REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Plec in China, pentru ca ma pensionez, dar pe jumatate voi ramane roman"

"Plec in China, pentru ca ma pensionez, dar pe jumatate voi ramane roman"

Replica API 16 august 2010 | 00:00 187

Wang Tieshan, Consulul General al Chinei la Constanta:

Wang Tieshan, Consulul General al Chinei la Constanta:

Pe data de 23 august, Excelenţa Sa, Wang Tieshan, Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, îşi încheie mandatul, motiv pentru care a acordat un ultim interviu cotidianului "Replica". Consulul General regretă că pleacă din România, subliniind că va rămâne pe jumătate român, mai ales că 37 de ani i-a trăit în ţara noastră. Wang Tieshan s-a dedicat unei cariere puse în slujba ambelor popoare, iar limba română vorbită de dumnealui uimeşte prin claritate şi acurateţe.

Reporter: De câţi ani sunteţi în România?

Wang Tieshan: În România sunt din anul 1973. Aici am făcut Facultatea de Limbă şi Literatură Română la Bucureşti. Apoi am lucrat patru mandate la Ambasada Republicii Populare Chineze în calitate de secretar general şi consilier politic. Din anul 2007 am ocupat funcţia de Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa. Prim urmare, am avut un mandat de trei ani şi jumătate în calitate de consul. De fapt, acesta este cel mai mare mandat dintre toţi consulii chinezi. Înainte de a veni la Constanţa, am fost şi Consulul General al Republicii Chineze la Chişinău, în Republica Moldova. Mandatul în calitate de consul s-a încheiat, pentru că mă pensionez şi mă întorc acasă.

Rep.: Ce impresii v-a lăsat Constanţa?

Wang Tieshan: Am foarte mulţi prieteni aici din toate cercurile sociale, care zic despre mine că sunt pe jumătate român. Cu siguranţă voi mai reveni aici, unde am multe amintiri frumoase. Mă bucur însă că am putut contribui, prin activitatea şi eforturile mele, la dezvoltarea relaţiilor politice, economice, sociale, culturale şi ştiinţifice între România şi China. Plec împăcat că am slujit cu trup şi suflet la dezvoltarea relaţiilor româno-chineze. Azi (duminică - n.r.) mi-am luat rămas bun şi de la preşedintele Traian Băsescu, cu care ne cunoaştem de 10 ani. Pe 23 august, voi organiza o recepţie, unde îmi voi lua rămas bun de la toţi cei pe care i-am cunoscut şi cu care am colaborat.

"Constanţa este un oraş frumos"

Rep.: Dacă ar fi să trageţi o linie a activităţii, ce aţi reuşit să realizaţi în cei peste 3 ani de mandat?

Wang Tieshan: Constanţa este un oraş frumos, este poarta de est a României şi a Uniunii Europene, pentru că are un port de o importanţă strategică pentru China. Mă bucur că, în timpul mandatului, am reuşit, împreună cu autorităţile locale, să deschidem în noiembrie 2007, o linie de navigaţie a containerelor între Orientul Îndepărtat şi Europa, adică Constanţa şi Shanghai. Datorită acestei linii de navigaţie, perioada de transport a containerelor de marfă a fost scurtată de la 2 luni la 24 de zile. De asemenea, am reuşit să aducem trei delfini de la Acvariumul din Beijing la Delfinariul din Constanţa, pe care constănţenii şi turiştii deja i-au îndrăgit. În ceea ce priveşte relaţiile culturale, împreună cu autorităţile locale am deschis şi bilblioteca "O fereastră deschisă a Shanghaiului către Constanţa", mai ales că aceste două oraşe sunt înfrăţite. La toamnă, consulatul chinez va deschide şi un institut pe lângă Universitatea "Ovidius", unde studenţii vor putea studia limba chineză cu profesori din China. Nu în ultimul rând, în Constanţa şi Mamaia, artiştii chinezi au prezentat diverse spectacole. Relaţiile româno-chineze s-au dezvoltat şi în domeniul ştiinţific, mai multe instituţii de cercetări colaborând în domeniul viticulturii şi a vinificaţiei.

Rep.: După cum a declarat, ceva timp în urmă, la Shanghai, directorul Departamentului de Investiţii Străine din Ministerul Economiei, Sorin Vasilescu, în Constanţa urmează să fie construită o fabrică de cărămizi ecologice. Ne puteţi spune câte ceva despre acesta investiţie?

Wang Tieshan: Ştiu că este o investiţie privată chineză. Fabrica de cărămizi va fi construită lângă Ovidiu. Acum se lucrează la amenajarea halelor, iar fabrica va începe să funcţioneze din martie 2011. Deoarece va avea o linie total automată, vor fi angajaţi câteva zeci de muncitori români, care vor lucra sub asistenţa tehnică a specialiştilor chinezi. Producţia va fi folosintă acolo unde va fi nevoie. Aceasta va fi una dintre cele mai mari fabrici de cărămizi din România cu cea mai înaltă tehnologie. Mă bucur că şi Banca Chineză de Dezvoltare intenţionează să finanţeze mai multe proiecte în România, în domeniul agriculturii şi cel al energiei.

Pe nepotul consulului îl cheamă Hagi, după numele marelui fotbalist

Rep.: Ştim că aveţi un nepoţel pe care l-aţi numit Hagi...

Wang Tieshan: Da, aşa este. L-a contactat pe Gică Hagi şi l-am întrebat dacă putem să-i dăm nepoţelului acest nume. Gică Hagi a fost foarte bucuros şi a semnat pe poza nepoţelului. De altfel, el este cartea de vizită a României şi eu îl respect.

Rep.: Cine va fi noul consul al Republicii Populare Chineze?

Wang Tieshan: Încă nu ştiu cine va fi, dar cu siguranţă va fi un cunoscător bun al României, dar şi un bun vorbitor de limbă română. În continuare, consulatul nostru va promova relaţiile româno-chineze în toate domeniile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102