rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fuziunea la Constanţa funcţionează… brici!

PNL-iştii şi foştii PDL-işti S-AU ÎNCĂIERAT pe decalogul integrităţii candidaţilor

Birourile reunite ale PNL Constanţa au votat sâmbătă, 5 decembrie, în unanimitate lista cu cele 10 criterii de integritate pentru candidaţii partidului, chiar dacă au existat şi opinii separate, ale colegilor din fostul PDL, a declarat ieri deputatul Gheorghe Dragomir. Copreşedintele PNL Constanţa a spus că au fost propuse trei variante de lucru: din partea sa- votarea decalogului articol cu articol, fără a-l modifica în vreun fel, cu excepţia modificărilor de formă, nu de fond, senatorul Puiu Haşotti a propus votarea în bloc a listei, eventual cu amendamente ulterioare, iar copreşedinta Sorina Tuşa venit cu varianta de a se discuta mai întâi şi modifica, eventual, fiecare articol în parte, propunere care a şi fost însuşită.

Conferinţa organizată de Dragomir a avut loc în contextul în care foştii pedelişti au avut grijă ca presa să intre în posesia unei înregistrăzi din cadrul şedinţei, lucru care a făcut valuri. În afară de imaginea puţin “şifonată” a lui Dragomir, interesant că s-a comentat şi despre primarul de la Peştera (independent), despre care copreşedintele PNL Constanţa spunea că a găsit soluţia pentru a nu fi acuzat de “nepotism”: ar fi divorţat doar de formă!

Trebuie precizat că votul filialei Constanţa era, oricum, pur consultativ, întrucât conducerea PNL va aproba această listă a criteriilor de integritate, în forma actuală, după cum a precizat Dragomir: „Acest decalog, clar, va fi votat şi va trece, chiar dacă nemulţumeşte unii colegi liberali”. Deputatul a spus că şedinţa a durat două ore şi jumătate: „Un birou destul de greu, cu peste 100 de membri şi invitaţi. E greu să dai dai satisfacţie tuturor celor prezenţi, pentru că fiecare are dreptul să-ţi exprime opinia”. Revenind la decalog, cele mai aprinse discuţii le-a stârnit punctul 10, legat de problemele penale ale candidaţilor.

Acesta are 4 prevederi: a) să nu fi fost condamnat definitive pentru o infracţiune de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie; b) să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă; c) să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; d) să nu se afle într-o măsură preventivă- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie. Legat de aceste prevederi, unii liberali au cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât scoaterea din decalog a corupţiei. „Unii colegi din fostul PDL au cerut eliminarea corupţiei din criteriile de integritate pentru candidaţii PNL.

Nu s-a acceptat, fiind cea mai importantă cerinţă pentru curăţarea societăţii şi a clasei politice. Acest decalog va fi categoric votat şi toţi membrii PNL, de sus în jos, vor ţine cont de el. Ştiu că vor colegi supăraţi, ştiu că poate vom pierde voturi, dar trebuia făcut acest lucru. Dacă mai vrem să fim băgaţi în seamă ca partid, trebuie să ţinem cont de acest decalog, măcar atâta lucru putem face, ţinând cont de situaţia dramatică în care se află clasa politică. Este un pas pentru înnoirea clasei politice, prin care scăpăm de uscăturile din partid”, a declarat Gheorghe Dragomir.

Potrivit copreşedintelui PNL Constanţa, unul din cei care au cerut eliminarea corupţiei din criterile de integritate a fost George Măndilă, care a venit cu raţionamentul: „Ne costă la alegeri, trebuie să dispară”. Printre cei direct afectaţi de aplicarea acestor criterii de integritate sunt primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, care aşteaptă verdictul într-un proces, dar şi senatorul Christian Gigi Chiru, condamnat într-o primă instanţă, dar care „speră să aibă o hotărâre definitivă favorabilă la recurs şi atunci va avea dreptul să candideze”, a explicat Dragomir.

Ulterior conferinţei, şi liberalul Ovidiu Cupşa a dorit să transmită ceva, şi anume că el nu a spus în cadrul şedinţei de sâmbătă că „decalogul” ar fi de „teama presei”! Potrivit unor surse din fostul PDL, cel care ar fi comentat, cu amuzament, despre „teama de presă”, ar fi fost senatorul Puiu Haşotti şi consilierul Ionuţ Anghel.

Reacţia foştilor pedelişti

Una peste alta, declaraţiile lui Gheorghe Dragomir din conferinţa de ieri au inflamat spiritele foştilor pedelişti, care comentează că deputatul... „minte!”. „A existat o dezbatere, au fost propuneri, iar în final ele au fost votate în unanimitate. Dacă cineva nu era de accord cu eliminarea anumitor puncte din decalog, de ce nu s-a abţinut, de ce nu a existat măcar un vot împotrivă. Toţi au votat pentru, inclusiv domnul Dragomir, care acum umblă cu cioara vopsită”, a declarat un fost pedelist, care nu a dorit să îi fie făcut public numele. Contactată de Replica, Sorina Tuşa, copreşedinte al PNL Constanţa, a declarat că nu ştie de ce s-a exprimat George Dragomir în termeni precum „fost PDL”, de vreme ce în prezent, ca urmare a fuziunii dintre PDL şi PNL, există un „mare PNL”.

„Într-adevăr, au existat membri din rândul PNL Constanţa care au propus să fie eliminate b şi c de la punctul 10 privind corupţia. A existat o dezbatere, votul a fost unanim. Propunerile vor fi tranmise la centru, iar pe data de 11 decembrie va fi votată forma finală a criteriilor privind candidaţii PNL la alegeri”, a declarat Sorina Tuşa. Ea a admis că s-ar putea ca exprimarea lui Dragomir - „unii colegi din fostul PDL” - să fi fost una „nefericită”. „Este Partidul Naţional Liberal şi, de vreme ce la şedinţă, la dezbatere, s-a ajuns la un vot unanim, înseamnă că fuziunea este un success” şi nu sunt probleme la Constanţa, a mai spus Tuşa.

La rândul său, fotul pedelist George Măndilă a declarat că el nu face judecăţi de valoare şi că nu comentează declaraţiile lui George Dragomir. “Dânsul este copreşedinte al PNL Constanţa, este vector de imagine, poate convoca oricând o conferinţă de presă în care să transmită ce doreşte”, a spus Măndilă. Întrebat cine a propus la şedinţa de sâmbătă eliminarea anumitor puncte din “decalog”, Măndilă a spus că au fost mai mulţi membri PNL, că a fost o dezbatere “democratică” şi că în final toată lumea a votat “pentru”.

Şi senatorul Christian Gigi Chiru a comentat cele petrecute la şedinţa de sâmbătă, el afirmând că a fost prezent, însă s-a abţinut de la a participa la vot. “A existat consens la vot. Au fost colegi care au propus modificarea criteriilor transmise de la Bucureşti, nu pot spune în ce proporţie au fost de la PNL şi de la fostul PDL, însă în final toată lumea a votat pentru. Organizaţia, în întregul ei, a propus modificări privind criteriile”, a explicat Chiru.

Cristian ANTON, Alexandra ANTON

marţi, 8 decembrie 201585
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
1 aug 16:45ReplicaAUTOTURISM în FLĂCĂRI pe A2! Pompierii au intervenit. VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 1 august, pe Autostrada A2, pentru...1357

2 aug 00:00ReplicaATENŢIE! Şi CARREFOUR şi AUCHAN retrag de la VÂNZARE PRODUSE care CONŢIN SUBSTANŢE CANCERIGENE37
2 aug 00:07ReplicaPORTUL Constanța dă 20.000 de EURO, pentru paza unui depozit, unui lider PSD, care-și lasă angajații să MOARĂ de FOAME5319
2 aug 00:35ReplicaCristian BĂRHĂLESCU își mai bagă o FIRMĂ în FALIMENT, în plin sezon TURISTIC

Încă o firmă a fostului secretar de stat Cristian Bărhălescu intră în faliment, în plin sezon turistic, la...1382

2 aug 23:08ReplicaVEDETELE s-au SPART în FIGURI, în MAMAIA!2761
2 aug 00:30ReplicaSCANDAL între VECINI, la HÂRȘOVA, din cauza… PORCILOR1078
2 aug 00:00ReplicaTURIȘTII s-au BĂTUT cu SALVAMARII, la EFORIE!

Polițiștii constănțeni au fost sesizați duminică 1 august, în jurul orei 17.30, cu privire la producerea unei...6657

2 aug 00:28ReplicaUn PENSIONAR din NEW YORK i-a spart CAPUL unui angajat de la un atelier de CRUCI1017
2 aug 00:28ReplicaIndividul care și-a ÎNJUNGHIAT FRATELE, la ABATOR, a fost CONDAMNAT!675
2 aug 00:27ReplicaNu SCĂPĂM de CANICULĂ nici săptămâna asta, la Constanța!

Specialiștii din cadrul Centrului de Meteorologie Regional Dobrogea transmit faptul în următoarele zile vremea va fi...585

2 aug 00:26ReplicaPLAJELE sălbatice din VADU și CORBU, luate cu asalt de TURIȘTI! Video762
2 aug 00:25ReplicaBĂRBATUL acuzat de FURTUL de pe Mamaia spune că ÎNLĂTURA un PERICOL!1342
Vremea
33.6°32.1° - 33.6° luni, 2 august 2021
ConstanțaUmiditate: 52%
Vânt: 9.25 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 aug 15:53SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de luni 2 august

Sportivii români vor evolua luni 2 august la trei discipline sportive la Jocurile Olimpice de la Tokyo, atletism,...251

2 aug 00:00SportJO 2020: Programul finalelor de luni 2 august la Tokyo

Nu mai puţin de 23 de titluri olimpice se vor decerna luni 2 august la Jocurile de la Tokyo, cele mai multe finale...160

2 aug 00:00SportJO 2020 - Înot: Dressel a obţinut a cincea medalie de aur la Tokyo, cu ştafeta de 4x100 m mixt

Titlul în proba masculină de ştafetă 4x100 m mixt la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost câştigat, duminică, de...154

2 aug 00:00SportFotbal - Sassuolo: Juventus speră să-l aducă pe Manuel Locatelli

Clubul Juventus Torino speră să îl poată transfera pe mijlocaşul italian Manuel Locatelli, campion european cu...113

Local
2 aug 23:43LocalFelicia OVANESIAN dă cărțile pe față: „Corupție, achiziții cu dedicație...”

City managerul municipiuui Constanța, Felicia Ovanesian, vine cu explicații pentru cetățenii care au în...2607

2 aug 23:43LocalUn TURIST și-a RECUPERAT PORTOFELUL cu ajutorul JANDARMILOR

Cu ajutorul jandarmilor, un bărbat din București a reintrat în posesia actelor de identitate, legitimației de...490

2 aug 23:44LocalRAZII pe străzile din CONSTANȚA: ȘAPTE PERMISE REȚINUTE. VIDEO

503

2 aug 23:41LocalCoronavirus la Constanța: 43.078 de persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.078 de persoane...355

2 aug 23:41LocalRezultatele LOTO 6/49, Joker, 5/40 și Noroc de duminică, 1 august

Duminică, 1 august a.c., au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după...528

2 aug 23:42LocalRAZII pe șoselele din TULCEA: 6 certificate de înmatriculare retrase!

În această perioadă, polițiștii rutieri au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor...396

2 aug 23:44LocalACCIDENT RUTIER în CERNAVODĂ: TREI PERSOANE au ajuns la SPITAL

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, în Cernavodă, acolo unde a avut loc un...847

2 aug 23:44LocalALERTĂ ALIMENTARĂ! Îngheţată retrasă din magazinele Metro

Două sortimente de îngheţată au fost retrase din magazinele Metro din cauza oxidului de etilenă din aditivul...3329

2 aug 00:03LocalCNAIR: Restricţiile de tonaj (7,5 tone), prelungite până pe 2 august, din cauza caniculei

328

Politică
2 aug 19:26PoliticăIohannis: România este locul în care diversitatea etnică, religioasă şi culturală este respectată

Preşedintele Klaus Iohannis participă duminică, la „Săptămâna Haferland”, festivalul comunităţii săseşti,...199

2 aug 19:27PoliticăKlaus Iohannis, mesaj duminical: 'Îşi riscă zilnic viaţa'

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică, un mesaj de Ziua Naţională Salvamont, el apreciind că salvatorii...306

2 aug 19:27PoliticăAlexandru Rafila: ”Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe”

527

2 aug 19:27PoliticăSe strâng semnături pentru demiterea primarului USR Clotilde Armand

Liderii PSD au decis să ia măsuri cu privire la criza interminabilă din Sectorul 1 pornind o campanie de strângere...697

2 aug 19:28PoliticăDiscuții între miniștrii de externe român și israelian după atacul asupra petrolierului Mercer Street

Miniștrii de externe român și israelian au discutat, sâmbătă, despre incidentul violent produs în zona...420

2 aug 19:28PoliticăUSR, acuzat că a votat alături de AUR și PSD împotriva interzicerii exportului de animale vii pe timpul verii

416

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1228

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2099

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11511

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1462

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2227

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2723

Monden
2 aug 17:50MondenA murit celebrul actor din filmele „Breaking Bad” și „The Lone Ranger”

Saginaw Grant, un prolific actor și șef ereditar al Națiunii Sac & Fox din Oklahoma, a murit la vârsta de 85 de ani,...720

2 aug 00:11MondenConstănțeanca Alexandra STAN nu mai face TOPLESS pentru că... NU o LASĂ SOȚUL!

Alexandra Stan este una dintre cele mai sexy artiste de la noi și nu a ezitat să arate acest lucru, în mediul...4059

2 iul 17:50MondenAlexandra Stan, reguli stricte de când a devenit o femeie măritată!

1220

Mapamond
2 aug 15:07MapamondIncendii violente în Grecia: Patru sate au fost evacuate

Patru sate din nord-vestul Peninsulei Peloponez, în apropiere de oraşul Patras, au fost evacuate sâmbătă de...500

2 aug 15:08MapamondVaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie în Ungaria pentru personalul medical, din 15 august

Administrarea primelor două doze de vaccin împotriva coronavirusului va deveni obligatorie pentru tot personalul...268

2 aug 15:09MapamondCutremur cu magnitudinea 6,1 în Peru. Cel puțin 40 de răniți, aproape 200 de case avariate

249

2 aug 15:09MapamondVacanțele turiștilor din Turcia, ruinate de incendiile violente de vegetație

Incendiile uriașe de pădure care par de nestăpânit au învăluit întreg litoralul Turciei în fum, acolo unde mii...398

2 aug 15:10MapamondATAC ARMAT la Berlin: Sunt cel puțin patru victime, între care și o femeie

Cel puţin patru persoane au fost rănite vineri într-un incident armat care a avut loc în parcarea unui magazin, în...645

2 aug 15:11MapamondIncident în spațiu: Staţia Spaţială Internaţională a fost scăpată de sub control zeci de minute

378

Sănătate
2 aug 00:00SănătateHidratare cu pepene roșu

În timpul verii, mai ales pentru persoanele active, crește riscul deshidratării. De cele mai multe ori vorbim de o...120

2 aug 00:00SănătateCNCAV: A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză

Pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză a fost depăşit sâmbătă, a anunţat Comitetul...93

2 aug 14:49SănătatePreşedintele Colegiului Medicilor critică medicii care nu se vaccinează: 'Este imoral şi nedeontologic'

Prof. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat într-un interviu acordat News.ro...364

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT