rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fuziunea la Constanţa funcţionează… brici!

PNL-iştii şi foştii PDL-işti S-AU ÎNCĂIERAT pe decalogul integrităţii candidaţilor

Birourile reunite ale PNL Constanţa au votat sâmbătă, 5 decembrie, în unanimitate lista cu cele 10 criterii de integritate pentru candidaţii partidului, chiar dacă au existat şi opinii separate, ale colegilor din fostul PDL, a declarat ieri deputatul Gheorghe Dragomir. Copreşedintele PNL Constanţa a spus că au fost propuse trei variante de lucru: din partea sa- votarea decalogului articol cu articol, fără a-l modifica în vreun fel, cu excepţia modificărilor de formă, nu de fond, senatorul Puiu Haşotti a propus votarea în bloc a listei, eventual cu amendamente ulterioare, iar copreşedinta Sorina Tuşa venit cu varianta de a se discuta mai întâi şi modifica, eventual, fiecare articol în parte, propunere care a şi fost însuşită.

Conferinţa organizată de Dragomir a avut loc în contextul în care foştii pedelişti au avut grijă ca presa să intre în posesia unei înregistrăzi din cadrul şedinţei, lucru care a făcut valuri. În afară de imaginea puţin “şifonată” a lui Dragomir, interesant că s-a comentat şi despre primarul de la Peştera (independent), despre care copreşedintele PNL Constanţa spunea că a găsit soluţia pentru a nu fi acuzat de “nepotism”: ar fi divorţat doar de formă!

Trebuie precizat că votul filialei Constanţa era, oricum, pur consultativ, întrucât conducerea PNL va aproba această listă a criteriilor de integritate, în forma actuală, după cum a precizat Dragomir: „Acest decalog, clar, va fi votat şi va trece, chiar dacă nemulţumeşte unii colegi liberali”. Deputatul a spus că şedinţa a durat două ore şi jumătate: „Un birou destul de greu, cu peste 100 de membri şi invitaţi. E greu să dai dai satisfacţie tuturor celor prezenţi, pentru că fiecare are dreptul să-ţi exprime opinia”. Revenind la decalog, cele mai aprinse discuţii le-a stârnit punctul 10, legat de problemele penale ale candidaţilor.

Acesta are 4 prevederi: a) să nu fi fost condamnat definitive pentru o infracţiune de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie; b) să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă; c) să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; d) să nu se afle într-o măsură preventivă- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie. Legat de aceste prevederi, unii liberali au cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât scoaterea din decalog a corupţiei. „Unii colegi din fostul PDL au cerut eliminarea corupţiei din criteriile de integritate pentru candidaţii PNL.

Nu s-a acceptat, fiind cea mai importantă cerinţă pentru curăţarea societăţii şi a clasei politice. Acest decalog va fi categoric votat şi toţi membrii PNL, de sus în jos, vor ţine cont de el. Ştiu că vor colegi supăraţi, ştiu că poate vom pierde voturi, dar trebuia făcut acest lucru. Dacă mai vrem să fim băgaţi în seamă ca partid, trebuie să ţinem cont de acest decalog, măcar atâta lucru putem face, ţinând cont de situaţia dramatică în care se află clasa politică. Este un pas pentru înnoirea clasei politice, prin care scăpăm de uscăturile din partid”, a declarat Gheorghe Dragomir.

Potrivit copreşedintelui PNL Constanţa, unul din cei care au cerut eliminarea corupţiei din criterile de integritate a fost George Măndilă, care a venit cu raţionamentul: „Ne costă la alegeri, trebuie să dispară”. Printre cei direct afectaţi de aplicarea acestor criterii de integritate sunt primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, care aşteaptă verdictul într-un proces, dar şi senatorul Christian Gigi Chiru, condamnat într-o primă instanţă, dar care „speră să aibă o hotărâre definitivă favorabilă la recurs şi atunci va avea dreptul să candideze”, a explicat Dragomir.

Ulterior conferinţei, şi liberalul Ovidiu Cupşa a dorit să transmită ceva, şi anume că el nu a spus în cadrul şedinţei de sâmbătă că „decalogul” ar fi de „teama presei”! Potrivit unor surse din fostul PDL, cel care ar fi comentat, cu amuzament, despre „teama de presă”, ar fi fost senatorul Puiu Haşotti şi consilierul Ionuţ Anghel.

Reacţia foştilor pedelişti

Una peste alta, declaraţiile lui Gheorghe Dragomir din conferinţa de ieri au inflamat spiritele foştilor pedelişti, care comentează că deputatul... „minte!”. „A existat o dezbatere, au fost propuneri, iar în final ele au fost votate în unanimitate. Dacă cineva nu era de accord cu eliminarea anumitor puncte din decalog, de ce nu s-a abţinut, de ce nu a existat măcar un vot împotrivă. Toţi au votat pentru, inclusiv domnul Dragomir, care acum umblă cu cioara vopsită”, a declarat un fost pedelist, care nu a dorit să îi fie făcut public numele. Contactată de Replica, Sorina Tuşa, copreşedinte al PNL Constanţa, a declarat că nu ştie de ce s-a exprimat George Dragomir în termeni precum „fost PDL”, de vreme ce în prezent, ca urmare a fuziunii dintre PDL şi PNL, există un „mare PNL”.

„Într-adevăr, au existat membri din rândul PNL Constanţa care au propus să fie eliminate b şi c de la punctul 10 privind corupţia. A existat o dezbatere, votul a fost unanim. Propunerile vor fi tranmise la centru, iar pe data de 11 decembrie va fi votată forma finală a criteriilor privind candidaţii PNL la alegeri”, a declarat Sorina Tuşa. Ea a admis că s-ar putea ca exprimarea lui Dragomir - „unii colegi din fostul PDL” - să fi fost una „nefericită”. „Este Partidul Naţional Liberal şi, de vreme ce la şedinţă, la dezbatere, s-a ajuns la un vot unanim, înseamnă că fuziunea este un success” şi nu sunt probleme la Constanţa, a mai spus Tuşa.

La rândul său, fotul pedelist George Măndilă a declarat că el nu face judecăţi de valoare şi că nu comentează declaraţiile lui George Dragomir. “Dânsul este copreşedinte al PNL Constanţa, este vector de imagine, poate convoca oricând o conferinţă de presă în care să transmită ce doreşte”, a spus Măndilă. Întrebat cine a propus la şedinţa de sâmbătă eliminarea anumitor puncte din “decalog”, Măndilă a spus că au fost mai mulţi membri PNL, că a fost o dezbatere “democratică” şi că în final toată lumea a votat “pentru”.

Şi senatorul Christian Gigi Chiru a comentat cele petrecute la şedinţa de sâmbătă, el afirmând că a fost prezent, însă s-a abţinut de la a participa la vot. “A existat consens la vot. Au fost colegi care au propus modificarea criteriilor transmise de la Bucureşti, nu pot spune în ce proporţie au fost de la PNL şi de la fostul PDL, însă în final toată lumea a votat pentru. Organizaţia, în întregul ei, a propus modificări privind criteriile”, a explicat Chiru.

Cristian ANTON, Alexandra ANTON

marţi, 8 decembrie 201561
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
16 apr 23:08ReplicaBode: În noaptea de 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor, permisă doar în cazul participanţilor la slujbele religioase

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat vineri că, în noaptea de 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor...785

17 apr 21:47ReplicaINCIDENȚA cazurilor de COVID-19 a SCĂZUT la 4,20 în Constanța!1614
17 apr 16:46ReplicaPERICOL: Cu MAȘINA pe CONTRASENS, pe I.C. Brătianu! Video1574
17 apr 00:00ReplicaDirectorul Pfizer: Covid-19 va deveni ca gripa. Ne vom vaccina şi ne vom trăi vieţile normal

Directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, susține că noul coronavirus va deveni ca gripa, cu ajutorul vaccinurilor...1442

17 apr 15:23ReplicaAnchetă și la DGAS, după ce două persoane cu COVID au fugit din Centrul FILOFTEIA1245
17 apr 00:00ReplicaANCHETĂ la CT BUS. Un ȘEF, surprins că folosește mașina de serviciu în interes personal. VIDEO4125
17 apr 00:00ReplicaAlegeri în Masonerie! Actorul George Ivașcu este noul Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România

Sâmbătă, 17 aprilie a.c., cunoscutul actor George Ivașcu a fost votat, în mod legal și regular, în demnitatea de...4227

17 apr 23:07ReplicaANAF scoate la VÂNZARE apartamentul de LUX al șefului Asociației Oamenilor de Afaceri Turci5126
17 apr 23:06ReplicaNoii ȘEFI ai Portului Constanța sunt din anturajul ministrului Cătălin DRULĂ!5333
17 apr 00:42ReplicaViceprimarul RUSU: Oricâte PIEDICI ne va pune PSD, Constanța se va DEZVOLTA!

De când a preluat atribuțiile de viceprimar al Constanței, Ionuț Rusu s-a aflat, permanent, în strânsă legătură...1413

17 apr 00:40ReplicaDe ce firmele de ÎNCHIRIERE echipamente SPORTIVE au INTERZIS, în acest sezon, în MAMAIA?!2132
17 apr 00:34ReplicaLa Vama Veche! După ce a făcut SEX cu o turistă din Cehia, a BĂTUT-O și a JEFUIT-O3866
Vremea
7.9°7.9° - 8.5° sâmbătă, 17 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 93%
Vânt: 2.82 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/49154829471842
5/4016183036137
joker20283233274
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 apr 00:00SportLiga Campionilor Asiei: Înfrângere categorică pentru echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf

Echipa antrenată de românul Laurenţiu Reghecampf, Al Ahli SFC, a fost învinsă fără drept de apel de formaţia...354

17 apr 00:00SportSurpriză mare la Monte Carlo: Rafael Nadal, eliminat în sferturi

Ziua de tenis de la Monte Carlo s-a încheiat cu o mare surpriză, Rafael Nadal (de 11 ori campion în Principat) fiind...351

17 apr 23:15SportArsenal a trecut fără probleme de Slavia Praga! Man United, Villareal și Roma merg în semifinale

Arsenal s-a impus cu 3-0 acasă la Slavia Praga iar tunarii s-au calificat fără emoții în semifinalele Europa League...674

17 apr 23:15SportCFR Cluj a câștigat Supercupa României / Victorie la loviturile de departajare cu FCSB

CFR Cluj (campioana României) a câștigat Supercupa României la fotbal, după ce a învins cu scorul de 4-1 la...681

Local
17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...671

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...747

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

1896

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1016

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...595

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...961

17 apr 23:11LocalRAJA continuă programul de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă din județul Constanța

RAJA SA a semnat vineri, 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul...998

17 apr 23:11LocalMilitarii Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti” l-au COMEMORAT pe generalul Adrian Soci

Vineri, 16 aprilie, se împlinesc patru ani de la moartea unuia dintre cei mai apreciați generali ai Armatei Române,...958

17 apr 23:10LocalÎncă o SERIE de ZMEI în TRAFICUL rutier din Constanța: Unul este MINOR

967

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...673

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...591

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1599

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2754

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2853

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3869

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3871

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7261

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8200

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...332

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...298

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

423

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...285

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...299

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

284

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...330

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...276

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

289

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...302

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...362

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

287

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...316

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...330

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...319

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...324

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...312

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

328

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT