REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd în şase comune

Platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd în şase comune

Replica API 6 decembrie 2018 | 00:00 444

Nu vor mai avea voie să-l arunce în mijlocul câmpului

Nu vor mai avea voie să-l arunce în mijlocul câmpului

Potrivit unui document oficial emis în luna februarie a acestui an, un număr de şase comune din judeţul Constanţa vor amenaja platforme de depozitare a gunoiului de grajd provenit din gospodăriile cu animale.

Şefii autorităţilor locale se declară încântaţi, dat fiind că acest proiect va rezolva o problemă de mediu importantă. Pentru localnicii care nu vor respecta viitoarele condiţii de depozitare a gunoiului din grajd şi vor continua să-l arunce la întâmplare, pe câmp, vor putea fi date şi amenzi.

Comunele care sunt vizate pentru derularea acestui proiect sunt Saraiu, Nicolae Bălcescu, Tîrguşor, Mihai Viteazu şi Independenţa.

La Saraiu, Consiliul Judeţean asigură cofinanţarea proiectului

Dorinela Irimia, primăriţa de la Saraiu, a precizat pentru Replica de Constanţa următoarele: “Este un proiect derulat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Am finalizat evaluarea sudiului de fezabilitate, unde am fost eligibili. Locaţia acestei platforme este în localitatea Saraiu, la ieşire din comună. Am terminat cu obţinerea tutror avizelor, aşteptăm implementarea propriu-zisă. Întreaga comunitate va beneficia de acest proiect. Mai precis, acesta se adresează atât locuitorilor din Saraiu, cât şi celor din Dulgheru”. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, iar cea de execuţie va fi de 4 luni. Platforma va fi din beton armat, suprafaţa betonată urmând să fie de 986 metri pătraţi. Capacitatea minimă de depozitare va fi de 2.958 metri cubi pe an, iar capacitatea bazintelor pentru fracţie lichidă va fi de 97,2 metri cubi pe an. Valoarea proiectului este de 1.826.491 de lei cu TVA şi provine din fonduri rambursabile acordate de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). Autoritatea localăva primi bani pentru cofinanţarea proiectului de la Consiliul Judeţean Constanţa. Cofinanţarea este în valoare de 146.573 lei cu TVA. “Fără sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi a domnului preşedintele (n.r. Marius Horia Ţuţuianu) nu am exista. Implicarea preşedintelului CJC în susţinerea administraţiilor locale este de un real ajutor, fără sprijinul dumnealui nu am putea implementa proiectele”, a precizat primarul Dorinela Irimia. În urma proiectului, la Saraiu, va fi depozitat gunoiul de grajd provenid de la peste 1.400 de animale.

Autoritatea locală va asigura transportul contracost

Primarul comunei Târguşor, Viorel Petre, a precizat la rândul lui că proiectul a fost aprobat iar, la acest moment, acesta se află în faza de demarare a licictaţiilor de care se va ocupa Ministerul Apelor şi Pădurilor. “Ei se vor ocupa de licitaţii, de construcţie, noi doar le predăm amplasamentul”, a mărturisit şeful autorităţii locale. Platforma va fi amenajată la 700 metri distanţă de Târguşor, înspre localitatea Cheia. “Toţi locuitorii din comună, de pe o rază de 5 kilometri, vor duce gunoiul de grajd la platforma de gunoi. Dacă au posibilitatea să-l aducă ei, cu utilajele lor, cu căruţă, cu cel îl aduc, îl aduc ei. Dacă nu, această platfomă va dispune şi de tractor, remorci, încăcător frontal, vidanjă, maşină de împrăştiat gunoiul pe câmp şi le vom presta noi serviciile de luare a gunoiului de la domiciliu, însă contracost. Fermierii care au mai mult de o sută de capete de animale vor trebui să aibă platforma lor, ceilalţi pot aduce gunoiul la platformă. Noi nu avem fermieri care să aibă animale aşa multe ca să dispună de paltforma lor”, a explicat primarul comunei Tîrguşor cu referire la proiectul derulat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. La Târguşor, valoarea proiectului este de 2 milioane de lei şi se adresează tuturor celor 1.616 de locuitori. “Le vom interzice să mai depoziteze gunoiul peste tot chiar şi pe câmp”, a mai mărturisit primarul Viorel Petre. “Se vor strânge cantităţi mari de gunoi pentru că în momentul de faţă câmpurile sunt cam pline de paltforme de gunoi neautorizate. Fermierii îşi duc gunoiul pe pământul lor, dar acolo numai îl depozitează. Este cam greu să-l ia de acolo şi să-l împrăşite pe câmp, dacă nu au utilajul corespunzător”, a explicat şeful autorităţii locale. Cât priveşte costurile privind transportul gunoiului de la localnici la platformă, primarul Viorel Petre a precizat că “va trebui făcută o notă de fundamentare privind cheltuielile survenite pe durata deplasării şi încărcării gunoiului”. Este de dorit ca astfel de proiecte să fie accesate de cât mai multe primării. “M-am zbătut să-l fac şi să-l depun. Am fost foarte entuziasmat în momentul în care am aflat de deschiderea acestei sesiuni. După ce mulţi primari au văzut că am pronit acest proiect, ar fi dorit şi ei să-l aibă”. Gunoiul de grajd odată depozitat va fi valorificat ca îngrăşământ, urmând să fie returnat contracost celor care îl aduc la depozit sau, dacă aceştia în refuză, altor fermieri interesaţi.

“Depozitează gunoiul în câmp şi trebuie să-l luăm noi de acolo”

Ştefan Marius, primarul de la Independenţa, a precizat că pentru comuna sa, la acest moment, Ministerul Mediului a cerut clarificări cu privire la studiul de fezabilitate. Proiectul se adresează localităţilor Independenţa şi Fântâna Mare. “Am avut şedinţe să informăm fermierii şi să-i facem să conştientizeze că vor trebui să depoziteze gunoiul de grajd la paltformă. Este o problemă cu acest gunoi de grajd, de aceea ne-am şi implicat întrucât acesta este depozitat fie pe terenul lor, fie la marginea localităţii şi noi trebuie să-l luăm de acolo”, a explicat primarul Ştefan Marius. Şeful autorităţii locale susţine că odată cu amenajarea platformei nu este exclus să fie date şi amenzi celor care nu vor respecta noile reguli.

La rândul său, Gheorghe Grameni, primarul din localitatea Mihai Viteazu, a precizat că dacă le va fi aprobată finanţarea, platforma va fi amplasată la ieşire din comună, înspre Fântânele. Platforma va fi construită pe o suprafaţă de jumătate de hectar, suprafaţă intabulată şi cadastrată la acest moment. “Va fi amenajată paltforma, vor fi cumpărate utilaje de încăcat şi de scos gunoiul din grajd, un tractor, maşini de împrăştiat pe câmp. Prin hotărâre de Consiliu Local vorm stabili un preţ de vânzare al îngrăşământului (îngrăşământ natural), ce va fi pus spre vânzare. Prioritate să-l cumpere vor avea cei care aduc la noi, dacă ei nu-l vor, îl videm la oricare este intersat să-l cumpere”, a explicat primarul Gheorghe Grameni. Şi la Mihai Viteazu, gunoiul de grad este aruncat la întâmplare. “Îl depozitau aiurea, rar îl duceau la capului locului şi-l mai foloseau. De cele mai multe ori îl aruncau aiurea pe unde nimerau. De aceea am şi demarat acest proiect, ca să nu zică nu-l pot depozita”, a menţionat şeful autorităţii locale. „Dacă vom câştiga finanţarea, Ministerul Apelor şi Pădurii va ţine licitaţiile pentru toate proiectele eligibile”, a mai afirmat Gheorghe Grameni.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai bine il ling si ii spal pantofii lui scupra si el are grija de mine , mia dat si doua terenuri pe centura orasului ovidiu dar eu sunt baiat destept nu imi parchez camioanele acolo sa nu ii fac probleme sefului , este timp ca doar am patru mii de metri patrati . Sa continuam cu femeile acum am o pustoaica de doar douazeci si putin am rupt gura targului ha ha ha . Dau tare si ma feresc acum am birou unde fac reclamatiile sa nu ma paraseasca si asta ca e vaide capul meu nu ma mai insor
5
0
Dragi prieteni si consateni tin sa va anunt ca am schimbat iubita , dupa ce a ras tot satul de mine ca mia dat iacobici cu piciorul in fundulet si ma gonit ca pr un catelus ca nu iam fost credincios si lam reclamat pe la toate institutiile statului roman ca asa imi place mie am gasit alta femeie am fost super smecher pe asta am luat o cu copil cu tot am zis sa nu ma mai chinui sa patesc cum am patit cu iacobici , dar mia dat cu papuci si asta a vazut ca sunt un reclamangiu si a zis ca ii este rusine cu mine . Asta este eu am suferit in copilarie si nu mai vreau sa sufar si acum
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218