rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Pilulele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian?

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii care au încercat să coreleze utilizarea pilulelor contraceptive orale sau anticoncepționalelor cu riscul de a dezvolta cancer mamar, iar descoperirile acestor cercetări au fost într-o oarecare măsură contradictorii.

Sursă foto: Shutterstock

În schimb, utilizarea anticoncepționalelor a fost asociată cu un risc mai scăzut de cancer ovarian și endometrial, rezultate care sunt consistente în majoritatea studiilor efectuate. Cu toate acestea, efectele pe termen lung nu sunt foarte bine studiate și sunt necesare studii mai detaliate ale riscului de a dezvolta cancer ovarian și endometrial atât în timpul, cât și după utilizarea pilulelor contraceptive orale, citează doc.ro.

Un studiu comprehensiv întreprins de cercetătorii de la Universitatea Uppsala, care a implicat peste 250.000 de femei, arată că utilizarea pastilelor contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial, iar efectul protector rămâne valabil și câteva decenii după întreruperea utilizării anticoncepționalelor. Această cercetare publicată în luna decembrie 2020 reprezintă unul dintre cele mai cuprinzătoare studii realizate până în momentul de față, care investighează asocierile pe termen scurt și lung, între utilizarea pastilelor contraceptive orale și cancerul de sân, ovarian și endometrial. În timp ce unele dintre rezultatele studiul susțin descoperirile anterioare, există și informații noi în ceea ce privește datele care au fost raportate anterior.

Mai concret, studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala s-a desfășurat pe o perioadă mult mai mare în comparație cu majoritatea studiilor anterioare, indicând în mod clar că utilizarea pastilelor contraceptive orale are un efect protector împotriva cancerului ovarian și endometrial, până la 30-35 de ani de la întreruperea tratamentului. Așadar, femeile care au utilizat pastile contraceptive orale au avut riscuri mai mici de a dezvolta cancer ovarian și endometrial. În plus, cu cât durata de administratare a anticoncepționalelor a fost mai mare, cu atât riscul de a dezvolta, în special, cancer endometrial au fost mai scăzute.

Rata mai mică a incidenței cancerului endometrial în rândul pacientelor care au utilizat pastile contraceptive orale pare a fi constantă în timpul perioadei de utilizare a anticoncepționalelor. Prin antiteză, incidența mai mică a ratei de cancer ovarian se pare că este mai pronunțată la începutul utilizării pastilelor contraceptive orale și extrapolând din datele adunate de oamenii de știință, s-ar putea specula că după 30 de ani de la utilizarea anticoncepționalelor, un an în plus nu îți mai adaugă protecție împotriva cancerului ovarian.

Cancerul ovarian și endometrial

Cancerul ovarian și endometrial sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic, cu un risc de dezvoltare pe parcursul vieții care depășește puțin peste 2%. Riscul de dezvoltare a cancerului endometrial crește foarte dramatic între 45 și 65 de ani, în timp ce riscul de a dezvolta cancer ovarian pare să crească mai rapid la o vârstă mai înaintată. Cancerul endometrial este puțin mai frecvent, dar având simptome mai clare și, prin urmare, fiind adesea detectat într-un stadiu incipient, rata mortalității este scăzută în această privință. Cu toate acestea, cancerul ovarian este printre cele mai letale, deoarece de multe ori nu este detectat până când nu s-a răspândit deja și în alte părți ale corpului.

Pilulele contraceptive orale sau anticoncepționalele

Prima pilulă contraceptivă orală a fost aprobată deja în anii 1960, iar, potrivit statisticilor, 80% dintre femeile din Europa de Vest au folosit pastile contraceptive orale la un moment dat în viață. Pilulele contraceptive orale includ estrogen și progestin, care sunt forme sintetice ale hormonilor sexuali feminini. Estrogenul și progesteronul din compoziția anticoncepționalelor previn ovulația și, astfel, te protejează împotriva unei potențiale sarcini.

Până în anii ’70, era disponibilă doar prima generație de progestin numită și noretisteronă. A doua generație de progestin, Levonorgestrelul, a fost introdusă în 1970, mai întâi având în compoziție niveluri mai ridicate de estradiol, iar din 1974 având o doză mai mică de estradiol, care este mai frecvent utilizată astăzi. Prin urmare, luând în considerare aceste aspecte, diferența de rezultate între studiile desfășurate poate fi parțial atribuită și frecvenței diferitelor tipuri de pastile contraceptive orale.

În plus, modelele de utilizare a pastilelor contraceptive orale s-au schimbat începând cu anii 1970 și 1980, astfel încât vârsta la care femeile încep să folosească pastile contraceptive orale, a scăzut și, în consecință, a crescut numărul anilor de utilizare a anticoncepționalelor, înainte de prima sarcină. Astfel de diferențe în modelul de utilizare pot avea, de asemenea, un impact asupra riscului de cancer.

Cancerul ovarian și endometrial și utilizarea pilulelor contraceptive orale

S-a sugerat că un risc scăzut pentru cancerul ovarian și endometrial se datorează cel mai probabil ovulațiilor care sunt prevenite la persoanele care utilizează pastile contraceptive orale. Acest efect ar fi atins prin contraceptive care inhibă secreția de gonadotropină atât la nivelul glandei pituitare, cât și la nivelul hipotalamusului. Hormonul foliculostimulant (FSH), care este un tip de gonadotropină, este direct inhibat de componenta estrogenică în pastilele contraceptive orale, limitând dezvoltarea foliculilor. Componenta progestinică a anticoncepționalelor previne creșterea hormonului luteinizant, o altă gonadotropină, care declanșează în mod normal ovulația.

Nivelurile hormonale cresc dramatic în timpul ovulației, inclusiv nivelurile de estrogen și progesteron. Acești hormoni reglează, de asemenea, creșterea și diferențierea multor țesuturi și, prin urmare, este probabil ca creșterea hormonilor în timpul ovulației să declanșeze dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea efectul protector ca rezultat al ovulațiilor mai puține nu exclude efectele adiționale care rezultă din hormonii exogeni din pastile. Este posibil ca hormonii endogeni să influențeze în mod direct dezvoltarea tumorii.

În studiul1 actual prezentat, oamenii de știință au comparat incidența cancerelor de sân, ovariene și endometriale între femeile care au utilizat pastile contraceptive orale și cele care nu au folosit niciodată astfel de pilule. Asocierea cu un risc mai mic a fost în mod specific prelungită pentru cancerul endometrial, această asociere fiind una constantă întrucât acest tip de cancer este asociat cu numărul de ovulații. Datele obținute au demonstrat că femeile care au folosit pastile contraceptive orale aveau un risc mult mai mic de a dezvolta atât cancer ovarian, cât și cancer endometrial. La cincisprezece ani de la întreruperea tratamentului cu pastile contraceptive orale, riscul a fost cu aproximativ 50% mai mic.

Cu toate acestea, un risc scăzut a fost încă detectat până la 30-35 de ani după întreruperea administrării anticoncepționalelor. Însă, pastilele contraceptive orale au fost asociate anterior cu un risc crescut de cancer mamar. Oamenii de știință care au efectuat acest studiu1 au menționat că în mod surprinzător, au găsit un mic risc crescut de a dezvolta cancer de sân în rândul utilizatoarelor de pastile contraceptive orale, iar riscul a dispărut în câțiva ani de la întreruperea tratamentului. Totodată, rezultatele acestei cercetări sugerează că riscul de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții s-ar putea să nu difere între pacientele care au utilizat vreodată pastile contraceptive orale și cele care nu au luat niciodată anticoncepționale, chiar dacă există un risc crescut pe termen scurt.

Mai mult decât atât, descoperirile studiului1 actual sunt importante, deoarece utilizarea pastilelor contraceptive orale a fost asociată frecvent cu efecte secundare, cum ar fi tromboza venoasă profundă și cancerul de sân. În plus față de protecția împotriva sarcinii, date obținute în urma desfășurării acestei cercetări au arătat că pastilele contraceptive orale au și alte efecte pozitive. Rezultatele obținute pot permite femeilor, dar și medicilor să ia decizii mai în cunoștință de cauză, cu privire la utilizarea pastilelor contraceptive orale.

joi, 14 ianuarie 2021570
Comentarii
mai mult...Sănătate
19 ian 00:00SănătateCOVID-19: Etapa a doua a vaccinării: tot ce trebuie să știi

Etapa a doua a vaccinării naționale împotriva COVID-19 a început, așadar este important să fii la curent cu...333

19 ian 00:00SănătateStudiu: Diabetul și poluarea, corelate cu riscul de boală pulmonară interstițială279
19 ian 00:00SănătateTratamente naturiste pentru angina pectorală308
19 ian 00:00SănătatePofta de dulce, asociată cu stresul și lipsa de somn

Pofta de dulce poate avea mai multe cauze, precum stresul, lipsa de somn sau prea puține calorii luate din alte...374

19 ian 00:00SănătateDurerea de șold în timpul nopții: cauze, simptome și tratament375
19 ian 00:00SănătateCe simptome trădează că ai gonartroza după ce ai trecut de 50 sau 60 de ani376
19 ian 18:35SănătateDe ce nu există încă vaccin împotriva hepatitei C

Hepatita C este singurul tip de hepatită care nu poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate că împotriva hepatitei A...725

19 ian 00:00SănătateParacetamolul, nerecomandat pacienților cu hepatită C700
19 ian 00:00SănătateInfecțiile urinare la copii: cum se manifestă și cum se tratează273
19 ian 00:00SănătateConjunctivita la copii: simptome, tratament și prevenție

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, adică a țesutului care acoperă partea albă a ochiului la exterior,...272

19 ian 00:00SănătateDureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei290
19 ian 00:00SănătateTotul despre vitamina D și eczemele la copii284
Vremea
-2.8°-2.8° - -2.2° marţi, 19 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 4.45 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/49536335322
5/4035226211323
joker326294582
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 ian 00:00SportCM Handbal (m): Rezultatele zilei în grupele preliminare E, F, G și H

Componența grupelor principale 3 și 4 din cadrul Campionatului Mondial de handbal masculin din Egipt a fost...461

19 ian 00:00SportMarius Șumudică și-a găsit echipă (presa turcă) - Va fi rival la retrogradare cu Dan Petrescu

Demis recent de la Gaziantep, Marius Șumudică și-a găsit echipă, tehnicianul român urmând să antreneze tot în...735

19 ian 00:00SportDoi jurnaliști s-au urcat pe acoperiș pentru a dialoga cu Simona Halep, aflată într-o carantină strictă la Adelaide

Simona Halep a dialogat de la balconul hotelului cu doi prezentatori australieni de emisiuni radio, care s-au urcat pe...507

19 ian 00:00SportAstra Giurgiu - Universitatea Craiova 1-1

Astra Giurgiu a terminat la egalitate cu Universitatea Craiova, 1-1 (1-1), luni seara, pe teren propriu, într-un meci...760

Local
19 ian 00:08LocalCOVID-19: 3 NOI DECESE, la Constanța

Până luni, 18 ianuarie a.c., 17.271 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...1314

19 ian 00:08LocalDecizie oficială: Românii vaccinați anti-COVID nu mai trebuie să intre în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni, 18 ianuarie 2021, Hotărârea...902

19 ian 12:17LocalPenitenciarul Spital Poarta Albă CAUTĂ echipamente de protecție împotriva COVID-19

760

19 ian 00:08LocalConstrucțiile cu risc seismic din Constanța, în atenția municipalității

Prima ședință a Comisiei pentru reducerea riscului seismic la imobilele existente și construcțiile vulnerabile care...566

19 ian 15:05LocalVICEPREȘEDINTELE Consiliului Județean, Stelian GIMA, își continuă SERIA de MEMORII

Vicepreședintele Stelian Gima nu se abate de la cele promise la începutul mandatului. Mai exact, legate de...1048

19 ian 16:06LocalNAVIGATORII ar putea să se încadreze în etapa a II-a de VACCINARE

2635

Politică
19 ian 23:27PoliticăGheorghiţă: Peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare au peste 65 de ani sau boli cronice

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni că peste 75%...387

19 ian 23:27PoliticăȘefa Senatului, Anca Dragu, se vaccinează anti-COVID-19

După exemplul dat de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, care s-au vaccinat și ei, vineri și...466

19 ian 23:28PoliticăLudovic Orban se va vaccina anti-COVID-19

428

Interviuri
19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4335

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3634

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

3171

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3127

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

Stelian Ion, candidatul USR pentru încă un mandat în Camera Deputaților, are încredere că mesajele transmise în...4814

3 dec 00:04InterviuriGeorge Vișan, PSD: PNL vinde ILUZIA unui VACCIN anti COVID!

3789

Monden
19 ian 00:00MondenCe familia frumoasă are Sylvester Stallone! Actorul de 74 de ani și-a scos fetele la o croazieră

S-au săturat să stea în casă și să se ferească de pandemie! Sylvester Stallone, 74 de ani, și-a scos fetele la o...654

19 ian 00:00MondenGillian Anderson, trădată de prietena ei, care i-a furat iubitul!

Gillian Anderson şi producătoarea Jemima Goldsmith sunt prietene apropiate de mulţi ani, dar asta nu a împiedicat-o...480

19 ian 00:00MondenCe bine îi stă lui Gigi Hadid în rol de mămică!

358

19 ian 00:00MondenJustin Timberlake a devenit din nou tată. Soția sa, Jessica Biel, a născut un băiat

Justin Timberlake, 39 de ani, a anunțat, într-un interviu acordat lui Ellen DeGeneres, că el şi soţia sa, actriţa...413

19 ian 00:00MondenJennifer Lopez, acuzată că se injectează cu botox

Jennifer Lopez s-a enervat pentru că a fost acuzată că și-a injectat botox în față. ”Secretul frumuseții mele...400

19 ian 00:00MondenFilmul „The Marksman“, cu Liam Neeson, a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

338

Mapamond
19 ian 00:00MapamondŞeful OMS avertizează că lumea este în pragul "eşecului moral" al vaccinurilor

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că...378

19 ian 00:00MapamondExperţii germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2

Virusologi germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată la o clinică din...317

19 ian 00:00MapamondCoronavirus - OMS: Tulpinile britanică şi sud-africană de SARS-CoV-2, prezente în zeci de ţări

299

19 ian 00:00MapamondCoronavirus: Austria a primit cu 20 % mai puţine vaccinuri din cauza unei probleme de producţie la Pfizer

Austria are în prezent cu 20 % mai puţine vaccinuri anti-COVID-19 decât preconiza pentru ianuarie, din cauza unei...307

19 ian 00:00MapamondCoronavirus: Japonia va studia cazurile persoanelor infectate după vaccinarea împotriva COVID-19

Japonia intenţionează să colecteze date de la persoanele care se infectează cu noul coronavirus chiar şi după ce...323

19 ian 00:00MapamondMinistru: Marea Britanie vaccinează în medie 140 de persoane pe minut

281

Sănătate
19 ian 18:35SănătateDe ce nu există încă vaccin împotriva hepatitei C

Hepatita C este singurul tip de hepatită care nu poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate că împotriva hepatitei A...725

19 ian 00:00SănătateParacetamolul, nerecomandat pacienților cu hepatită C

Hepatita C este o afecțiune infecțioasă a ficatului, cauzată de virusul hepatic C, care se transmite prin sânge....700

19 ian 00:00SănătateInfecțiile urinare la copii: cum se manifestă și cum se tratează

273

19 ian 00:00SănătatePofta de dulce, asociată cu stresul și lipsa de somn

Pofta de dulce poate avea mai multe cauze, precum stresul, lipsa de somn sau prea puține calorii luate din alte...374

19 ian 00:00SănătateDurerea de șold în timpul nopții: cauze, simptome și tratament

Durerea de șold care apare în timpul nopții te poate trezi din somn sau îți poate îngreuna situația, făcându-te...375

19 ian 00:00SănătateCe simptome trădează că ai gonartroza după ce ai trecut de 50 sau 60 de ani

Gonartroza (numită și osteoartrita genunchiului) este cea mai întâlnită formă de artrită la nivelul genunchilor....376

19 ian 00:00SănătateConjunctivita la copii: simptome, tratament și prevenție

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, adică a țesutului care acoperă partea albă a ochiului la exterior,...272

19 ian 00:00SănătateDureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei

Miozita este termenul medical care descrie inflamația musculară. Deși miozita poate provoca dureri musculare și...290

19 ian 00:00SănătateTotul despre vitamina D și eczemele la copii

284

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT