Pneumonia la sugari şi riscul de astm
Ce legătură este între pneumonia la bebeluși și riscul de astm? Se pare că sugarii diagnosticați cu pneumonie au un risc crescut de a dezvolta astm la vârsta de 4 ani, potrivit unui studiu apărut în jurnalul CHEST, citează doc.ro.
Sursă foto: Shutterstock
Studiile au raportat un risc crescut de astm în urma infecțiilor tractului respirator inferior, dar puține studii au evaluat în mod specific acest risc la copiii diagnosticați cu pneumonie la sugar. Mai mult, nu se înțelege pe deplin dacă această asociere indică o relație cauzală sau dacă anumiți copii au o predispoziție pentru ambele boli.
O echipă de cercetare de la Institutul Karolinska din Stockholm a examinat relația dintre pneumonia la bebeluși și astmul bronșic predominant la patru ani, folosind date dintr-un registru național al copiilor suedezi. Modificările în asociere au fost evaluate înainte și după introducerea vaccinului pneumococic conjugat la nivel național.
Cercetătorii au observat o asociere puternică între diagnosticul de pneumonie la sugar și astmul bronșic predominant la vârsta de 4 ani. Această asociere a fost observată și în analizele complete ale fraților. Pentru cei născuți în perioada vaccinului pneumococic, riscul de astm după diagnosticul de pneumonie în copilărie a fost ușor mai mare în comparație cu al celor născuți în perioada de dinainte de vaccin.
Descoperirile ar putea avea implicații pentru viitoarele măsuri de prevenire a pneumoniei și trebuie să fie luate în considerare atunci când se evaluează morbiditatea care poate fi atribuită pneumoniei, spun autorii studiului.
Pneumonia la bebeluși, corelată cu un risc mai mare de astm mai târziu în copilărie
Pneumonia la bebeluși a fost definită ca o înregistrare a pneumoniei înainte de vârsta de 2 ani în Registrul Național al Pacienților. Înregistrările repetate într-o perioadă de timp de 8 săptămâni au fost considerate a reprezenta același episod de pneumonie. Copiii care au prezentat mai mult de două episoade de pneumonie înainte de vârsta de 2 ani au fost excluși, deoarece aceștia ar putea avea alte afecțiuni de bază potențial asociate cu astmul.
Un total de 948.045 de copii au fost incluși în studiu; dintre aceștia, 23.086 de copii au fost diagnosticați cu pneumonie înainte de vârsta de 2 ani. Majoritatea (88,7%) episoadelor de pneumonie au fost clasificate ca bacteriene/nespecificate și 11,3% ca virale.
Sexul masculin, prematuritatea, nașterea prin cezariană, greutatea mică pentru vârsta gestațională, fumatul matern în timpul sarcinii, comorbiditățile, nivelul scăzut de educație al părinților și astmul parental au fost toate suprareprezentate la copiii diagnosticați cu pneumonie în comparație cu copiii neexpuși.
Un total de 60.565 de copii (adică 6,4% dintre participanți) au avut astm bronșic predominant la vârsta de 4 ani, iar incidența cumulativă a astmului a fost de 11,6% în perioada de studiu. Copiii diagnosticați cu pneumonie au fost mai susceptibili de a avea astm bronșic la 4 ani în comparație cu copiii care nu avuseseră această boală.
Autorii concluzionează că acei sugari diagnosticați cu pneumonie au avut în mod clar un risc crescut de a face astm mai târziu în copilărie, chiar și după ajustări pentru alți factori importanți, inclusiv mediul genetic și familial. Pneumonia la bebeluși poate fi prevenită prin vaccinare. În România vaccinul penumococic conjugat se face la vârstele de 2 luni, 4 luni și 11 luni, la cabinetul medicului de familie.
Care sunt factorii de risc pentru apariția astmului la copii?
Există mai mulți factori care cresc riscul de apariție a astmului:
Istoricul familial
Un copil care are un părinte cu astm bronșic are un risc de trei până la șase ori mai mare să dezvolte și el această boală decât un copil ai cărui părinți nu au astm bronșic.
Infecțiile respiratorii virale
Problemele respiratorii în primul an de viață și în copilărie pot provoca respirație șuierătoare. Unii copii care suferă de infecții respiratorii virale dezvoltă astm cronic.
Alergiile
Apariția unei afecțiuni alergice, cum ar fi dermatita atopică (eczema) sau rinita alergică (febra fânului), reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea astmului.
Fumatul
Copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii sau care au fost expuși la fumatul pasiv în copilărie au, de asemenea, un risc mai mare de a face astm.
Poluarea aerului
Expunerea la componenta principală a smogului (ozonul) crește riscul de astm. Copiii care cresc în zonele urbane poluate au un risc mai mare de astm.
Obezitatea
Copiii supraponderali sau obezi prezintă un risc mai mare de astm bronșic. Deși motivele sunt neclare, unii experți indică o inflamație de grad scăzut în organism, care apare odată cu greutatea suplimentară. În plus, pacienții obezi suferă de simptome mai grave și sunt mai puțin capabili să-și controleze astmul decât pacienții cu o greutate sănătoasă.
Deși acești factori cresc riscul unui copil de a face astm, există factori suplimentari, cum ar fi traiul în condiții precare și lipsa asigurării de sănătate, care contribuie la mai multe simptome de astm bronșic, vizite la camera de urgență și spitalizări.
Cum se tratează astmul la copii?
Obiectivele tratamentului pentru copiii sub 5 ani cu astm bronșic sunt tratarea inflamației căilor respiratorii, de obicei cu medicamente zilnice, pentru a preveni atacurile de astm, utilizarea unor medicamente cu acțiune scurtă pentru a trata atacurile de astm, evitarea sau minimizarea efectului declanșatorilor și menținerea unui nivel normal de activitate.
Medicamentele de control sau de întreținere pe termen lung sunt de obicei luate zilnic și pot fi corticosteroizii inhalatori (budesonida, fluticazona și beclometazona), modificatorii de leucotriene (montelukast), beta-agoniștii cu acțiune prelungită (salmeterol).
Medicamentele cu acțiune scurtă numite bronhodilatatoare includ albuterolul și levalbuterolul.
Pentru copiii într 5 și 11 ani, tratamentul constă în medicamente de control pe termen lung sau de întreținere, medicamente cu acțiune scurtă și imunoterapie sau medicamente injectabile pentru astmul indus de alergii.
Medicamentele de întreținere includ corticosteroizii inflamatori (fluticazona, budesonida, beclometazona, ciclesonida și mometazona), modificatorii de leucotriene (zafirlukast și zileuton), inhalatoarele combinate (fluticazonă-salmeterol, budesonid-formoterol, fluticazonă-vilanterol, mometazonă-formoterol), teofilina (utilizată mai rar), produsele biologice (mepolizumab). Medicamentele cu acțiune scurtă pentru copiii între 5 și 11 ani includ albuterolul și levalbuterolul.
Injecțiile de desensibilizare alergică (imunoterapie) pot ajuta în cazul în care copilul are astm alergic care nu poate fi controlat cu ușurință evitând factorii declanșatori. Omalizumabul este un tratament injectabil care poate fi util în caz de astm alergic care nu este bine controlat cu corticosteroizi inhalatori.

Temperaturile crescute în termometre se apropie, vara începe, din punct de vedere calendaristic, în nici două...619
Experții medicali atrag atenția că băuturile carbogazoase dulci pot provoca boli cronice și ”încetinesc”...288
Multă lume suferă de balonare astfel că aflăm de la ce apare această senzaţie de disconfort. Expertul în boli...258
Ministerul Sănătății a transmis, luni, că secretarul de stat Tiberiu Brădățan, care a spus că pastilele de iod...221


ConstanțaUmiditate: 58%
Vânt: 10.51 m/s
Presiune: 1023 milibari

Portughezul José Peseiro, fost antrenor al echipei Rapid București, a fost numit selecţionerul echipei naţionale...203
Andy Murray s-a retras oficial de la Openul Franței, deoarece are în vedere o participare la Wimbledon și sezonul pe...203
Formula 1 poate interzice piloţilor să mai poarte bijuterii în timpul curselor, dar Federaţia internaţională de...283
Antoine Griezmann va fi jucător la Atletico Madrid şi în sezonul viitor, a anunţat preşedintele Enrique Cerezo....232


Oamenii legii, în timp ce efectuau acțiuni de patrulare pe străzile din Palazu Mare, au dat peste un șofer care rula...1799
În urma cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiști...1094
Consiliul Județean Constanța organizează marți, 17 mai, o conferință de presă organizată cu ocazia lansării...428
Primăria municipiului Medgidia organizează în perioada 20 - 22 mai 2022, pe Stadionul Municipal „Iftimie Ilisei”,...357
Japonia oferă un sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina, asigurând transportul...245
Ministerul Justiţiei (MJ) a demarat un proiect finanţat din fonduri norvegiene, prin intermediul căruia vor fi...205
Sorin Oprescu, fostul primar general al Bucureștiului, a fost de negăsit, imediat după condamnarea definitivă la 10...2308
Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023, cu anumite condiţionări privind...512
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3478
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2334
Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11407
Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5056
Divele s-au întrecut în ţinute care mai de care mai decoltate şi mai sexy pentru a cuceri atenţia fotografilor...473
Machine Gun Kelly (MGK) a fost prezent pe scena de la Billboard Music Awards, unde a făcut o afirmație care i-a luat...262
Jerry Bruckheimer, producătorul seriei de filme "Pirates of the Caribbean", a confirmat că Johnny Depp nu va reveni...230
Actriţa americană Amber Heard, cunoscută din filmul ''Aquaman'', a declarat luni în faţa juraţilor că Johnny Depp...267
Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub...176
COVID-19 se poate răspândi rapid în Coreea de Nord, unde programele de vaccinare nu au început încă, a avertizat...208
Franţa "va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune, a declarat luni seară Palatul Elysée, după ce...190
Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei,...165
Multă lume suferă de balonare astfel că aflăm de la ce apare această senzaţie de disconfort. Expertul în boli...258
Probabil că ai auzit de multe ori, cel puțin în copilărie: ”Nu mânca pepenele cu sâmburi! Nu îți face...344
Ministerul Sănătății a transmis, luni, că secretarul de stat Tiberiu Brădățan, care a spus că pastilele de iod...221
În ultimele 24 de ore nu a fost raportat niciun deces la pacienţi cu COVID-19, a informat, luni, Ministerul...174