rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Nu vor mai avea voie să-l arunce în mijlocul câmpului

Platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd în şase comune

Potrivit unui document oficial emis în luna februarie a acestui an, un număr de şase comune din judeţul Constanţa vor amenaja platforme de depozitare a gunoiului de grajd provenit din gospodăriile cu animale.

Şefii autorităţilor locale se declară încântaţi, dat fiind că acest proiect va rezolva o problemă de mediu importantă. Pentru localnicii care nu vor respecta viitoarele condiţii de depozitare a gunoiului din grajd şi vor continua să-l arunce la întâmplare, pe câmp, vor putea fi date şi amenzi.

Comunele care sunt vizate pentru derularea acestui proiect sunt Saraiu, Nicolae Bălcescu, Tîrguşor, Mihai Viteazu şi Independenţa.

La Saraiu, Consiliul Judeţean asigură cofinanţarea proiectului

Dorinela Irimia, primăriţa de la Saraiu, a precizat pentru Replica de Constanţa următoarele: “Este un proiect derulat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Am finalizat evaluarea sudiului de fezabilitate, unde am fost eligibili. Locaţia acestei platforme este în localitatea Saraiu, la ieşire din comună. Am terminat cu obţinerea tutror avizelor, aşteptăm implementarea propriu-zisă. Întreaga comunitate va beneficia de acest proiect. Mai precis, acesta se adresează atât locuitorilor din Saraiu, cât şi celor din Dulgheru”. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, iar cea de execuţie va fi de 4 luni. Platforma va fi din beton armat, suprafaţa betonată urmând să fie de 986 metri pătraţi. Capacitatea minimă de depozitare va fi de 2.958 metri cubi pe an, iar capacitatea bazintelor pentru fracţie lichidă va fi de 97,2 metri cubi pe an. Valoarea proiectului este de 1.826.491 de lei cu TVA şi provine din fonduri rambursabile acordate de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). Autoritatea localăva primi bani pentru cofinanţarea proiectului de la Consiliul Judeţean Constanţa. Cofinanţarea este în valoare de 146.573 lei cu TVA. “Fără sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi a domnului preşedintele (n.r. Marius Horia Ţuţuianu) nu am exista. Implicarea preşedintelului CJC în susţinerea administraţiilor locale este de un real ajutor, fără sprijinul dumnealui nu am putea implementa proiectele”, a precizat primarul Dorinela Irimia. În urma proiectului, la Saraiu, va fi depozitat gunoiul de grajd provenid de la peste 1.400 de animale.

Autoritatea locală va asigura transportul contracost

Primarul comunei Târguşor, Viorel Petre, a precizat la rândul lui că proiectul a fost aprobat iar, la acest moment, acesta se află în faza de demarare a licictaţiilor de care se va ocupa Ministerul Apelor şi Pădurilor. “Ei se vor ocupa de licitaţii, de construcţie, noi doar le predăm amplasamentul”, a mărturisit şeful autorităţii locale. Platforma va fi amenajată la 700 metri distanţă de Târguşor, înspre localitatea Cheia. “Toţi locuitorii din comună, de pe o rază de 5 kilometri, vor duce gunoiul de grajd la platforma de gunoi. Dacă au posibilitatea să-l aducă ei, cu utilajele lor, cu căruţă, cu cel îl aduc, îl aduc ei. Dacă nu, această platfomă va dispune şi de tractor, remorci, încăcător frontal, vidanjă, maşină de împrăştiat gunoiul pe câmp şi le vom presta noi serviciile de luare a gunoiului de la domiciliu, însă contracost. Fermierii care au mai mult de o sută de capete de animale vor trebui să aibă platforma lor, ceilalţi pot aduce gunoiul la platformă. Noi nu avem fermieri care să aibă animale aşa multe ca să dispună de paltforma lor”, a explicat primarul comunei Tîrguşor cu referire la proiectul derulat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. La Târguşor, valoarea proiectului este de 2 milioane de lei şi se adresează tuturor celor 1.616 de locuitori. “Le vom interzice să mai depoziteze gunoiul peste tot chiar şi pe câmp”, a mai mărturisit primarul Viorel Petre. “Se vor strânge cantităţi mari de gunoi pentru că în momentul de faţă câmpurile sunt cam pline de paltforme de gunoi neautorizate. Fermierii îşi duc gunoiul pe pământul lor, dar acolo numai îl depozitează. Este cam greu să-l ia de acolo şi să-l împrăşite pe câmp, dacă nu au utilajul corespunzător”, a explicat şeful autorităţii locale. Cât priveşte costurile privind transportul gunoiului de la localnici la platformă, primarul Viorel Petre a precizat că “va trebui făcută o notă de fundamentare privind cheltuielile survenite pe durata deplasării şi încărcării gunoiului”. Este de dorit ca astfel de proiecte să fie accesate de cât mai multe primării. “M-am zbătut să-l fac şi să-l depun. Am fost foarte entuziasmat în momentul în care am aflat de deschiderea acestei sesiuni. După ce mulţi primari au văzut că am pronit acest proiect, ar fi dorit şi ei să-l aibă”. Gunoiul de grajd odată depozitat va fi valorificat ca îngrăşământ, urmând să fie returnat contracost celor care îl aduc la depozit sau, dacă aceştia în refuză, altor fermieri interesaţi.

“Depozitează gunoiul în câmp şi trebuie să-l luăm noi de acolo”

Ştefan Marius, primarul de la Independenţa, a precizat că pentru comuna sa, la acest moment, Ministerul Mediului a cerut clarificări cu privire la studiul de fezabilitate. Proiectul se adresează localităţilor Independenţa şi Fântâna Mare. “Am avut şedinţe să informăm fermierii şi să-i facem să conştientizeze că vor trebui să depoziteze gunoiul de grajd la paltformă. Este o problemă cu acest gunoi de grajd, de aceea ne-am şi implicat întrucât acesta este depozitat fie pe terenul lor, fie la marginea localităţii şi noi trebuie să-l luăm de acolo”, a explicat primarul Ştefan Marius. Şeful autorităţii locale susţine că odată cu amenajarea platformei nu este exclus să fie date şi amenzi celor care nu vor respecta noile reguli.

La rândul său, Gheorghe Grameni, primarul din localitatea Mihai Viteazu, a precizat că dacă le va fi aprobată finanţarea, platforma va fi amplasată la ieşire din comună, înspre Fântânele. Platforma va fi construită pe o suprafaţă de jumătate de hectar, suprafaţă intabulată şi cadastrată la acest moment. “Va fi amenajată paltforma, vor fi cumpărate utilaje de încăcat şi de scos gunoiul din grajd, un tractor, maşini de împrăştiat pe câmp. Prin hotărâre de Consiliu Local vorm stabili un preţ de vânzare al îngrăşământului (îngrăşământ natural), ce va fi pus spre vânzare. Prioritate să-l cumpere vor avea cei care aduc la noi, dacă ei nu-l vor, îl videm la oricare este intersat să-l cumpere”, a explicat primarul Gheorghe Grameni. Şi la Mihai Viteazu, gunoiul de grad este aruncat la întâmplare. “Îl depozitau aiurea, rar îl duceau la capului locului şi-l mai foloseau. De cele mai multe ori îl aruncau aiurea pe unde nimerau. De aceea am şi demarat acest proiect, ca să nu zică nu-l pot depozita”, a menţionat şeful autorităţii locale. „Dacă vom câştiga finanţarea, Ministerul Apelor şi Pădurii va ţine licitaţiile pentru toate proiectele eligibile”, a mai afirmat Gheorghe Grameni.

Camelia MATEI

joi, 6 decembrie 20181388
Comentarii

05Funda Nely continuare(9 dec 09:07)
Mai bine il ling si ii spal pantofii lui scupra si el are grija de mine , mia dat si doua terenuri pe centura orasului ovidiu dar eu sunt baiat destept nu imi parchez camioanele acolo sa nu ii fac probleme sefului , este timp ca doar am patru mii de metri patrati . Sa continuam cu femeile acum am o pustoaica de doar douazeci si putin am rupt gura targului ha ha ha . Dau tare si ma feresc acum am birou unde fac reclamatiile sa nu ma paraseasca si asta ca e vaide capul meu nu ma mai insor
06Funda Nely(8 dec 15:30)
Dragi prieteni si consateni tin sa va anunt ca am schimbat iubita , dupa ce a ras tot satul de mine ca mia dat iacobici cu piciorul in fundulet si ma gonit ca pr un catelus ca nu iam fost credincios si lam reclamat pe la toate institutiile statului roman ca asa imi place mie am gasit alta femeie am fost super smecher pe asta am luat o cu copil cu tot am zis sa nu ma mai chinui sa patesc cum am patit cu iacobici , dar mia dat cu papuci si asta a vazut ca sunt un reclamangiu si a zis ca ii este rusine cu mine . Asta este eu am suferit in copilarie si nu mai vreau sa sufar si acum
mai mult...Politică
16 oct 03:12PoliticăVictor Ponta: De principiu, parlamentarii Pro România nu au cum să susțină guvernul Orban

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a declarat, marti, ca „de principiu” parlamentarii formatiunii nu au cum sa...552

16 oct 03:02PoliticăOrban: În momentul în care vom finaliza negocierile politice, vom prezenta lista Cabinetului482
16 oct 03:01PoliticăKlaus Iohannis i-a trasat lui Ludovic Orban primele ordine: „Asta ne dorim cu toții“640
16 oct 02:54PoliticăLudovic Orban, desemnat premier

S-au încheiat consultările de la Cotroceni, iar preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe liderul PNL,...773

16 oct 03:03PoliticăUDMR nu exclude să pice primul guvern propus: „Depinde foarte mult ce își propune PNL“333
16 oct 03:03PoliticăSecretarul general al PNL anunţă „o victorie pentru copiii României“: Alocaţia va creşte în fiecare an393
16 oct 02:57PoliticăRESTRICȚII DE TRAFIC LA CASA DE CULTURĂ! Vine Dăncilă la Constanţa

Începând de miercuri, 16 octombrie, ora 18:00 și până joi, 17 octombrie, ora 20:00, se vor institui restricții de...819

16 oct 02:58PoliticăFostul preşedinte CCR, Augustin Zegrean: Iohannis poate propune şi de trei ori acelaşi premier409
16 oct 03:01PoliticăLia Savonea și Ana Birchall s-au certat din nou în plenul CSM424
16 oct 03:11PoliticăRareş Bogdan tună și fulgeră și îi acuză pe cei din opoziție că ȘANTAJEAZĂ PNL

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, spune că liberalii vor sta de vorbă cu fiecare aliat care i-a ajutat să...957

15 oct 02:17PoliticăCălin Popescu Tăriceanu a ieșit de la întâlnirea cu Klaus Iohannis: 'Nu putem vota un guvern care să-l includă pe Petrov'894
15 oct 02:01PoliticăUSR a stabilit lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Constanţa861
Vremea
15.3°15.3° - 17.2° miercuri, 16 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 72%
Vânt: 2.638 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912332354244
5/408122224309
joker5822233613
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 oct 00:00SportRomânia frumoasă! 30.000 de copii au creat o atmosferă de vis pe Arena Națională. Momentul intonării imnului a fost FABULOS

La Româia - Norvegia s-a sărbătorit Ziua Copilului din România pe Arena Națională, într-o ambianță multicoloră...511

16 oct 00:00SportCosmin Contra, reacție grosolană în fața a 30.000 de copii: „F*** morții mă-tii, Pușcaș!”

România și Norvegia au terminat 1-1 meciul de pe Arena Națională, în preliminariile EURO 2020. Cosmin Contra a avut...816

16 oct 00:00SportSimona Halep va juca, probabil, cu Irina Begu la dublu feminin la JO 2020

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a declarat, marţi, la Cluj, că în proba de dublu feminin de la Jocurile...275

16 oct 00:00SportSpania, a şasea echipă calificată la EURO 2020. Rezultate complete

Spania a devenit, marţi seara, a şasea echipă calificată la EURO 2020 la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu...360

Local
16 oct 09:38LocalCătălin Anghel, președintele Asociației Lions Constanța: 'Încercăm să le facem oamenilor viața mai bună și mai frumoasă'

Marți, 15 octombrie a.c. de ziua Bastonului Alb, în cadrul Asociației Nevăzătorilor - filiala Constanța a fost...301

16 oct 03:02LocalPolițiștii de la Transporturi din Constanța și angajații CFR, lăudați pe Facebook: 'Merită respectul nostru'

O femeie a ținut să-și arate recunoștința față de angajații CFR și față de polițiștii de la Transporturi,...799

16 oct 02:59LocalDiplomă de apreciere pentru o văduvă de război din Constanța: i-a murit soțul la 11 luni de la căsătorie, iar fiica ei a murit de cancer

O viață de poveste! Maria Moroeanu, o constănțeancă în vârstă de 95 de ani, văduvă de război, a fost...602

16 oct 02:59LocalDin traficul rutier din Constanța: numere EXPIRATE, fără PERMIS și.. mașină burdușită cu pește!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Oltina, la data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 11.45, au depistat un...1341

16 oct 03:00LocalTânăr condamnat pentru furt, la Constanța

Polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Constanța, la data de 14 octombrie a.c., au depistat un...492

16 oct 03:10LocalPersoană căzută în canal la Chirnogeni

Militarii constănțeni au fost solicitați marți,15 octombrie, să intervină la Chirgogeni, pe strada Bisericii,...353

16 oct 02:52LocalAtenție, șoferi! Se amenajează un sens giratoriu între Constanța și Valu lui Traian

Atenție, șoferi! D.R.D.P. Constanța a anunțat că, luni, 14 octombrie, au fost demarate lucrările de montare...2936

16 oct 03:10LocalUn MINOR din Constanța, aflat sub influența alcoolului, a FURAT o mașină și a făcut ACCIDENT!

Un minor în vârstă de 16 ani, din comuna Saraiu, județul Constanța, la data de 14 octombrie a.c., în timp ce...852

16 oct 02:52LocalAccident rutier MORTAL în județul Constanța: pieton ÎNTINS pe axul drumului!

Un bărbat de 20 de ani, marți, 15 octombrie, în jurul orei 06.05, a condus un autoturism pe DN 2A, în localitatea...5631

15 oct 02:09LocalBiciclete VANDALIZATE la Constanța! A fost depusă plângere PENALĂ!

După vandalizarea a patru stații de biciclete la scurt timp după ce sistemul bike-sharing a fost dat în folosință,...1185

Monden
16 oct 00:00MondenTamara Buciuceanu-Botez a murit. Marea actriță avea 90 de ani și probleme cu inima

Dimineața a început cu emoții, după ce medicii de la Elias au anunțat că starea de sănătate a actriței Tamara...300

16 oct 00:00MondenLoredana Groza și Horia Brenciu, mult prea intimi la repetiții. Poziție demnă de Kama Sutra

A fost călărit de colegul Tudor Chirilă, de la ”Vocea României”, dar iată că Horia Brenciu a fost și el prins...447

16 oct 20:01MondenAnca Serea, epuizată cu șase copii: „Caut o bonă, abia mă mai descurc“

Oare cum e viaţa când ai casa plină de copii? Sunt mămici care abia se descurcă având grijă de doi prichindei,...393

16 oct 00:00MondenIrina Rimes face furori şi în rândul copiilor. Și-a închiriat vocea în desenul „Aventurile Fraților Urși“

Irina Rimes (28 de ani), jurata concursului ”Vocea României”, (PRO TV), s-a distrat de minune în studiourile de...210

16 oct 00:00MondenKira, fiica lui Gică Hagi, predă cursuri de actorie pentru copii

Actrița Kira Hagi, fiica Regelui fotbalului românesc, va susține un curs de actorie pentru copii la DallesGO, una...286

16 oct 00:00MondenEi se bat pe premiul de 30.000 de euro de la concursul „Asia Express 3“. Cu ce calităţi intră în joc

Filmările pentru „Asia Express 3”, cel mai dur reality-show din România, vor începe după 18 octombrie, când...249

16 oct 00:00MondenAdele câştigă 75.856 dolari pe zi

Cântăreaţa Adele (31 de ani) câştigă 75.856 de dolari (circa 327.714 de lei) pe zi din drepturi de autor. Asta...245

16 oct 00:00MondenEddie Van Halen suferă de cancer la gât

Rockerul veteran Eddie Van Halen (63 de ani), membru fondator al cunoscutei trupe de muzică rock Van Halen, a...208

16 oct 00:00MondenElton John îl descrie în memoriile sale pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată“

Cântăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum "regele pop-ului" s-a schimbat...257

16 oct 00:00MondenLars Ulrich, bateristul Metallica, a oferit detalii despre starea de sănătate a solistului James Hetfield

Lars Ulrich, bateristul trupei rock Metallica, a oferit detalii despre starea de sănătate a solistului James Hetfield,...222

Mapamond
16 oct 00:00MapamondMichel Barnier: Cele mai recente propuneri ale Londrei privind Brexitul nu sunt suficient de bune

Cele mai recente propuneri prezentate de Londra cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune, a declarat marţi...204

16 oct 00:00MapamondMerkel: După Brexit, Londra va fi „un nou concurent“ la porţile UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, după Brexit, Marea Britanie va deveni "un nou concurent" la porţile...219

16 oct 00:00MapamondSUA - afacerea ucraineană: Fiul lui Biden recunoaşte o „eroare“ politică

Hunter Biden, a cărui activitate profesională în Ucraina a pus într-o lumină proastă campania electorală a...206

16 oct 00:00MapamondBulgaria cere Turciei să oprească operaţiunea militară din Siria

Bulgaria a transmis marţi Turciei vecine să îşi oprească ofensiva militară din nord-estul Siriei, spunând că...258

16 oct 00:00MapamondMişcarea opozantului rus Navalnîi, vizată de percheziţii în mai multe oraşe pe întreg teritoriul Rusiei

Organizaţia anticorupţie a lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a fost vizată marţi de...185

16 oct 00:00MapamondSpania: Noi mobilizări ale separatiştilor în Catalonia

Separatiştii catalani şi-au continuat marţi acţiunile pentru denunţarea condamnării liderilor lor la pedepse grele...198

16 oct 00:00MapamondÎn UE sosesc mai mulţi migranţi din Afganistan decât din Siria

Anul acesta, în Uniunea Europeană au intrat mai mulţi migranţi din Afganistan decât din Siria, arată date oficiale...195

16 oct 00:00MapamondMarea Britanie: Un bărbat care a intrat cu maşina în poliţişti la parlament a fost condamnat la detenţie pe viaţă

Un bărbat care a intrat intenţionat cu maşina în trecători şi poliţişti în apropierea parlamentului din Marea...194

16 oct 00:00MapamondPoliţia italiană a confiscat zeci de mii de pastile yaba, „drogul nebuniei“

Peste 31.000 de pastile de yaba, cunoscute ca 'drogul nebuniei', au fost confiscate într-o amplă operaţiune în...218

16 oct 00:00MapamondMexic: 14 poliţişti au fost ucişi într-o ambuscadă

Paisprezece poliţişti au fost ucişi luni într-o ambuscadă în statul Michoacan din vestul Mexicului, a anunţat...222

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2721

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3491

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...561

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...757

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1578

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...4964

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...974

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2170

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2692

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1076