REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat, în România, o scădere de 1,1%, în luna mai

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat, în România, o scădere de 1,1%, în luna mai

Replica API 26 iunie 2018 | 00:00 522

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut, în mai, la 16,1% din totalul consumului, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin faţă de luna martie, reiese dintr-o analiză publicată luni de compania de cercetare Novel, scrie Agerpres.

În acest context, procentul se află în continuare peste media comerţului ilegal din 2017, de 16%.

Potrivit cercetării, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 puncte procentuale în mai, comparativ cu martie.

"O pondere mare a comerţului ilegal cu ţigarete se înregistrează şi în vest (29,6%). Cea mai importantă creştere e în nord-vest, plus 2,9 p.p. până la 14,8%. Pe de altă parte, în regiunea sud-est se observă o scădere semnificativă, de 7,9 p.p., până la 8,6%. Din punct de vedere al provenienţei, "cheap whites' continuă să fie principala sursă, aflându-se din nou în creştere în mai, cu 8,5 p.p., până la 64,4%%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în uşoară scădere, cu 1,2 p.p., până la 20%. Ucraina, ca sursă de provenienţă este de asemenea în scădere (cu 6,3 p.p., până la 9,4%%), iar Şerbia este relativ constantă', susţine Marian Marcu, director general Novel Research.

La rândul său, directorul juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud, Ileana Dumitru spune că pierderea cumulată din comerţul ilicit de ţigarete, în primele şase luni ale anului, este mai mare cu 16 milioane de euro, la bugetul de stat.

"În prima jumătate a lui 2018, reţelele de contrabandă cu ţigarete au reuşit să îşi crească vânzările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră din România crescând de la 15,5% la 16,3%. Deşi o diferenţă de nici un punct procentual poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată, în cele şase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat. Tocmai de aceea sperăm că Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să aibă susţinerea necesară implementării măsurilor pe care le-a anunţat, dintre care cea mai importantă este modernizarea, echiparea şi reabilitarea rapidă, până la finalul lui 2018, a punctelor vamale.', precizează Dumitru.

De asemenea, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, subliniază, totodată, că majoritatea ţigaretelor de pe piaţa neagră provin din afara spaţiului comunitar

"Dintre tendinţele înregistrate de Novel, cea mai îngrijorătoare este creşterea accelerată a "cheap-whites', care reprezintă 64,4% din totalul ţigaretelor ilegale, depăşind recordul din noiembrie 2017, de 63,8%. Aceasta, mai ales în contextul implementării Regulamentului european referitor la sistemul de trasabilitate a ţigaretelor (Track & Trace) adoptat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda. Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, însă cele mai multe ţigarete de pe piaţa neagră provin din afara spaţiului comunitar. În cazul nostru, "cheap whites' sunt fabricate în China, Emirate, Macedonia etc., iar celelalte provin din Moldova, Ucraina, Şerbia. În plus, şi în cazul Track & Trace, ca şi în cazul transpunerii Directivei tutunului, autorităţile întârzie. Regulamentul este obligatoriu pentru toate statele membre, nu trebuie transpus (...)", notează Lazăr.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine a apucat vremurile in care se putea fuma o tigara de calitate,stie ca de fapt adevarata piata neagra este cea legala.Tigarile de calitate sunt acolo,in tarile lor,in rest fiind doar contrafaceri sub marca .Ca si cu alte produse,se vinde ,,brandul'',de fapt produsul fiind un rahat,mai slab calitativ decat ar fi fost facut de altii pe blat. Niste bogatani fara scrupule dirijeaza piata,aici nu e vorba de competitive libera! Cine crede ca economia de piata este libera a inghitit un mare cacat. In plus,tari ce au mereu sefi de tot cacatul ca Romania,sunt mereu tinte.
0
0
In gara Constanta, in statiile de autobuz, in piete, oriunde te intampina tot felul de indivizi cu formula clasica: tigari, tigari avem! Cum dracu de nu sunt intampinati cu astfel de oferte si politistii, ci doar oamenii obisnuiti?! Va vine sa credeti? Evident, nu! Se stie totul, dar politia e mana in mana cu evazionistii. Clar ca lumina zilei!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108