REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PNL Constanţa: observaţii cu privire la decizia CCR privind pragul de 30% la referendum

PNL Constanţa: observaţii cu privire la decizia CCR privind pragul de 30% la referendum

Replica API 28 iunie 2013 | 00:00 173

Comunicat de presă PNL Constanţa:

"PNL Constanţa consideră că, din punct de vedere juridic, CCR nu are drept de legiferare, putând doar să constate sau nu constituţionalitatea unor legi. Nu este firesc ca CCR să se substituie Parlamentului şi implicit voinţei cetăţenilor, cei în numele cărora acestă instituţie funcţionează. Reprezentanţii PNL aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte Legea Referendumului, cu prag de 30%, aducând însă pe ordinea de zi o serie de observaţii necesare.

Constatăm că există o coincidenţă între decizia CCR de ieri şi apelul insistent şi explicit făcut de Traian Băsescu în ultima perioadă la CCR cu scopul de a împiedica practic revizuirea Constituţiei.

Din moment ce este constituţională prevederea cu pragul de 30%, nu înţelegem de ce trebuie să aşteptăm un an de zile pentru ca acest prag să poată fi folosit? În acest sens este imperativ găsirea motivului pentru care suntem împiedicaţi să punem în aplicare imediat o lege care este declarată constituţională şi exprimă dorinţa electoratului.

Ne este imposibil să acceptăm ideea că o lege este constituţională sub condiţie de timp, oricare ar fi ea. Cu alte cuvinte, nu este deloc juridic şi legal să spui că e constituţională daca referendumul se va face după un an, dar e neconstituţională dacă declanşezi procedura pe noua lege în 5 luni.

Decizia CCR nu are implicaţii doar asupra revizuirii Constituţiei, ci şi în ceea ce priveşte procesul de regionalizare. Prin această decizie privind aplicarea referendumului cu prag de 30% de anul viitor, Curtea Constituţională blochează întreaga ţară, pentru că blochează realizarea regionalizării.

Fără posibilitatea reorganizării administrative pe regiuni vom avea probleme serioase, privitoare la exerciţiul financiar şi la absorbţia fondurilor europene.

Asemenea tertipuri ale CCR nu îi vizează pe Crin Antonescu sau Victor Ponta, nu vizează nici USL, ci creează nişte probleme României şi tuturor cetăţenilor săi.

PNL şi-a propus să aducă în prima şedinţă a USL subiectul referendumului şi al revizuirii Constituţiei. Acest referendum ar putea fi organizat şi anul viitor odată cu alegerile europarlamentare sau alegerile prezidenţiale, dar o decizie în acest sens, respectiv paşii pe care îi vom urma în continuare, vor fi stabiliţi la nivelul USL.

Indiferent de pragul de participare la referendum, intenţia USL a fost de la început de a mobiliza cât mai mulţi români pentru proiectul comun de întărire a statului de drept, de protejare a libertăţilor individului şi de clarificare a raporturilor politice."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367