REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Piele înroșită în jurul nasului: cauze și remedii

Piele înroșită în jurul nasului: cauze și remedii

Replica API 15 iunie 2021 | 00:00 2044

Multe persoane se confruntă cu o înroșire a pielii în jurul nasului. De multe ori problema este una minoră, dar dacă roșeața ține mai multe zile și apare și o senzație dureroasă, e indicat să se ceară sfatul medicului.

Sursă foto: Shutterstock

Care sunt cauzele pielii înroșite în jurul nasului?

Pielea din jurul nasului se poate înroși din mai multe motive, cum ar fi dermatita de contact, rozaceea sau arsurile solare.

Pielea uscată și iritată

Unele persoane pot constata că li se înroșește pielea din jurul nasului foarte ușor, de exemplu după ce își suflă nasul. Acest lucru este valabil mai ales în lunile mai reci, când pielea este mai uscată și se irită cu ușurință, scrie doc.ro.

Dermatita de contact

Unii oameni dezvoltă reacții alergice ușoare la substanțele care le ating pielea, adică ceea ce se numește dermatită de contact. Aceasta poate fi iritantă sau alergică. Dermatita de contact iritantă este tipul care poate provoca roșeață și erupție cutanată, dar nu provoacă o reacție alergică. Cauzele dermatitei de contact iritante pe nas pot include folosirea șervețelelor parfumate, aplicarea cremelor sau a unor produse de machiaj pe care pielea nu le tolerează, spălatul prea des cu apă fierbinte și săpun.

Dermatita alergică de contact are ca simptom o erupție cutanată, care poate apărea la două zile după ce o persoană a intrat în contact cu un alergen (unele parfumuri, unele ingrediente din creme etc.). Mai rar, o persoană poate dezvolta o reacție alergică gravă, care pune viața în pericol, numită anafilaxie. Acest lucru se întâmplă de obicei în câteva minute de la expunerea la un alergen. Anafilaxia este o urgență medicală, deci dacă o persoană observă că îi apare o erupție cutanată care se întinde și are probleme cu respirația, trebuie să sune la 112.

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune a pielii care duce la înroșire și inflamație; deși poate afecta orice parte a corpului, începe adesea în jurul nasului. În afară de pielea roșie, apar vase de sânge deteriorate, umflături mici sau modificări ale formei nasului. Rozaceea nu este periculoasă, dar poate schimba aspectul unei persoane. La unii oameni, rozaceea poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni de bază, cum ar fi o boală autoimună.

Rozaceea este mai răspândită la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și la cele cu pielea mai deschisă la culaore. De asemenea, tinde să afecteze mai mult femeile decât bărbații.

Eczema

Eczema este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii care duce la apariția unor zone de piele uscată, solzoasă și iritată. Uneori iritarea este atât de severă încât acele zone îngroșate de piele se deschid și sângerează. Alergenii și iritația pot declanșa o erupție eczematică, dar pielea uscată este, de asemenea, unul dintre vinovații obișnuiți.

Roșeața din jurul nasului poate fi eczemă dacă se simte uscată și dacă provoacă mâncărime, are un aspect roșiatic cu fulgi albicioși și se agravează atunci când pielea este uscată.

Arsurile solare

O persoană poate dezvolta arsuri solare în jurul nasului dacă nu utilizează protecție solară sau dacă folosește o cremă cu factor de protecție solară (FPS) prea mic sau dacă își șterge des nasul după aplicarea cremei cu FPS. Zonele arse de soare se pot simți uscate și foarte dureroase, mai ales cele grave. E bine de reținut că arsurile solare sunt un factor de risc pentru cancerul de piele.

Vestibulita nazală

O infecție la intrarea în fosele nazale numită vestibulită nazală poate cauza un aspect de piele roșie și umflături mici, de tip vezicule, în jurul nasului și chiar în interiorul acestuia. Persoana afectată poate simți durere, umflături și sensibilitate intensă, iar unii oameni pot să facă și febră.

Vestibulita nazală apare atunci când bacteriile intră în pielea nasului, adesea în urma unei leziuni sau a unei infecții, inclusiv după ce o persoană își tunde părul din nas. Afecțiunea este ușor de tratat, dar se poate răspândi și în alte zone ale corpului, de aceea este important consultul medical.

Varicele

Venele care transportă sângele înapoi la inimă au supape pentru a împiedica curgerea sângelui într-o direcție greșită. Cu toate acestea, dacă supapele se deteriorează, venele pot părea deteriorate și răsucite (vene varicoase). Varicele apar adesea în zona picioarelor, mai ales la femeile însărcinate și la persoanele supraponderale sau obeze. Cu toate acestea, venele varicoase se pot dezvolta oriunde, inclusiv la nivelul nasului. Nasul va apărea de la distanță ca fiind înroșit, dar, al o privire mai atentă, se observă mici vase de sânge deteriorate.

Lupusul

Lupusul este o afecțiune autoimună care determină corpul să atace țesutul sănătos, ducând la o gamă largă de simptome și boli cronice. Unele persoane cu lupus dezvoltă o erupție malară, cunoscută și sub numele de erupție caracteristică „în fluture”, deoarece chiar seamănă cu un fluture. Această erupție cutanată poate acoperi nasul și obrajii. În unele cazuri, erupția în formă de fluture poate fi primul simptom al lupusului.

Infecțiile cutanate

Infecțiile pielii pot provoca apariția unor zone de piele înroșite, dureroase, care se pot simți fierbinți la atingere. Celulita infecțioasă, de exemplu, poate începe cu o leziune, chiar și foarte mică, provocată, de exemplu, de uscarea excesivă a pielii. Bacteriile intră în stratul profund de piele, numit derm, și încep să se răspândească, iar persoana afectată poate observa dungi înroșite, umflături și senzație de căldură sau chiar durere. Infecțiile bacteriene ale pielii se pot răspândi în alte zone ale corpului și pot chiar să pună în pericol viața persoanei afectate.

Cum se tratează pielea înroșită din jurul nasului?

Unele dintre cauzele mai ușoare ale înroșirii pielii din jurul nasului pot fi gestionate cu remedii la domiciliu (de exemplu, folosirea unei creme hidratante în mod uzual și a unei creme cu FPS la ieșirea din casă).

Altele, însă, au nevoie de tratament medical, cum ar fi antibiotice pentru infecții cutanate și vestibulită nazală, creme eliberate pe bază de rețetă pentru rozacee, intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea varicelor, oxigen și injecție cu epinefrină în caz de anafilaxie.

Atenție, este necesar să fie apelat serviciul de urgență dacă apare o erupție cutanată care se răspândește rapid și dacă există probleme de respirație sau febră mare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218