REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Piatră funerară din Primul Război Mondial, descoperită în centrul Constanţei

Piatră funerară din Primul Război Mondial, descoperită în centrul Constanţei

Replica API 19 septembrie 2016 | 23:57 360

Ar putea aparţine consulului de la acea vreme, Ernest Roll

Ar putea aparţine consulului de la acea vreme, Ernest Roll

O piatră funerară a fost descoperită vineri, în Constanţa, pe strada Dacia, vizavi de Sala Sporturilor, în urma unor lucrări efectuate în zonă, după cum reiese dintr-o imagine furnizată de Mihai Petre, consilierul primarului municipiului, Decebal Făgădău. După însemne şi vechime, piatra poate fi încadrată ca timp în perioada Primului Război Mondial şi sunt şanse foarte mari să îi aparţină unui oficial neamţ cu decoraţie, iar numele său ar putea fi Ernest Roll. Dacă se confirmă că este vorba despre Ernest Roll, acesta a fost numit consul al Germaniei la Constanţa în 1872.

„Am vorbit ieri (n.r. sâmbătă) cu doi profesori care mi-au indicat clar Primul Război Mondial, maxim 1923-1925. Era ceva normal să se descopere aşa ceva în Constanţa, dar despre individ nu poate să spună mai nimic. În zona asta, unde a fost descoperit mormântul, s-au dat nişte bătălii în Primul Război Mondial, dar mai mult nu ştiu. Piatra e încă acolo. Nu este păzită. Totuşi, au fost nişte oseminte acolo şi le-au ridicat vineri. Este o piatră grea, dar nu poţi să o laşi aşa o descoperire, nepăzită. Mai e ceva acolo. Mi se pare că şi un puţ”, a declarat, pentru „Replica”, Mihai Petre. El este sigur că dacă săpăturile vor continua, se vor mai face descoperiri. La faţa locului, piatra se afla nepăzită, aruncată într-un colţ al sitului. Orice persoană poate accesa zona descoperirii fără a fi tras la răspundere pentru asta. Piatra care are cel mai probabil un secol vechime, stă prăfuită lângă groapă, uşor semnalizată de către muncitori. După cum arată săpăturile, descoperirea nu a fost făcută la o adâncime mai mare de 1 metru. În dreptul săpăturii, a ieşit la suprafaţă şi ruina unei presupuse fântâni. Zona ar putea ascunde şi mai multe obiecte istorice, spaţiul putând fi un cimitir sau curtea unei foste biserici.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369