REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Piureuri pentru bebeluși - de la ce vârstă îi poți da fructe și legume

Piureuri pentru bebeluși - de la ce vârstă îi poți da fructe și legume

Replica API 6 iulie 2020 | 00:00 1169

Dacă micuțul tău de 6 luni este gata să înceapă să mănânce alimente solide, probabil că te întrebi cum trebuie făcută diversificarea și ce fructe și legume sunt permise, de acum, în alimentația lui.

Așa că astăzi ți-am pregătit câteva exemple (și rețete) de piureuri simple din fructe și din legume, pe care le poți pregăti pentru cel mic și pe care i le poți da după vârstă de 6 luni, în funcție de recomandările medicului vostru pediatru.

Nu trebuie să fii un adevărat maestru în bucătărie pentru a face mâncarea pentru bebelușul tău. Deși uneori pare mai convenabil să cumperi piureul pentru bebeluși de la magazin, produsele din comerț pierd în timpul procesării vitaminele și nutrienții, scrie doc.ro.

Este bebelușul tău pregătit să mănânce alimente solide?

Academia Americană de Pediatrie recomandă că mămicile să aștepte până la 6 luni pentru a începe să le dea bebelușilor mâncare solidă, dar este posibil să începi chiar și mai repede, de pe la 4 luni, atât timp cât alte stadii de dezvoltare au fost atinse. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology (Jurnalul de Alergie și Imunologie Clinică), bebelușii care au început să mănânce alimente solide la vârstă de 4 luni au avut un risc redus de alergii și de astm.

Câteva reguli pe care să le ții minte pentru diversificare

Bebelușii care abia au început diversificarea au nevoie de doar 1-2 linguri de alimente, așa că nu uită să faci porțiile cât mai mici.

Fii foarte atentă la alergii, în special când îl hrănești pe cel mic cu alimente care conțîn alergeni comuni, precum: ouă, nuci (produse de anumiți arbuști), grâu, peste, soia, crustacee.

Fii informată despre alimentele care pot cauza gaze intestinale. Ceapă, fasolea boabe, grâul, lactatele și legumele crucifere îl pot face pe bebeluș să se simtă inconfortabil. Așa că este de dorit să aștepți până când mai crește puțîn (8-10 luni), pentru a introduce aceste alimente.

De la 4 la 6 luni

Când bebelușul tău are între 4 și 6 luni, vei dori să folosești piureuri simple, făcute dintr-un singur ingredient. Acest truct te poate ajută să detectezi și să identifici o alergie alimentară.

Iată câteva piureuri de fructe și legume pe care le poți da bebelușului tău la această vârstă:

piure de mazăre (poți folosi atât boabe congelate, cât și boabe proaspete)

piure de banane

piure făcut din orez brun

piure de avocado

piure din cartof dulce copt

piure de morcovi

De la 7 la 9 luni

Pentru bebelușul ceva mai mare, cu vârstă între 7 și 9 luni, poți face piureuri mai consistente, preparate din mai multe ingrediente. Iată câteva piureuri recomandate la această vârstă:

piure din dovleac copt, cu puțîn cimbru

piure de spanac și igname

piure de sfeclă roșie cu afine

piure de avocado și banane

piure de dovleac Butternut squash și pară

piure de papaya

De la 9 la 12 luni

La 9 sau 12 luni, bebelușul tău poate să se bucure de piureuri și mai consistente, chiar dacă ingredientele sunt pasate mai puțîn acum. Poți, totodată, să adaugi lapte integral și lactate, precum brânză și iaurtul, în piureurile pentru micuțul tău. Iată câteva exemple de piureuri pe care le poți încerca:

piure cu peste alb, morcov și praz

un ratatouille cu quinoa (poți folosi ceapă, vinete, dovlecel, roșii și alte ingrediente de baza în ratatouille)

un piure raw făcut din afine, mango și avocado

piure de quinoa și banane

piure pe baza de iaurt grecesc, cu cireșe și mentă

piure de caise și banane, cu scorțișoară.

2 rețete simple de piure pentru bebeluși

Piure de fasole verde și avocado (15 minute)

Ingrediente

1 cană fasole verde, spălată și tăiată la capete

1 avocado mic, descojit, cu sâmburele scos

2 linguri apă

1 cățel de usturoi, opțional

Mod de preparare

Fierbi la aburi (într-un coș special, deasupra unei cantități de apă, într-o oală) tecile de fasole verde și usturoiul (dacă folosești). Acoperi oală și fierbi la foc mic 5-7 minute, iei de pe foc și lași fasolea verde să se răcească.

Într-un robot de bucătărie sau în blender, pui fasolea verde fiartă, miezul de avocado, usturoiul și apă și amesteci până la omogenizare. Pui piureul în recipiente separate și îl păstrezi la frigider cel mult 3 zile.

Piure de pere și căpșuni

Ingrediente

1 cană de căpșuni, fără codițe

1 pară mică, descojită, fără cotor

Mod de preparare

Fierbi pară la aburi, într-un coș special pus în oală cu apă, acoperi vasul și ții pe foc mic 5 minute. Iei de pe foc și lași pară să se răcească. Într-un robot de bucătărie sau blender, pui pară după ce s-a răcit și căpșunile și amesteci până la omogenizare. Împărți piureul în recipiente separate și îl dai la frigider, unde poate fi păstrat până la 3 zile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369