REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Pilonul II de pensii private, esenţial pentru consolidarea dezvoltării economice şi sociale sănătoase a României

Pilonul II de pensii private, esenţial pentru consolidarea dezvoltării economice şi sociale sănătoase a României

Replica API 18 mai 2018 | 00:00 241

AOAR:

AOAR:

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că Pilonul II de pensii private este esenţial pentru consolidarea dezvoltării economice şi sociale sănătoase a României, în condiţiile în care evoluţiile demografice pe termen mediu indică faptul că, în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susţină aproximativ 2,5 pensionari, scrie Agerpres.

Într-un comunicat, AOAR atrage atenţia asupra faptului că în cazul în care tendinţele actuale de îmbătrânire a populaţiei şi de migraţie se menţin, până în anul 2050 România va deveni ţara din Europa cu populaţia cea mai îmbătrânită şi cu un număr de persoane active în scădere semnificativă.

"Ca atare, reforma sistemului public de pensii nu este o soluţie suficientă pentru problema cu care ne confruntăm. În acelaşi timp, dezvoltarea sau cel puţin menţinerea la nivelul actual a sistemului de pensii private lansat în perioada 2007 - 2008 este minim necesară pentru îmbunătăţirea capacităţii generale a întregului sistem de pensii de a face faţă aşteptărilor populaţiei active. Pentru majoritatea angajaţilor români, Pilonul II reprezintă singura formă reală de economisire, beneficiind de garanţia absolută asupra contribuţiilor proprii. Pilonul II de pensii constituie, deci, o sursă sigură de venit, complementară veniturilor potenţiale din pensia publică, scopul primordial al acestui instrument fiind economisirea pentru perioada vârstei a treia", susţin oamenii de afaceri.

De asemenea, banii economisiţi în prezent de angajaţi reprezintă şi o sursă importantă de finanţare a investiţiilor în economia românească, spune AOAR.

"Fondurile de pensii private au un rol semnificativ în susţinerea economiei locale şi a pieţei de capital, fiind cei mai mari investitori instituţionali autohtoni. 93% din sumele administrate de acestea sunt investite în economia românească, contribuind astfel la finanţarea firmelor private, dar şi de stat. Fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung, contribuind la reducerea volatilităţii pe pieţele financiare. Acestea deţin plasamente de peste 850 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucureşti, asigurând aproximativ 15% din lichiditatea bursei şi având un rol crucial în succesul ofertelor publice, inclusiv al celor de stat (18,6% din IPO-ul Electrica, 20,6% din IPO-ul Nuclearelectrica, 22,8% din IPO-ul Romgaz)", se arată în comunicat.

În plus, AOAR subliniază importanţa respectării legislaţiei în vigoare şi, deci, a menţinerii sistemului actual de contribuţii la Pilonul II, putând fi, astfel, asigurate veniturile viitoare ale românilor, dezvoltarea pe baze solide a mediului de afaceri, susţinerea ritmului investiţiilor în economia locală şi creşterea sustenabilă a României.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367