REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Plăcuţele de înmatriculare neomologate, de vânzare la colţ de stradă în Constanţa

Plăcuţele de înmatriculare neomologate, de vânzare la colţ de stradă în Constanţa

Replica API 28 octombrie 2014 | 01:12 3581

Cum îşi dă seama Poliţia Rutieră

Cum îşi dă seama Poliţia Rutieră

Se spune că şoferii ţin la imaginea autoturismului, unii dintre ei chiar cu riscul de a comite ilegalităţi. Şi aici ne referim la o anumită categorie de conducători auto, care apelează la fel de fel de “briz brizuri” pentru a-şi tuna autovehiculul. Fie că vorbim de folii neomologate, sau alte obiecte, cert este că ei pot ajunge în atenţia oamenilor legii. Însă, o altă practică este aceea de a-şi dota maşinile cu plăcuţe de înmatriculare neomologate. Care este scopul? Nici ei nu cunosc răspunsul prea bine, însă este cert că astfel de cazuri există, de unde şi existenţa magazinelor de profil în Constanţa, dar şi a siteurilor.

Trecând de categoria celor care vor să iasă în evidenţă, pe propriul risc, etalând plăcuţe de înmatriculare diferite de celelalte, în culori mai ţipătoare sau fonturi neconforme cu legea, există şi anumiţi şoferi care găsesc această soluţie una mai practică. Spre exemplu, un constănţean cerea ajutorul, la un moment dat, celorlalţi participanţi la trafic de la malul mării, menţionând că şi-a pierdut numărul de înmatriculare în mers, specificând zona şi menţionând că oferă recompensă celui ce-l găseşte. Însă, printre sfaturi, a venit şi unul ce-l îndemna pe acesta să apeleze la o metodă simplă: să meargă la un punct comercial din zona CET pentru a achiziţiona o plăcuţă de înmatriculare identică. De aici au pornit schimburile de replici, cei mai mulţi atrăgându-i atenţia că acele plăcuţe nu sunt omologate şi riscă sancţiuni din partea Poliţiei Rutiere. Dacă mulţi şoferi l-au sfătuit să meargă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa, alţii au menţionat că sunt multe maşini cu plăcuţe neomologate în traficul de la malul mării. Însă, care este avantajul? Pe lângă faptul că rişti să intri în vizorul Poliţiei Rutiere, nici costurile nu sunt mai convenabile. Spre exemplu, o plăcuţă de înmatriculare neomologată costă în jur de 50 de lei, plus că trebuie să semnezi o declaraţie pe propria răspundere că eşti conştient de faptul că nu este conformă cu legea. Nici pe internet nu lipsesc astfel de siteuri, care, de asemenea, specifică: “Plăcile cu dimnesiunea standard (52 x 11cm), SUV (34 x 20cm) şi moto (24 x 13cm) fabricate şi personalizate sub formă de număr auto respectiv număr moto nu sunt omologate. Aceste plăci nu conţin elemente de securizare. Au un caracter de amuzament. Prin plasarea unei comenzi pe site-ul nostru sunteţi în întregime responsabili vizavi de felul în care aceste plăci vor fi folosite”, după care sunt enumerate serviciile, de la recondiţionare şi până la fonturi mai mari sau aplicarea de stickere.

Ce rişti să păţeşti şi cum îşi dă seama Poliţia Rutieră

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, în momentul în care un autoturism este oprit în trafic, numărul de înmatriculare se verifică pe baza unor elemente de siguranţă, la fel ca şi în cazul bancnotelor. Prin urmare, potrivit noului Cod Rutier, Art. 15, alin. 5, este interzisă punerea în circulaţie a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcute cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competenţă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare, precum şi în cazul în care certificatul de înmatriculare sau de înregistrare este reţinut, iar dovadă înlocuitoare a acestuia este eliberată fără drept de circulaţie sau termenul de valabilitate a expirat, au mai precizat reprezentanţii Serviciului Rutier Constanţa. Prin urmare, dacă un şofer este depistat cu plăcuţe neconforme, acesta se poate alege cu 2 – 3 puncte de penalizare plus reţinerea certificatului de înmatriculare, dar şi a numerelor. Şi, trebuie să menţionăm că este valabil şi în cazul în care numerele de înmatriculare sunt scrise cu markerul chiar de către proprietarii autovehiculelor. Pentru a scăpa de probleme, oamenii legii vă sfătuiesc să daţi o fugă până la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa, unde cu o cerere, câteva acte şi suma de 20 de lei intraţi în posesia unei plăcuţe în temei cu legea.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614