cu fonduri europene drumurile acestea care au fost reparate, se vor amenaja și piste de biciclete, trotuare, stații de autobuz, vor fi niște drumuri reabilitate complet și vor aduce un plus valoare în ceea ce privește calitatea transportului pe aceste drumuri”, a explicat vicele.

Drumul care leagă Techirghiol de sudul litoralului va fi modernizat

Enciu spune că cel mai dezastruos drum este cel care leagă Techirghiol de sudul litoralului. CJ are în plan modernizarea acestuia. ”După părerea mea, cel mai dezastruos drum este DJ 393, care leagă Techirghiol de sudul litoralului, alternativa drumului național. Din punctul meu de vedere, acesta este drumul cel mai interesant de reabilitat și care ar avea un impact foarte mare asupra descărcării traficului către sudul litoralului. În momentul de față acel drum este de pământ și are o grămadă de probleme mari. Acest proiect este într-un stadiu de idee de proiect”, a anunțat Enciu.

Teatrul Mamaia s-ar putea transforma în Teatru Dramatic

Și la capitolul cultură, Enciu a avut multe de povestit. ”Recent, s-a deschis Cetatea Capidava pentru vizitare, urmează să finalizăm partea cu mobilierul urban și promovarea. Teatrele de vară, cel de pe Soveja, dar și cel din Mamaia… am ajuns acolo și le-am văzut, am discutat și cu colegii de Coaliție. Există o discuție în contradictoriu cu aceste teatre. Se pune problema ca, în locul Teatrului Mamaia să se construiască un Teatru Dramatic cu 400 de locuri în locul acestuia. Eu nu prea sunt de acord pentru că nu e o zonă centrală, nu e potrivită pentru un astfel de teatru. Mamaia are și o reputație la nivel național și consider că trebuie să rămână cu Grădina de Vară și să reînviem spectacolele de Teatru de Revistă. Nu putem să ducem opere dramatice în Mamaia”, a mai precizat Petre Enciu.

Acesta a mai anunțat că CJ are în plan construirea unui Teatru pentru Copii pe terenul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Enciu: Îi reproșez lui Palaz dezastrul de la Capidava

Întrebat dacă are ceva să-i reproșeze lui Claudiu Palaz, fostul vice care s-a ocupat de Direcția Județeană de Proiecte acesta a declarat: ”Sincer, îi reproșez că a contribuit la dezastrul de la Capidava pentru că s-a certat cu arheologii de acolo și totul a escaladat și a venit și DNA-ul. În rest, nu știu dacă i-aș atribui lui vina pentru că tot ce ține ce cadastru este în subordinea Direcției Tehnice și de arhitectul șef, nu ține de Direcția Generală de Proiecte. Nu m-am gândit la să-i evaluez pe domnul Palaz sau pe domnul Țuțuianu.”, a spus Enciu.

Legat de conflictele din Coaliție, Enciu a declarat că la CJ alianța merge bine. Cât despre cea de la municipiu, vicepreședintele CJ a spus că, dacă nu se va ajunge la o soluție, colaborarea se va rupe, iar USR va ieși de la guvernarea locală. ”La CJ, am reușit să depășim tensiunile dintre noi în interior, nu au ieșit în spațiul public, dar s-au rezolvat cu multă înțelegere din partea noastră pentru că noi am cedat mereu. Dacă nu există acest dialog, conflictele de amplifică și pot escalada și pot duce la ruperea alianței de guvernare”, spune Enciu.

Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, ieșim de la guvernarea locală

”Domnul primar și colegii de coaliție sunt liberi să facă ce vor, inclusiv să rupă această coaliție. Noi așteptăm de la aceștia un semnal pentru că noi am fost foarte fermi și am spus care sunt probleme noastre cu viceprimarul nostru, cât și cu consilierii noștri. Am spus în nenumărate rânduri și în spațiul public ce ne doare la această guvernare. Noi nu putem sta acolo cu un viceprimar care nu este lăsat să facă și realizeze ceea ce am propus și promis în campanie, el este acolo de formă, ori administrația și apropiații domnului primar interferează foarte mult cu actualul viceprimar. Dacă continuăm în ritmul acesta e clar că dezamăgim. Nu se poate să funcționezi ca un viceprimar sau ca un vicepreședinte de CJ și cineva să se bage peste tine. Este o coaliție în care fiecare își asumă aceste lucruri și trebuie lăsat în pace să acționeze și să ia deciziile pe care le-am promis oamenilor în campanie, asta e cel mai important. Eu nu cred că situația asta o să treneze patru ani, nu are cum. Nu vrem să ocupăm aceste funcții doar de dragul lor, vedem că atribuțiile noastre sunt minimizate și nu suntem lăsați să ne facem treaba, putem ieși și de la guvernarea locală pentru că nu văd altă soluție. Dacă nu se va rezolva, poate ieșim de la guvernarea locală”, a completat Enciu.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920