REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Plecați la drum? Șoferii sunt obligați să echipeze mașinile în mod corespunzător sezonului rece

Plecați la drum? Șoferii sunt obligați să echipeze mașinile în mod corespunzător sezonului rece

Replica API 27 decembrie 2014 | 12:26 209

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că sâmbătă nu sunt anunțate autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită din cauza vremii nefavorabile.

Deși pe unele artere rutiere carosabilul este umed sau acoperit cu un strat subțire de zăpadă, nu sunt anunțate evenimente care să îngreuneze semnificativ sau să blocheze traficul rutier. Amintim aici DN7A Groapa Seacă — Jieț, în județul Hunedoara, DN7D Boișoara — limita cu județul Argeș, în județul Vâlcea și DN13E Zagon — Barcani, în județul Covasna, DN6B Craiova—Melinesti, DN56 Craiova—Calafat, județul Dolj, DN7 Milcoiu—Râmnicu Vâlcea și DN 64 Călina — Olănești.

"Recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu și-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopata, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcțional etc.)", au spus oamenii legii.

Reamintim că, din pricina vântului puternic, toate porturile din județul Constanța( Midia, Mangalia, Constanța Sud, Constanța Nord și Canal Dunăre-Marea Neagră) sunt închise traficului maritim, respectiv fluvial.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, subcomisar de poliție Monica Dajbog, a susținut vineri, 26 decembrie 2014 la sediul MAI, o declarație de presă, având ca temă măsurile luate de către M.A.I. ca urmare a atenționărilor meteorologice, emise de Administrația Națională de Meteorologie.

Redăm, în continuare, declarația de presă a purtătorului de cuvânt:

"Doamnelor și domnilor, în condițiile atenționărilor de viscol și ninsori emise, astăzi, 26 decembrie a.c., de Administrația Națională de Meteorologie, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a cerut structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne luarea tuturor măsurilor pentru evitarea producerii unor situații de urgență, cauzate de aceste schimbări ale vremii.

Începând din această seară, de la ora 20,00, 31 de județe, plus Municipiul București se vor afla sub atenționare de cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitații mixte și polei.

Având în vedere că în aceste zile, mulți români sunt în vacanță și călătoresc foarte mult, principala prioritate a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne pentru următoarele zile este asigurarea unei circulații fluente și evitarea blocajelor, pe principalele artere rutiere — autostrăzi, drumuri naționale și drumuri județene.

Poliția rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto și pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situația meteo impune închiderea unor secțiuni de drum afectate de viscol.

La nivel național, în această perioadă, acționează, în medie, 1.600 de polițiști rutieri. La aceștia se adaugă aproximativ 7.000 de polițiști de la structurile de ordine publică.

Poliția Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor și, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.

În condițiile schimbării situației meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Pentru siguranța deplasării, recomandăm șoferilor să evite călătoriile pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă, totuși circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicațiile agenților de circulație.

Pentru zonele care vor fi afectate de viscol și ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulația în condiții de iarnă. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.

Autoritățile locale din zonele vizate de avertizările de viscol și ninsoare vor fi pregătite să intervină cu utilajele de deszăpezire și materiale antiderapante pe toate drumurile, în special pe autostrăzi, drumuri naționale și județene, pentru curățarea drumurilor și menținerea unui trafic rutier fluent.

În cazul în care se va impune închiderea unor secțiuni de drum, autoritățile locale trebuie să fie în măsură să asigure spații de cazare celor rămași blocați departe de casă din cauza viscolului.

Totodată, la nivel teritorial, autoritățile locale trebuie să aibă o situație cât mai exactă cu persoanele care au nevoi medicale speciale — femei însărcinate, bătrâni, dializați, astfel încât intervenția în sprijinul acestora să se facă în timp util.

În caz de nevoie, aceste persoane vor fi evacuate pentru a nu rămâne izolate.

Începând de ieri, s-a reluat activitatea de salvare aeriană cu elicopterele SMURD de la punctele de operare aero-medicală din București, Târgu-Mureș, Iași, Galați, Craiova și Arad, aeronavele fiind pregătite să intervină în orice moment, dacă vremea va permite, pentru transportul persoanelor care au nevoie urgentă de asistență medicală.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne s-au mobilizat în toate județele vizate atenționările de viscol și ninsori, iar Departamentul pentru Situații de Urgență va coordona toate misiunile care presupun intervenția pentru salvarea unor persoane aflate în pericol.

În caz de urgență, rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112.

Începând de astăzi, în județele aflate sub atenționare meteorologică vor fi activate grupele operative ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, în vederea gestionării cu promptitudine a situațiilor de urgență.

Vă reamintim că în aceste zile sunt la datorie 25.000 de polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră pentru a asigura măsurile de siguranță publică și pentru a interveni în orice moment în sprijinul populației.

În funcție de dinamica fenomenelor meteorologice, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus măsurile pregătitoare pentru ridicarea gradului de alertă al dispozitivului de forțe necesare intervenției pentru limitarea efectelor viscolului.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne funcționează în regim de permanență, 24 de ore din 24, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervențiilor.

Odată cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminică dimineață urmează a fi convocat de către vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul Național pentru Situații Speciale de Urgență".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369