REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă în acest moment

Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă în acest moment

Replica API 19 ianuarie 2019 | 04:07 429

Sorina Pintea

România este în pragul unei epidemii de gripă în prezent, a susţinut, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că numărul cazurilor de gripă a depăşit, săptămâna trecută, numărul cazurilor estimate şi a fost declarată săptămână epidemică.

"Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate, săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică. Dacă trei săptămâni la rând ne confruntăm cu acest tip de săptămâni (epidemice - n.r.), atunci suntem în epidemie, dar, da, suntem în pragul unei epidemii în acest moment", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a precizat că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să centralizeze solicitările medicilor de familie pentru vaccin antigripal, însă nu are un total general în acest moment.

"Parţial, pot să vă spun că au fost Direcţii de Sănătate Publică care nu au mai solicitat doze de vaccin antigripal, dar au fost DSP-uri care au solicitat, e adevărat, un număr mic - între 300 şi 800 de doze", a spus ministrul.

Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 14, potrivit ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Conform raportărilor, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În urma acestor date, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In fiecare an sunt aceleasi probleme. Oamenii nu se vaccineaza si nici nu se spala ,asa ca gripa dar si alte boli ale mizeriei se pot raspandi lejer.
4
1
Salvarea cadrelor medicale, nu se mai ostenesc sa afle afectiunile pacientilor, TRAIASCA GRIPA
3
0
Pentru ca romanul nu este invarat sa fie civilizar si sa respecte aproapele, tusesc ca nesimtitii pe unde se trezesc, pe marfa din malluri in fata bebelusilor, Tocmai am vazut a doamna bine, ziceai ca este pe podium cu atitudinwa dar imputita tusind ca o vaca bolnava psihic in fata unui bebelus tinut in brate de mama lui atunci te mai intrevi de ce sunt arat de multi bolnavi cand nesimtirea e la loc de cinste si ordinarii nu se simt nici fata de copii sa-i protejeze
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920