REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Pilcă şi Bogatu, cercetaţi într-un alt dosar şi de DNA Constanţa

Pilcă şi Bogatu, cercetaţi într-un alt dosar şi de DNA Constanţa

Replica API 25 mai 2011 | 00:00 996

Au lăsat peste 900 de oameni din Tulcea fără pământuri

Au lăsat peste 900 de oameni din Tulcea fără pământuri

Cătălin Aurelian Pilcă şi Eugen Bogatu, reţinuţi de DNA Bucureşti pentru fapte de corupţie în dosarul "Containerul", mai apar într-un dosar al procurorilor anticorupţie, de această dată din Constanţa. Celor doi li se alătură alte personaje celebre din "gruparea vameşilor", precum Marius Făinărea, Florin Dan Prisăcaru, dar şi doctorul Octavian Raica, fratele soţiei lui Eugen Bogatu, Codruţa Bogatu. Toţi fac parte, direct sau indirect, din conducerea unei cunoscute firme viticole din Tulcea, SC Vitis SA Babadag, pe care au preluat-o, mai pe româneşte, cu japca. Afacerea este aproape necunoscută în mediile constănţene, dar a adus la disperare sute de oameni din Tulcea, cazul fiind prezentat doar pe scurt, la un moment dat, în presa centrală. Mai mult, deşi există indicii clare privind preluarea abuzivă a societăţii, pe parcursul mai multor ani, dosarul deschis de DNA Constanţa în acest caz, la sesizarea celor 908 proprietari de teren, foşti acţionari ai Vitis SA, lăsaţi cu buzele umflate de "gruparea vameşilor", trenează de aproape patru ani.

Problemele de la Vitis SA au început de prin 2002, de când fostele CAP-uri, transformate în asociaţii care reunesc 908 proprietari a 547 hectare de vie, au pierdut treptat controlul asupra societăţii viticole prin falsurile şi tertipurile conducerii. Din aprilie 2007, au intrat în scenă şi vameşii constănţeni, care se dovedesc astfel policalificaţi, din moment ce activează la fel de profesionsit în vămi, imobiliare, construcţii, transporturi, turism etc. Potrivit presei centrale, SC Ovidius Mercado SRL Constanţa, înfiinţată în 1991, a preluat trei cincimi din Vitis SA şi, implicit, conducerea societăţii din Babadag. Ovidius Mercado SRL se ocupă de fabricarea vinurilor din struguri şi mai deţine două fabrici în Babadag. Firma îi are ca asociaţi pe Marius Făinărea, Octavian Raica, Dumitru Ion şi Florin Dan Prisăcaru, iar ca administratori pe Aurelia Stere şi Dumitru Ion. După ce a preluat controlul asupra societăţii Vitis, "gruparea vameşilor" a avut grijă să treacă restul acţiunilor unui număr de 209 persoane, majoritatea din Constanţa, iar proprietarii de drept ai podgoriei din Babadag au aflat, după câteva luni, nu numai că nu mai ai nici un cuvânt de spus în cadrul firmei, dar au rămas şi fără pământuri. Constănţenii care au ocupat prin falsuri şi abuzuri Tulcea din zona viticolă a Babadagului au numit şi conducerea Vitis SA, după cum urmează: acţionar majoritar Ovidius Mercado SRL Constanţa, alături de care se află tulceanca Maria Jecu, cea fără de care vameşii nu ar fi putut pune mâna pe Vitis şi Dumitru Iosif, contabilul şef al firmei şi fost acţionar majoritar, cel care a cedat producătorul de vin constănţenilor. Administratorii sunt, de asemenea, băieţii veseli din gruparea vameşilor- Cătălin Aurelian Pilcă şi Florin Dan Prisăcaru- cărora li se adaugă Petre Ilie, Aurelia Stere şi Gheorghe Stoica, patronul Vinvico Constanţa. Până în martie 2009, printre administratorii Vitis SA Babadag s-a aflat şi Eugen Bogatu, care a decis însă să se retragă pentru a-i face loc colegului Prisăcaru. Maşinaţiunile "grupării vameşilor" în cazul Vitis SA au fost sesizate de către cei 908 păgubiţi Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Serviciul Teritorial Constanţa, iar Pilcă, Bogatu, Făinărea şi restul au fost daţi în judecată, la Tribunalul Tulcea, încă din noiembrie 2007. Au trecut aproape 4 ani, iar vameşii constănţeni sunt reţinuţi pentru afacerile de corupţie din port, dar escrocarea celor peste 900 de tulceni mai are, se pare, de aşteptat până îşi va găsi soluţionarea. Acum, doar DNA Constanţa mai poate face dreptate foştilor proprietari ai viilor din Babadag, întrucât Tribunalul Tulcea a constatat recent, pe 14.04.2011, că acţiunea păgubiţilor este perimată.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218