REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PNL l-a făcut pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu cetăţean de dezonoare a Constanţei

PNL l-a făcut pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu cetăţean de dezonoare a Constanţei

Replica API 31 martie 2016 | 01:24 346

Primarul le reproşează că le-a „înghiţit broasca” de atâtea ori

Primarul le reproşează că le-a „înghiţit broasca” de atâtea ori

Gheorghe Dumitraşcu

Premieră în Constanţa şi, probabil, în România: un consiliu local a respins acordarea unui titlu de cetăţean de onoare, un demers care ar fi trebuit să constituie o simplă formalitate. Prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, fost deputat PDSR, nu a întrunit ieri voturile necesare pentru a deveni cetăţean de onoare al Constanţei, spre stupefacţia zecilor de persoane venite special pentru acest moment. Din cei 21 de consilieri locali prezenţi, au votat „pentru” 15, în rest ce 6 au votat împotrivă. Anterior şedinţei, consilierul PNL Radu Matei a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, dar majoritatea PSD l-a refuzat, în mod evident din inerţia celor 4 ani de până acum, sigură pe ponderea covărşitoarea a votului său.

Calculele pesediştilor au fost însă date peste cap: pe lângă cei patru liberali prezenţi (Sorina Tuşa, Raluca Trandafir, Radu Matei şi Stelian Gima), au votat împotrivă şi alesul PNŢCD (deşi era văzut de toată lumea ca un apendice al PSD) şi, mai ales, unul rămas necunoscut din tabăra majorităţii (există speculaţii, culmea, din tabăra PNL, că ar fi prof. Valentin Ciorbea). Una peste alta, acel vot contra din partea PSD l-a făcut pe Gheorghe Dumitraşcu cetăţean de dezonoare a Constanţei. Situaţia i-a lăsat cu gura căscată pe cei din sală, mare parte din ei foşti studenţi ai profesorului. Printre ei, şi primarul Decebal Făgădău.

„Ruşine!”, a strigat către consilierii de sală una din zecile de persoane care au părăsit şedinţa odată cu Gheorghe Dumitraşcu, în timp ce printre aleşi s-au lăsat câteva clipe de uluială. De precizat că, anterior lui Dumitraşcu, au fost votaţi ca cetăţeni de onoare ai Constanţei profesorii Victor Ciupină şi Adrian Bavaru, chiar dacă şi în cazul acestora s-au înregistrat voturi împotrivă. Primul care a reacţionat a fost consilierul PSD Valentin Ciorbea, care i-a cerut scuze profesorului Dumitraşcu, asigurându-l de toată aprecierea sa.

Apoi, a intervenit primarul Făgădău, cu o voce gâtuită: „Regret că asist la acest moment. Lipsa de valoare a unora împietează valorile oraşului. Sunt subiectiv, pentru că Dumitraşcu mi-a fost nu numai profesort, ci şi mentor, a fost ca un tată pentru mine. Îmi cer scuze în numele consilierior locali. Voi iniţia acest proiect de hotărâre până va fi aprobat şi mă voi asigura că voi avea şi majoritatea necesară”.

Nu va mai fi nevoie de asta, pentru că fostul deputat PDSR a spus, în afara sălii de şedinţă, că nu va mai accepta titlul de cetăţean de onoare al Constanţei, nici dacă va fi rugat: „Politica nu s-a schimbat, nu îmi mai doresc acest titlu chiar dacă sunt rugat. Nu sunt supărat. Celor care au votat împotrivă, le urez să facă măcar a suta parte din ce am făcut eu pentru Constanţa”. Motivaţia PNL pentru cererea de retragere a proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare profesorului Gheorghe Dumitraşcu este legată de suspiciunile privind calitatea acestuia de informator al Securităţii.

Făgădău: Din eleganţă, cei de la PNL puteau să mă anunţe. Am înghiţit de atâtea ori broasca…

După episodul inedit cu proiectul picat al cetăţeniei de onoare, Făgădău a fost în omd vizibil nervos la orice intervenţie a liberalilor, retezându-le scurt vorba. Nu şi-a ascuns dezamăgirea nici faţă de credinciosul său aliat din „opoziţie”, Tudorel Chesoi: „Votul de azi nu o să ţi-l înţeleg niciodată, nea Chesoi”. Şi s-a răzbunat pe liberali şi la intervenţia provocatoare a lui Radu Matei. „Vă felicit domnule primar, încă din primul an de mandat eram întrebat când se va asfalta în Compozitorilor.

Vreau să vă întreb: pentru celelalte străzi neasfaltate din Constanţa aşteptăm viitoarea campanie electorală?”, l-a înţepat Matei pe Făgădău, în momentul expunerii proiectului de asfaltare a 22 de străzi din cartierul Compozitorilor, evident, doar o simplă coincidenţă făcând ca acesta să fie demarat în campania electorală pentru primărie. „Bravo, domnule Matei! Sper că aşa l-aţi convins pe preşedintele dumneavoastră să vă pună pe listă!”, a răspuns primarul Făgădău, aplaudându-l zeflemitor pe consilierul PNL.

La conferinţa de presă de după şedinţa de consiliu local, edilul a reluat episodul cetăţeniei de onoare neaprobate. „Mă aflu într-o postură ingrată, cu un ochi care râde şi unul care plânge. Sunt fericit că rectorii Universităţii Ovidius, Victor Ciupină şi Adrian Bavaru sunt cetăţeni de onoare, pentru că este obligaţia noastră de a le recunoaşte valoarea. S-a produs însă şi o nedreptate şi sincer nu înţeleg ce a determinat votul PNL, care a respins proiectul prin care Gheorghe Dumitraşcu urma să fie numit cetăţean de onoare.

Voi verifica de unde a venit votul PSD, poate a fost de la PC sau UNPR. De un vot aveam nevoie pentru ca proiectul să treacă. Aşa ceva nu se face. Din eleganţă, cei de la PNL puteau să vină înainte de şedinţă să-mi ceară să retrag proiectul. Vorba colegului lor Ioan Oltean, odinioară pe cai mari: am înghiţit broasca de multe ori, retrăgând proiecte la cererea lor. Nu mă aşteptam la aşa ceva”, a declarat Decebal Făgădău.

Cristian ANTON

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/chitac-votul-in-cazul-profesorului-dumitrascu-a-fost-decis-de-psd-268764/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102