REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Pistoalele cu bile, un "must-have" pentru constanteni

Pistoalele cu bile, un "must-have" pentru constanteni

Replica API 22 septembrie 2010 | 00:00 195

Cele mai cautate

Cele mai cautate

Cu toate că, pe fondul adâncirii în sărăcie, rumorile sociale par a fi pe cale să se transforme în manifestări de stradă mai mult sau mai puţin violente, regimul armelor şi muniţiilor rămâne totuşi unul "blând" - zic unii - cel puţin în comparaţie cu alte state ale Uniunii Europene. Legea 295/2004 primeşte frecvent "cârpeli", însă în ceea ce privesc anumite categorii de posesori de arme şi muniţie, în special cei care prin natura meseriei sunt obligaţi să deţină un astfel de obiect. Dealtfel, textul legislativ este deosebit de stufos, relativ inaccesibil pentru majoritatea celor care apelează la serviciile de pe lângă Direcţia Generală de Arme, Muniţii şi Explozivi.

"În general se cer permise pentru pistoale cu bilă, pentru că legea permite" a declarat comisarul-şef Nicolae Barbu, adjunctul Serviciului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Constanţa, pentru "Replica". Există surse care confirmă faptul că principalul aspect pentru care aceste tipuri de armă rămân în topul preferinţelor ar fi acela că în locul bilelor de cauciuc se pot adapta pentru bilă de plumb, care, în majoritatea cazurilor, transformă pistolul într-o armă letală. "Nu neg că nu or fi şi producători care fac astfel de pistoale, dar nu putem vorbi de un fenomen", a mai adăugat Barbu. La nivelul instituţiei se fac periodic acţiuni de control, iar cea care este în desfăşurare face referire la vizele pentru permisele obţinute în 2005, care trebuiesc reînoite.

În stradă lucrurile stau "un pic" diferit

Aproape orice tânăr teribilist de situaţie materială medie şi peste are un pistol. Psihologii afirmă că această manifestare, deşi legală, este totuşi normală la adolescenţi, însă poate avea urmări deosebit de periculoase. Lucrurile se complică fix la obţinerea acestor arme "de apărare". Majoritatea ajung pe mâna posesorilor de ocazie de peste graniţă şi adesea trec nevăzute de controalele de frontieră. Pentru obţinerea permisului de port-armă sunt necesare şi o serie de certificate medicale şi psihologice, însă care pot fi obţinute relativ uşor, cu celebrele "mici atenţii" către medici. O altă cale pentru procurarea unui altfel de armă, dar la fel de periculoasă, este aceea a înscrierii într-o asociaţie de vânătoare. Documentaţia este uşor mai stufoasă, însă şi arma posedată este cu mult mai mare. După obţinerea permisului "distracţia" se mută în stradă, unde publicul a putut observa ce se întâmplă în cazul scandalurilor.

Internetul, o piaţă de desfacere fără restricţii

Aşa cum se pot găsi pe Internet droguri, săruri de baie sau servicii sexuale şi armele ocupă un capitol aparte. Sub acoperirea armelor folosite pentru paint-ball sau a celor de air-soft, se pot procura lejer şi pistoale veritabile, chiar şi cu livrare la domiciliu. "Nu vă pot da detalii prin telefon, dar, desigur, vizitaţi magazinul nostru şi vom găsi o soluţie pentru orice fel de comandă", a declarat un comerciant on-line, întrebat dacă se poate "aranja" pentru o armă de foc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614