REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Pictorul Ionel Mătăsăreanu a fost găsit decedat în locuinţa sa, în condiţii groaznice

Pictorul Ionel Mătăsăreanu a fost găsit decedat în locuinţa sa, în condiţii groaznice

Replica API 10 ianuarie 2015 | 16:41 232

A murit în frig!

A murit în frig!

sursa foto: a1.ro

Militarii din cadrul ISU Dobrogea erau alertaţi sâmbătă dimineaţă, 10 ianuarie, în jurul orelor 11.00, despre faptul că o persoană ce locuieşte pe strada Regina Elisabeta din Constanţa nu a mai fost văzută de ceva timp şi nu răspunde la uşă.

Pompierii s-au deplasat cu promptitudine la faţa locului şi au fost nevoiţi să spargă uşa. Din nefericire, aceştia au găsit trupul neînsufleţit al unui vârstnic. La scurt timp s-a stabilit că este vorba despre artistul Ionel Mătăsăreanu.

La faţa locului au ajuns şi poliţiştii constănţeni, care au menţionat că nu sunt suspiciuni cu privire la deces, nefiind găsite urme de violenţă pe trup. Pictorul locuia singur şi era bolnav.

A murit în frig, cu uşa închisă cu lacăt

Din câte se pare, după ce au spart uşa, militarii au descoperit că aceasta era încuiată pe interior, fiind şi un lacăt. În locuinţă era un frig cumplit, iar maestrul a fost găsit fără suflare în dormitor, întins pe pat şi îngheţat.

Doina Păuleanu: A fost un deschizător de drumuri; va rămâne în istoria culturală a oraşului nostru

"Sunt foarte mâhnită pentru că fost o mare personalitate a oraşului nostru. A fost un pictor important, acţiunea lui a fost nu numai în domeniul artistic, ci şi în cel social, pentru că a făcut să pătrundă pictura în toate casele. A fost un pictor care a trăit numai pentru arta sa, a fost un om care şi-a iubit semenii, deşi formele în care se manifesta această dragoste erau uneori oiginale şi personale. A fost un pictor care va rămâne în istoria culturală a oraşului nostru pentru tot ce a făcut, pentru tot ceea ce a gândit, pentru tot ceea ce a gândit pentru oraşul nostru, pentru că a dorit un climatic artistic elevat, pe care l-a şi întreţinut prin intermediul personalităţii sale şi a haloului pe care l-a creat în jurul lui. A avut elevi mulţi, oameni care îi urmează drumul. A fost, la rândul său, un deschizător de drumuri şi Constanţa chiar pierde un artist", a declarat, pentru "Replica", Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. Aceasta ne-a precizat şi faptul că la muzeu există lucrări ale artistului Mătăsăreanu: "Avem lucrări ale domului Mătăsăreanu, dar nu expuse, pentru că nu expunem lucrări ale artiştilor contemporani. Suntem un muzeu de artă modernă, dar avem lucrări pe care le valorificăm în diverse expoziţii"

I-a avut profesori pe Ciucurencu şi Baba

Maestrul Ionel Mătăsăreanu s-a năcut în anul 1930, la Oraviţa şi a descoperit pasiunea pentru pictură încă din copilărie, de pe la 3 - 4 ani. Acesta se trage dintr-o familie de artişti, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia Pictură, avându-i ca profesori pe Alexandru Ciucurencu şi Corneliu Baba. După terminarea facultăţii a ajuns la Constanţa şi s-a îndrăgostit de oraşul nostru. Iubea marea, răsăritul de soare şi... pensulele. Talentul aşternut prin intermediul culorilor pe hârtie i-a dus munca şi peste hotare. Astfel, unele dintre lucrările sale au ajuns chiar la Julio Iglesias şi Silvio Berlusconi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367