REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Planurile Marianei Gâju în 2018. Pe lângă ANL, în Cumpăna construiesc locuinţe şi voluntarii de la Habitat for Humanity

Planurile Marianei Gâju în 2018. Pe lângă ANL, în Cumpăna construiesc locuinţe şi voluntarii de la Habitat for Humanity

Replica API 2 aprilie 2018 | 00:00 351

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, nu are timp să se odihnească! Asta pentru că are sute de milioane de lei pe care îi investește, din finanțări multiple, în dezvoltarea localității pe care o conduce: de la complex sportiv la echipamente wireless, asfaltări ori construcţia de locuințe, dar nu numai.

Mariana Gâju a împlinit, în luna martie, 18 ani de când ocupă fotoliul de primar. Este implicată şi în treburile partidului din care face parte – PSD –, dar nu neglijează localitatea care i-a oferit votul de încredere. Astfel, ea dorește ca de la mandat la mandat să le arate cetățenilor că muncește cot la cot cu ei pentru a îndeplini tot ce este necesar pentru a fi un primar bun. Iar gurile rele nu o opresc. Este conștientă că este înjurată pe diverse rețele de socializare de oamenii care sunt nemulțumiți că anumite drumuri nu au fost încă pietruite, însă ea se menține la fel de cumpătată și adună forțele pentru a le demonstra că ține la nevoile lor.

La mijlocul verii, a subliniat Gâju, va fi gata unul dintre cele mai performante complexe sportive din județ, care va avea terenuri pentru aproape toate sporturile existente, inclusiv al sportului național – oina. Mai mult, localitatea va avea rețea wireless, fiind două proiecte pe această speță – unul de anul trecut, iar la cel de-al doilea a aplicat în luna martie, prin cunoscutul program european Wifi4EU.

„Proiectul care se referă la Complexul Sportiv Sfântul Nicolae Cumpăna, un complex susținut de Compania Națională de Investiții, are în componența sa nu numai terenuri de fotbal, rugby, oină, handbal, baschet și piste de atletism, dar și terenuri de tenis. În același timp, este prevăzut cu spații de cazare, 50 de locuri, tribune pentru public, spații distincte de echipare gazde și oaspeți. În același timp, are nocturnă – trebuie să ne lăudăm, nu? Mi-am dorit foarte mult pentru Cumpăna noastră dragă.

Este o investiție foarte necesară sectorului sportiv a comunei, sportul fiind un mod de viață la Cumpăna, prin existența Clubului Sportiv Victoria Cumpăna, care are în componența sa 16 secții de sport, dintre care 7 cu sportivi campioni. Va fi amplasat pe Şoseaua Străjii, construcția trebuie să se finalizeze în luna iulie 2018. Este începută anul trecut. Tot pe aceaași șosea este în lucru un proiect de pietruire a 8 kilometri de drum în interiorul comunei. Din păcate, timpul nu ne permite să lucrăm. Ceea ce înseamnă că lumea ne înjură, mai ales pe primar. Postează pe căile de socializare cum își rup mașinile, cum e drumul de pământ, căci piatra a fost înghițită de noroi. Lumea nu ține cont că s-au realizat altele. Nu e drumul ăla... Mie îmi place ce fac. Mă rog la Dumnezeu să mă întărească și să merg mai departe și reușesc să duc mai departe, împreună cu echipa – primarul nu face singur nimic”, a declarat, pentru „Replica”, Mariana Gâju.

Tot în lucru se află, prin PNDR, extinderea grădiniței Sfânta Maria din localitate, iar prin POR - energetizarea Liceului Nicolae Dumitrescu, corpul de clădire fiind construit în anul 1978. „În același timp, mai avem în lucru instalarea sistemului wireless în comuna Cumpăna, este început de anul trecut. Noi am început încă de anul trecut. Am aplicat acum și la Wifi4Eu. Tot în curs de execuție se află construcția unui monument al eroilor, ridicat în cinstea Centenarului. Mai avem dotarea Căminului Cultural din localitate, care este pe PNDR – costume, nu doar de dansuri populare, de balet, de dans sportiv, care înseamnă foarte mult pentru noi. Asta înseamnă și echipamentul de sonorizare”, a mai spus edilul din Cumpăna.

Nu sunt neglijate nici locuințele – nici cele pentru tineri în regim ANL, dar nici cele care sunt construite prin programe non-guvernamentale, ale organizațiilor de profil. De altfel, dacă în cursul acestui an se vor construi 64 apartamente noi pentru tineri, iată că 10 locuințe vor fi ridicate printr-un program umanitar al ONG-ului Habitat for Humanity, unde chiar și cei peste 35 de ani vor putea aplica. Condițiile sunt de toată lauda.

Voluntarii lucrează la ridicarea locuințelor, primăria asigură teren și infrastructură, iar viitorii locatari vor plăti o concesiune, materialele de construcție printr-o sumă modică în 25 de ani, dar și prin ore de voluntariat. Proiectul este unul cunoscut în întreaga lume, astfel de case fiind construite în mai multe țări prin programele de voluntariat. În România avem exemplul de la Comănești, unde foarte mulți voluntari din țară și străinătate au pus mână de la mână pentru a construi locuințe ieftine și de calitate pentru familiile nevoiașe.

„Locuințele pentru tineri, în regim de închiriere. Acesta este la etapa a III-a. Noi am mai construit, în 2009, 2015, iar acum iar. Programul este prin Agenția Națională de Locuințe. Avem 64 de unităţi locative aici care urmează a fi construite. Avem proiecte în parteneriat. Cu ONG Habitat for Humanity România, noi avem subfilială la Cumpăna, care se cheamă de asemenea Habitat for Humanity Cumpăna. Acum ne dorim foarte mult să începem construirea în regim de tip building 10 case deodată, prin ajutorul voluntarilor. Voluntarii nu sunt doar din România.

A mai fost la Comănești, în țară, pe modelul acesta. Ele fac parte dintr-un proiect intitulat „Construim pentru viitor”, unde se vor face locuințe ieftine, decente, sănătoase pentru familii care au vârste și peste 35 de ani și care nu au reușit până la această vârstă să își construiască propria locuință. Acești oameni practică o mie de ore de voluntariat pentru construcția propriei locuințe, restituie pe o perioadă de 25 de ani o sumă modică contravaloarea materialelor cu care s-a construit casa, dar în același timp este important să se dezvolte spiritul de voluntariat pe care și românii trebuie să îl aibă.

La Cumpăna se află o echipă de 11 irlandezi, care sunt pe teren. Lucrează și acum, deși vremea nu este propice, pentru construcție. Primăria Cumpăna, prin hotărâre de Consiliu Local, a pus la dispoziție terenul pentru construcția acestor locuințe, care după terminarea construcției, terenul este atribuit în concesiune beneficiarului de casă. Concesiunea se va plăti la primărie precum o fac toți locuitorii. Contribuția primăriei este aceea de realizare a infrastructurii până la limita proprietății, a casei, iar în interior Habitat for Humanity va face instalația. Casele sunt amplasate în imediata apropiere a campusului școlar. Fiecare familie are repartizată o suprafață de 500 de metri pătrați”, a adăugat primarul Mariana Gâju.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mi se face scarba. Pozeaza intr-o sfanta si pana si ea stie ca nu este. Ce este cu atatea icoane doamna? pentru sensibilizarea alegatorilor? credinta sta in suflet, nu se afiseaza decat prin fapte bune. Tot credinta v a zis ca va pierdeti demnitatea daca nu aveti pensie babana? nu era mai religios ca banii aia sa mearga catre copii?orfelinate? spitale?
5
1
Offfff, ce acritura! Se chinuie sa zambeasca.
3
2
Ia uite-o si pe asta ce a slabit?O vrea sa se mearga pe covorul rosu sau pe urmele Ionelei Prodan? A ramas doar gatul de ea, sper sa nu gajaie.
2
2
Felicitari doamna ! Meriti tot respectul ! Chiar daca se mai vorbeste si urat la adresa d-voastra ,va meritati locul in fruntea comunitatii cu brio !Tineti-o tot asa ,spor la treaba !
2
4
sa vedem daca ii mai poti da afara sau le platesti tu utilitatile ?
2
0
pe drumurile de langa geamie. Mai bine ar lasa propaganda si furaciunile si ar face ceva pentru comuna. Sa-i puna pe asistatii sociali la munca!
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218