REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Pilulele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian?

Pilulele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian?

Replica API 14 ianuarie 2021 | 00:00 1001

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii care au încercat să coreleze utilizarea pilulelor contraceptive orale sau anticoncepționalelor cu riscul de a dezvolta cancer mamar, iar descoperirile acestor cercetări au fost într-o oarecare măsură contradictorii.

Sursă foto: Shutterstock

În schimb, utilizarea anticoncepționalelor a fost asociată cu un risc mai scăzut de cancer ovarian și endometrial, rezultate care sunt consistente în majoritatea studiilor efectuate. Cu toate acestea, efectele pe termen lung nu sunt foarte bine studiate și sunt necesare studii mai detaliate ale riscului de a dezvolta cancer ovarian și endometrial atât în timpul, cât și după utilizarea pilulelor contraceptive orale, citează doc.ro.

Un studiu comprehensiv întreprins de cercetătorii de la Universitatea Uppsala, care a implicat peste 250.000 de femei, arată că utilizarea pastilelor contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial, iar efectul protector rămâne valabil și câteva decenii după întreruperea utilizării anticoncepționalelor. Această cercetare publicată în luna decembrie 2020 reprezintă unul dintre cele mai cuprinzătoare studii realizate până în momentul de față, care investighează asocierile pe termen scurt și lung, între utilizarea pastilelor contraceptive orale și cancerul de sân, ovarian și endometrial. În timp ce unele dintre rezultatele studiul susțin descoperirile anterioare, există și informații noi în ceea ce privește datele care au fost raportate anterior.

Mai concret, studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala s-a desfășurat pe o perioadă mult mai mare în comparație cu majoritatea studiilor anterioare, indicând în mod clar că utilizarea pastilelor contraceptive orale are un efect protector împotriva cancerului ovarian și endometrial, până la 30-35 de ani de la întreruperea tratamentului. Așadar, femeile care au utilizat pastile contraceptive orale au avut riscuri mai mici de a dezvolta cancer ovarian și endometrial. În plus, cu cât durata de administratare a anticoncepționalelor a fost mai mare, cu atât riscul de a dezvolta, în special, cancer endometrial au fost mai scăzute.

Rata mai mică a incidenței cancerului endometrial în rândul pacientelor care au utilizat pastile contraceptive orale pare a fi constantă în timpul perioadei de utilizare a anticoncepționalelor. Prin antiteză, incidența mai mică a ratei de cancer ovarian se pare că este mai pronunțată la începutul utilizării pastilelor contraceptive orale și extrapolând din datele adunate de oamenii de știință, s-ar putea specula că după 30 de ani de la utilizarea anticoncepționalelor, un an în plus nu îți mai adaugă protecție împotriva cancerului ovarian.

Cancerul ovarian și endometrial

Cancerul ovarian și endometrial sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic, cu un risc de dezvoltare pe parcursul vieții care depășește puțin peste 2%. Riscul de dezvoltare a cancerului endometrial crește foarte dramatic între 45 și 65 de ani, în timp ce riscul de a dezvolta cancer ovarian pare să crească mai rapid la o vârstă mai înaintată. Cancerul endometrial este puțin mai frecvent, dar având simptome mai clare și, prin urmare, fiind adesea detectat într-un stadiu incipient, rata mortalității este scăzută în această privință. Cu toate acestea, cancerul ovarian este printre cele mai letale, deoarece de multe ori nu este detectat până când nu s-a răspândit deja și în alte părți ale corpului.

Pilulele contraceptive orale sau anticoncepționalele

Prima pilulă contraceptivă orală a fost aprobată deja în anii 1960, iar, potrivit statisticilor, 80% dintre femeile din Europa de Vest au folosit pastile contraceptive orale la un moment dat în viață. Pilulele contraceptive orale includ estrogen și progestin, care sunt forme sintetice ale hormonilor sexuali feminini. Estrogenul și progesteronul din compoziția anticoncepționalelor previn ovulația și, astfel, te protejează împotriva unei potențiale sarcini.

Până în anii ’70, era disponibilă doar prima generație de progestin numită și noretisteronă. A doua generație de progestin, Levonorgestrelul, a fost introdusă în 1970, mai întâi având în compoziție niveluri mai ridicate de estradiol, iar din 1974 având o doză mai mică de estradiol, care este mai frecvent utilizată astăzi. Prin urmare, luând în considerare aceste aspecte, diferența de rezultate între studiile desfășurate poate fi parțial atribuită și frecvenței diferitelor tipuri de pastile contraceptive orale.

În plus, modelele de utilizare a pastilelor contraceptive orale s-au schimbat începând cu anii 1970 și 1980, astfel încât vârsta la care femeile încep să folosească pastile contraceptive orale, a scăzut și, în consecință, a crescut numărul anilor de utilizare a anticoncepționalelor, înainte de prima sarcină. Astfel de diferențe în modelul de utilizare pot avea, de asemenea, un impact asupra riscului de cancer.

Cancerul ovarian și endometrial și utilizarea pilulelor contraceptive orale

S-a sugerat că un risc scăzut pentru cancerul ovarian și endometrial se datorează cel mai probabil ovulațiilor care sunt prevenite la persoanele care utilizează pastile contraceptive orale. Acest efect ar fi atins prin contraceptive care inhibă secreția de gonadotropină atât la nivelul glandei pituitare, cât și la nivelul hipotalamusului. Hormonul foliculostimulant (FSH), care este un tip de gonadotropină, este direct inhibat de componenta estrogenică în pastilele contraceptive orale, limitând dezvoltarea foliculilor. Componenta progestinică a anticoncepționalelor previne creșterea hormonului luteinizant, o altă gonadotropină, care declanșează în mod normal ovulația.

Nivelurile hormonale cresc dramatic în timpul ovulației, inclusiv nivelurile de estrogen și progesteron. Acești hormoni reglează, de asemenea, creșterea și diferențierea multor țesuturi și, prin urmare, este probabil ca creșterea hormonilor în timpul ovulației să declanșeze dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea efectul protector ca rezultat al ovulațiilor mai puține nu exclude efectele adiționale care rezultă din hormonii exogeni din pastile. Este posibil ca hormonii endogeni să influențeze în mod direct dezvoltarea tumorii.

În studiul1 actual prezentat, oamenii de știință au comparat incidența cancerelor de sân, ovariene și endometriale între femeile care au utilizat pastile contraceptive orale și cele care nu au folosit niciodată astfel de pilule. Asocierea cu un risc mai mic a fost în mod specific prelungită pentru cancerul endometrial, această asociere fiind una constantă întrucât acest tip de cancer este asociat cu numărul de ovulații. Datele obținute au demonstrat că femeile care au folosit pastile contraceptive orale aveau un risc mult mai mic de a dezvolta atât cancer ovarian, cât și cancer endometrial. La cincisprezece ani de la întreruperea tratamentului cu pastile contraceptive orale, riscul a fost cu aproximativ 50% mai mic.

Cu toate acestea, un risc scăzut a fost încă detectat până la 30-35 de ani după întreruperea administrării anticoncepționalelor. Însă, pastilele contraceptive orale au fost asociate anterior cu un risc crescut de cancer mamar. Oamenii de știință care au efectuat acest studiu1 au menționat că în mod surprinzător, au găsit un mic risc crescut de a dezvolta cancer de sân în rândul utilizatoarelor de pastile contraceptive orale, iar riscul a dispărut în câțiva ani de la întreruperea tratamentului. Totodată, rezultatele acestei cercetări sugerează că riscul de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții s-ar putea să nu difere între pacientele care au utilizat vreodată pastile contraceptive orale și cele care nu au luat niciodată anticoncepționale, chiar dacă există un risc crescut pe termen scurt.

Mai mult decât atât, descoperirile studiului1 actual sunt importante, deoarece utilizarea pastilelor contraceptive orale a fost asociată frecvent cu efecte secundare, cum ar fi tromboza venoasă profundă și cancerul de sân. În plus față de protecția împotriva sarcinii, date obținute în urma desfășurării acestei cercetări au arătat că pastilele contraceptive orale au și alte efecte pozitive. Rezultatele obținute pot permite femeilor, dar și medicilor să ia decizii mai în cunoștință de cauză, cu privire la utilizarea pastilelor contraceptive orale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369