REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Pierderea în greutate reduce riscul de cancer la sân

Pierderea în greutate reduce riscul de cancer la sân

Replica API 30 mai 2020 | 00:00 902

Riscul de cancerul la sân crește odată cu înaintarea în vârstă, iar cercetătorii caută permanent răspunsuri legat de cum se poate scădea acest risc. Un studiu amplu efectuat recent a arătat că femeile care au pierdut în greutate după vârsta de 50 de ani și nu s-au mai îngrășat la loc au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer la sân decât femeile care au rămas la aceeași greutate, scrie doc.ro.

Mai puține kilograme, risc mai mic de cancer la sân

Deși obezitatea este considerată factor de risc pentru cancerul de sân apărut după menopauză, până de curând nu au existat dovezi care să stabilească precis că riscul începe să scadă dacă femeia pierde în greutate. Astfel, cercetători de la Harvard, de la Societatea Americană de Cancer și alții au încercat să estimeze corelația dintre reducerea susținută a numărului de kilograme la vârsta a doua și reducerea riscului de cancer la sân.

Analiza a inclus peste 180.000 de femei cu vârste începând de la 50 de ani, a căror greutate a fost înregistrată de trei ori: la începutul studiului 1, după cinci ani și apoi după încă patru ani. Rezultatele au arătat că femeile care au slăbit susținut au un risc mai mic de a dezvolta cancer la sân decât femeile care au avut o greutate stabilă.

De asemenea, s-a observat că riscul s-a micșorat cu atât mai mult cu cât femeia respectivă a slăbit mai mult. Femeile care au pierdut între 2 și 4,5 kg au un risc cu 13% mai mic decât al celor care au rămas la aceeași greutate. Femeile care au pierdut între 4,5 și 9 kg au au un risc cu 16% mai mic, iar cele care au slăbit mai mult de 9 kg un risc cu 26% mai mic. În concluzie, chiar și un număr mic de kilograme pierdute contribuie la scăderea riscului de a dezvolta această boală. Aceste rezultate ar putea să vină ca o încurajare pentru femeile care au luat în greutate până la vârsta de 50 de ani, cum că nu este prea târziu să înceapă un program de slăbire sănătoasă și să-și scadă riscul de cancer la sân.

Cum se poate reduce riscul de cancer la sân

Cu toate că nu există metode sigure prin care cancerul de sân să poată fi 100% prevenit, s-a demonstrat că un stil de viață echilibrat poate să scadă riscul de a dezvolta această boală. Orice femeie, și mai ales cele care au avut în familie cazuri de cancer la sân (mamă, bunică sau mătușă maternă) poate lua câteva măsuri pentru a reduce riscul apariției acestei afecțiuni.

Dieta zilnică este foarte importantă. Chiar dacă mai au loc excese din când în când, e bine ca în mod obișnuit femeile să favorizeze în alimentație legumele crude și fierte, fructele proaspete, semințele, cerealele integrale și peștele, să consume cu moderație grăsimile animale și să evite pe cât posibil produsele de fast-food, prăjelile, chipsurile și băuturile carbogazoase dulci din comerț. Dieta mediteraneană poate fi o alegere potrivită pentru reducerea riscului de cancer la sân.

Alcoolul trebuie consumat în cantități mici. Pentru o femeie, e indicat să nu bea mai mult de 330 ml de bere pe zi sau un pahar mic cu vin ori 40 ml de băuturi spirtoase. De asemenea, e recomandată evitarea fumatului și a statului în fum de țigară.

Exercițiul fizic efectuat zilnic poate contribui la scăderea riscului de cancer la sân. Nu toată lumea poate merge la sală și nici nu poate alerga la maraton. E important, însă, ca măcar 25 de minute pe zi să se efectueze o formă de mișcare, fie că e vorba de plimbare în pas alert, alergare ușoară în parc, ieșit cu bicicleta, înot, yoga sau câteva exerciții simple de gimnastică practicate în casă.

Femeile care au istoric familial de cancer la sân și, deci, se află la risc crescut, e bine să facă periodic controale medicale, inclusiv mamografii. De asemenea, specialiștii le pot recomanda anumite medicamente care să contribuie la scăderea riscului de cancer la sân. Cu cât boala este descoperită și tratată mai repede, cu atât pacienta are șanse mai mari de a supraviețui pe termen lung și de a reveni la o viață normală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920