REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PNL Constanţa, despre liberalizarea preţului la energie

PNL Constanţa, despre liberalizarea preţului la energie

Replica API 23 martie 2012 | 00:00 222

Comunicat de presă al PNL Constanţa:

"Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal este de părere că opinia publică trebuie să cunoască efectele pe care liberalizarea preţului la energie le va avea asupra populaţiei, dar şi asupra consumatorilor industriali.

Prima întrebare care se ridică pe această temă este cum vor plăti românii aceste scumpiri. i nu numai cei din categoriile vulnerabile, ci şi restul românilor care suportă astăzi consecinţele unor măsuri de austeritate brutale şi care s-au dovedit inutile. Reamintim că, în prezent, în România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat la aproximativ 1,15 milioane, astfel că aproape 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

În acest context, liberalizarea preţurilor la energie ar trebui să vină împreună cu măsuri care să ducă la creşterea bunăstării populaţie, deoarece o parte din populaţie este prea săracă pentru a putea suporta aceste preţuri.

Considerăm că, în absenţa unor politici care să sprijine mediul de afaceri, să genereze locuri de muncă şi să dea o gură de oxigen economiei, suprapunerea majorărilor de preţuri peste o putere de cumpărare a populaţiei extrem de redusă va genera o nouă spirală descendentă şi, chiar dacă măsurile vor fi aplicate începând cu anul viitor, este nevoie de politici economice luate acum, care să relanseze economia şi să crească nivelul de trai al consumatorilor pentru care plata facturilor constituie o problemăDeşi susţine că este preocupat de importanţa sectorului energetic, guvernul PDL nu a demarat în ultimii patru ani niciun proiect energetic şi le-a blocat pe cele demarate anterior. În schimb, guvernul PDL a încurajat încălcarea liberei concurenţe prin reînnoirea contractelor de energie.

Atragem atenţia că domeniul energiei este cel care poate reorienta România din declin către relansare economică, iar Strategia energetică a USL, lansată încă din toamna anului 2011, porneşte de la această idee. Deşi sistemul energetic românesc este învechit, potenţialul de a atrage investiţii este uriaş. Chiar şi aşa, investitorii întârzie să apară pentru că sistemul este controlat de stat, iniţiativa privată este marginalizată, reglementările sunt neatractive, iar preţul energiei este stabilit de o autoritate pseudo-independentă".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367