REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Planuri mari la CERONAV pentru 2018: un complex pentru cazarea marinarilor străini va fi construit la baza Siutghiol

Planuri mari la CERONAV pentru 2018: un complex pentru cazarea marinarilor străini va fi construit la baza Siutghiol

Replica API 23 decembrie 2017 | 12:50 506

După un 2017 cu reuşite pentru pregătirea marinarilor la cele mai înalte standarde,

După un 2017 cu reuşite pentru pregătirea marinarilor la cele mai înalte standarde,

Ovidiu Cupșa

Anul 2017 a însemnat, pentru Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), un an cu numeroase investiții și reușite. Una dintre cele mai importante, după cum a punctat directorul Ovidiu Cupșa, pentru cotidianul „Replica de Constanța”, este votarea unei directive europene, realizată pe baza tabelelor de competențe dezvoltate de specialiștii CERONAV. Și anul care vine se anunță cu planuri mărețe pentru pregătirea, la cele mai înalte standarde, a personalului navigant, atât de pe mare cât și de pe ape interioare.

Reporter: Ce a însemnat anul 2017 pentru CERONAV?

Ovidiu Cupșa: Anul 2017 a fost deosebit de important pentru dezvoltarea CERONAV, a fost un an cu multe investiții, în special în ceea ce înseamnă partea de dezvoltare a personalulului navigant pe mare.

În ceea ce privește pregătirea profesională pentru marinari, am achiziționat o flotă nouă de ambarcațiuni, pentru exercițiile practice, pentru salvare, pentru supraviețuire pe mare, bărci rapide. Practic, este cea mai modenă flotă de ambarcațiuni în momentul de față; din Europa cu siguranță, la nivel mondial există trei sau patru centre care au o flotă de talia celei pe care o avem noi acum.

Vom avea, cu siguranță, marinari mai bine pregătiți. În ceea ce privește partea de pregătire practică, pe care se pune foarte mult accent, mai ales după Manila 2010, suntem unul dintre cele mai puternice centre la nivel mondial. Mai mult, putem să îndeplinim standardul OPITO, standardul pentru lucrătorii de la platformele petroliere. Putem să furnizăm inclusiv pentru lucrătorii de la platformele petroliere cursuri de salvare a vieții pe mare, care vin în completarea standardelor care existau deja.

Reporter: În aceeași idee de oferire a unei pregătiri la cele mai înalte standarde, ați demarat o investiție pentru modernizarea centrului CERONAV de la Galați. Ce ne puteți spune despre acest proiect?

Ovidiu Cupșa: Anul acesta am finalizat investiția de la Galați, investiție extrem de importantă din punct de vedere al Directivei cu privire la recunoașterea calificărilor profesionale în sectorul de transport pe ape interioare. Noi suntem dintre inițiatorii acestei directive europene; practic, directiva europeană s-a creat pe baza tabelelor de competennță pe care noi, CERONAV, le-am dezvoltat în cadrul unor proiecte europene. Iar pe baza acestor tabele de competență s-a creat această directivă europeană.

Este foarte important pentru noi, pentru că au fost bătălii mari la acest capitol. Există sisteme de învățământ diferite cu privire la apele interioare, la nivel european. Francezii au un model, germanii altul, olandezii altul, iar noi, practic, am reușit să impunem, în mare parte, modelul nostru. Au fost dezbateri până în ultimul moment, sunt 28 de țări în Uniunea Europeană și fiecare a venit cu punctul ei de vedere. În final, cel mai bine structurate și cea mai bună viziune au fost pe tabelul de competențe prezentat de noi.

Centrul de la Galați va prelua pregătirea profesională a personalului navigant pe ape interioare, conform acestei noi directive. În momentul de față, suntem doar noi și centrul din Olanda care avem capacitatea să furnizăm această pregătire după noile standarde.

În 2018 va intra în vigoare directiva, după ce pe 14 noiembrie a.c., a trecut prin Parlamentul European. Este un succes enorm să fii inițiatorul unei legi la nivel european. Noi avem, în momentul de față, peste 10.000 de marinari pe ape interioare.

Avantajul pentru marinarii români, care navigă pe Dunăre, este că vor avea o mobilitate mult mai mare. Plus, vor apărea alte posturi, o infuzie de marinari noi. Marinarii români sunt buni, dar în zona Rin, aveau salarii mai mici decât ceilalți, aveau stagii de pregătire de doi ani, în care îi țineau ca stagiari, nu îi plăteau. Acum, din momentul în care s-a standardizat pregătirea profesională la nivel european, sunt recunoscute brevetele lor în toată Europa și dispare stagiul de pregătire, dispare discriminarea. Înseamnă o mobilitate mult mai bună a forței de muncă și condiții de salarizare la fel pentru toată lumea.

Așteptăm și infuzie de marinari noi, vor fi mulți care vor alege profesia, căci va fi un debușeu mare pentru piața externă pentru ei.

Este o mare realizare, iar investiția de la Galați se subscrie acestui deziderat.

Un alt obiectiv important pe care l-a atins cu succes survine din obligațiile pe care România și le-a asumat la IMO, România fiind semnatară a convențiilor IMO. Statul român, prin Ministerul Transporturilor, respectiv CERONAV, are obligația să asigure la standardele IMO cursurile pentru personalul navigant maritim, iar anul 2017 a fost unul extrem de important pentru că am finalizat pregătirea profesională pe noile standarde.

În 2010, la Manila s-a updatat Convenția privind standardele de pregătire a personalului navigant maritim și odată cu upgradarea și cu schimbarea din rădăcini a concepției privind pregătirea profesională, toți marinarii au fost obligați să-și înnoiască cursurile IMO.

Din punctul nostru de vedere a fost un succes pentru că, dacă la alte centre din lumea aceasta, listele de așteptare au fost și de șase luni, chiar și un an, la noi, de la înscriere până la organizarea cursului nu a trecut mai mult de o lună. Niciun marinar român nu a rămas pe uscat pentru că nu și-ar fi putut realiza cursurile.

Este o mare realizare pentru noi pentru că am dus la îndeplinire cu succes obligația pe care ne-am luat-o și nu am fost un impediment, din contră, cred că am fost un sprijin. Au fost situații când trebuiau să plece în voiaj, am făcut suplimentări, la urgență, am găsit soluții pentru a le facilita realizarea înnoirii cursurilor.

Reporter: Ce proiecte aveți pentru anul 2018?

Ovidiu Cupșa: Pentru anul 2018, avem obiective de investiții majore. Unul dintre ele este un complex de servicii integrate, suntem la faza de elaborare a documentelor pentru obținerea certificatului de urbanism. Va fi amplasat la baza nautică de pe malul lacului Siutghiol. Am achiziționat un teren de 2.500 de metri pătrați, în 2017 1m obținut PUZ-ul, urmând ca în 2018 să facem studiu de fezabilitate și sperăm ca până la sfârșitul anului să intrăm în proiectare și execuție cu acest nou proiect care va însemna masă, cazare, pentru cursanții care vin din țară, dar și cu precădere pentru cursanții străini.

Putem să creștem numărul cursanților străini, să devenim un important centru regional, nu doar național. Pentru că la noi, raportul costuri – calitate este foarte bun, avem cursuri la standardele impuse, cu o bază de pregătire de top, la prețuri scăzute. Dar cursanții străini vor să le dai totul integrat, masă cazare, să știe unde vin. Noi nu avem încă posibilitatea, acesta este motivul pentru care intenționăm să realizăm acest centru.

Furnizăm peste 200 de tipuri de cursuri, ceea ce ne permite practic să furnizăm cam nu 100% dar aproape 100% din cursurile din domeniu la nivel mondial. Noi am și lansat, în 2012, conceptul de mall de cursuri, să găsească marinarii aici tot ce au nevoie.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cred ca cineva viseaza frumos. In alte parti au inceput implementarea inca din 2010 dupa Conventie. Si au mai si dat din oficiu pe baza de ambarcare. La noi s-a inceput implementarea in 2015 spre sfarsit si au trecut aproape toti cu mici ecceptii prin cursuri platite gras chiar daca aveau valabile cursurile anterioare. Lasati-o balta !
0
0
Bine ca monitorizezi orele , ce s ar face comentatorii fara tine?! Bravo, bun baiat!
3
0
Pisica este forta!
10
0
de la 17 la 18 a fost ordin in familia Cupsa si Pisica sa intre si sa se pupe'n cur unul pe celalalt? Ca atunci au navalit "elogioasele pe management". LOL
3
6
Felicitari! Dan Pisica si Ovidiu Cupsa.
9
2
Astia de la ceronav au adus toate curvele si amantele sa lucreze acolo Directorul asta traieste cu Carmen-fosta Petrovici, directorul adjunct cu secretara, si uite asa numai exemple negative Rusine rusine rusine sa va fie
5
13
Felicitari !!! Totul pentru viitorul Ceronavului .
7
4
Peformantele unui manager sunt rezultatele unei echipe putenice. Felicitari echipei si succes in 2018!
6
2
Felicitari! Inca o data echipa Ceronav-ului a dat dovada de profesionalism.
5
3
Ca si intr-o familie, in orice institutie publica sau privata, daca managementul este capabil totul merge foarte bine.Felicitari "familiei" Ceronav pentru toate realizarile si mult succes in continuare!
6
2
Ca in fiecare an, managementul Ceronav-ului are proiecte si initiative de viitor. Putini oameni din tara asta ar face ceva pt interesul comunitatii! Felicitari tuturor!!!
5
3
Felicitari echipei manageriale. Sa va ajute Dumnezeu sa va indepliniti toate obiectivele. Succes.
3
4
O initiativa de bun augur pentru Constanta ! Felicitari
4
1
Felicitari! Succes in tot ceea ce faceti!
4
1
Una din putinele companii, care datorita unui management bun, are rezultate atat in tara cat si peste hotare, felicitari si spor la treaba !
4
3
Este o echipa buna la Ceronav! Felicitari! Acolo este un individ care, gandeste pe termen lung, Dan Pisica si asa tanar cum este are viziune pt proiecte... Cupsa are cel mai bun om pe pe investitii, stategii si gandire rationala in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici! Felicitari Dan! Felicitari, Ovidiu
12
4
Dar pentru navigatorii romani, ce faceti? Sau lasa, ca aia se descurca.... Sarbatori cu bine tuturor!!!!
9
0
un om capabil
4
9
Bravo,Ovidiu. Ceronavul se poate bucura de cel mai bun director.
5
10
Un sistem integrat pt cursanti nu poate aduce decat un plus in standardele de calificare ale navigatorilor. Felicitari intregii echipe Ceronav!
6
8
crezi tu ca daca-si face Ceronavul o aplecatoare ca a ta - ca pari sa ai, ca d-aia vociferezi, ii cazeaza gratis acolo?
7
5
Cupsa, bai machidon alienat mintal...!!! Du-i la tine acasa pe navigatorii straini!!! Au bani, navigatorii straina, lasa-i sa stea la un hotel, sa cheltuiasca banii in tara noastra. Machidon jegos ce esti, tintili-mintili !!!
12
9

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218