REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Replica API 8 mai 2020 | 00:00 755

Pneumonia este o infecție respiratorie acută, care afectează alveolele plămânilor, cauzată de diverse organisme, inclusiv de câteva tipuri de bacterii, virusuri, fungi. În total, pentru aparișia pneumoniei există peste 30 de cauze diferite.

Agenții patogeni responsabili cu apariția pneumoniei la adulți sunt Streptococcus pneumoniae, denumit și pneumococ, o bacterie gram-pozitivă, urmat de Haemophilus influenzae și Chlamydophila pneumoniae.

Pneumonia bacteriană – simptome și modalitatea de transmitere

Infecția provoacă tuse (uneori productivă), durere toracică, febră, răceală, grețuri și dureri de cap. Tusea, strănutul și contact personal strâns pot transmite boala la un alt individ, scrie ziarmedical.ro.

La persoanele sănătoase, pneumococul se regăsește în mod natural în gât și în cavitatea nazală și nu provoacă boala. Cu toate acestea, bacteria se poate răspândi la plămâni și persoanele care au sisteme imunitare suprimate sau nedezvoltate, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă, persoanele care suferă de boli cronicesau cele care au traversat recent un episod gripal sau au făcut chimioterapie, pot dezvolta boala.

Pneumonia virală și cea fungică nu se tratează cu antibiotice

La copii, principala cauză a pneumoniei o constituie o infecție virală instalată primar care mai apoi se complică bacterian.

Virusul gripal, virusul sincițial respirator și rinovirusurile, toate determină infecții ale căilor respiratorii superioare care se pot răspândi în parechimul inferior și pot cauza pneumonie.

În general, pneumonia virală este mai puțin severă și mai scurtă ca durată decât pneumonia bacteriană. Cu toate acestea, anumite forme de pneumonie virală, în special cea cauzată de virusul gripal, pot deveni suficient de severe, mai ales la femeile gravide sau la pacienții care au afecțiuni cardiace sau pulmonare pre-existente.

Pneumonia virală și fungică – simptome

Simptomele pneumoniei virale includ tuse, dificultăți de respirație și simptome de tip gripal. Pneumonia virală nu este tratată cu antibiotice decât dacă există o suprainfecție bacteriană.

Pneumonia fungică este mai frecventă întâlnită la pacienții imunocompromiși, precum cei afectați de HIV sau la pacienții cu un sistem imunitar slăbit din cauza unei bolii cronice. Pacienții cu pneumonie fungică vor fi tratați cu agenți antifungici.

Pneumonia – conduita terapeutică

Terapiile instituite țin cont de agenții patogeniresponsabili cu infecția, de starea de sănătate a pacientului și severitatea simptomelor manifestate.

În cazurile de pneumonie bacteriană, terapia medicamentoasă se bazează în principal pe administrarea de antibiotice, cu acțiune specifică sau cu spectru larg.

Penicilinele (de exemplu, amoxicilina) sunt cele mai frecvent utilizate în formele comunitare și la copii, prescrise pentru 7 și 10 zile.

În cazul pneumoniei nosocomiale (cea dobâdită in mediul intraspitalicesc), perfuzia intravenoasă cu cefalosporine, în administrare unică sau combinată, este foarte frecventă.

Pentru a reduce durerea toracică acută și tuse, specialiștii administrează antiinflamatoare nesteriodice (AINS) și antitusive.

În tratamentul pneumoniei, nu trebuie neglijat rolul important al unei dietei echilibrate, bogate în fructe, legume, pește și alimente bogate în vitamina C și D.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218