REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° ConstanÈ›a Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° ConstanÈ›a Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Plante care scad tensiunea arterială

Plante care scad tensiunea arterială

Replica API 17 aprilie 2021 | 00:00 1044

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite forme pentru a ține sub control tensiunea arterială mare (hipertensiunea).

Sursă foto: Shutterstock

Studiile arată că mulți metaboliți din plante exercită anumite efecte benefice asupra tensiunii arteriale, iar în unele situații un medic fitoterapeut îți poate recomandă aceste plante pentru a regla tensiunea arterială mare, scrie doc.ro.

Lavandă

Parfumul plăcut al lavandei nu este singurul aspect util al acestei plante. S-a demonstrat în studiile efectuate pe animale că extractele din lavandă scad ritmul cardiac și reduc tensiunea arterială la rozătoare. Chiar dacă nu multă lume se gândește că ar putea folosi lavandă în scop culinar, reține că poți folosi florile delicate la prepararea anumitor deserturi la cuptor. Frunzele de lavandă pot fi folosite în același mod că rozmarinul.

Păducelul

Numit și Crataegus monogyna, păducelul este un remediu pentru hipertensiunea arterială care a fost folosit în trecut, în medicină tradițională chineză. La rozătoare, extractele de păducel par să aibă multe beneficii asupra sănătății sistemului cardiovascular, inclusiv faptul că plantă ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne întărirea arterelor și scade colesterolul. Poți caută în farmacii păducelul sub formă de tablete, extract lichid sau ceai. Cere mai întâi sfatul unui medic fitoterapeut, pentru a fi sigur că ai voie să folosești acest remediu.

Susanul

Numit și Sesamum indicum, acesta este un alt aliat al celor cu hipertensiune. Extractele alcoolice din semințele de susan (la doze între 1-30 mg/kg) au cauzat hipotensiune în cazul șoarecilor de laborator. A fost observată o scădere atât în ce privește presiunea sistolică, dar și în ce privește presiunea diastolică. S-a observat că frecvența bătăilor inimii a scăzut la doze ușor mai mari de extract de susan (10-30 mg/kg).

Un studiu realizat pe pacienți hipertensivi a indicat faptul că un consum de ulei de susan a redus substanțial stresul oxidativ, ceea ce susține ipoteza că uleiul acesta poate ajută la sporirea sistemului antioxidant de apărare.

Arborele de cacao

Pudra de cacao (Theobroma cacao), care este bogată în flavonoide, este folosită pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Flavonoidele care se găsesc și în ciocolată stimulează formarea oxidului nitric, sporesc vasodilatatia și reduc funcția endoteliala. Numeroase studii clinice arată că un consum zilnic de ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte (între 46 și 105 grame zilnic), care asigura o cantitate optimă de polifenoli din cacao, poate să scadă tensiunea sistolică cu aproape 5 mm Hg și pe cea diastolică cu aproape 3 mm Hg.

Nalba africană

Hibiscus sabdariffa este una dintre cele mai studiate plante pentru proprietățile sale antihipertensive. Frunzele, caliciul și corola acestei plante sunt folosite în multe țări în scop medicinal. Un studiu a raportat un efect antihipertensiv al caliciului (învelișul extern al florilor) al nalbei africane. Un alt studiu a arătat că administrarea intravenoasă a unei soluții de apă cu extract uscat de nalba africană a produs o scădere a tensiunii arteriale la șoarecii hipertensivi.

Pinul de Alep (Pinus pinaster)

Pycnogenolul este un extract din scoarță pinului de Alep (numit și pin maritim). Acesta este cel mai adesea cunoscut că tratament pentru insuficientă venoasă și pentru alte afecțiuni ale sistemului vascular. Studiile clinice preliminare au arătat că 200 mg/zi de pycnogenol poate să reducă ușor tensiunea arterială la unii pacienți.

Sucul de țelină (Apium graveolens)

Potrivit unei teorii chineze, țelină este eficientă pentru hipertensiunea arterială, deoarece acționează asupra ficatului, iar un anumit tip de hipertensiune este asociat cu ficatul.

De exemplu, țelină s-a dovedit a fi utilă în reducerea hipertensiunii arteriale în cazul a 14 din 16 pacienți. Sucul de țelină, amestecat cu miere, a fost administrat (aproximativ 240 ml) pe cale orală pacienților, de trei ori, în fiecare zi, pe o perioada de o săptămâna. S-a observat că acest suc de țelină reduce atât presiunea diastolică, dar și pe cea sistolică.

Tomatele (Lycopersicon esculentum)

Extractul de tomate conține carotenoizi, cum ar fi licopenul, betacarotenul și vitamina E, despre care se știe că sunt antioxidanți eficienți, folosiți pentru a "dezactiva" radicalii liberi și pentru a încetini evoluția aterosclerozei. Un studiu a arătat că extractul de tomate reduce - nu cu mult - tensiunea arterială la pacienții care sufereau de o formă ușoară, netratată de hipertensiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218